Güneş Tutulması

nasa ve gunes tutulmasi
Dünyanın herhangi bir yerinde tam güneş tutulması 375 yılda bir gözlemlenir! 2017’nın güneş tutulması büyük olay! Ulusal Güneş Gözlemevi, 21 Ağustos’ta oldukça büyük güneş tutulmasının gerçekleşeceğini açıkladı. Bu doğa olayı, Kuzey Amerika’dan çok iyi gözlenebilecek (Oregon, Idaho, Montana, Wyoming, Nebraska, Iowa, Kansas, Missouri, Kentucky ve Georgia). İşte bu tarihi güneş tutulması nedenle NASA bazı tavsiye ve uyarılarda bulundu.

21 Ağustos 2017 öğleden sonra gerçekleşecek olan güneş tutulması özellikle Kuzey Amerika’da çok belirgin bir şekilde gözlemlenecek. Güneş, ay tarafından tam olarak kapatılacak ve bu 2 dakika 40 saniye sürecek. Yaklaşık iki buçuk dakikalık sürede yeryüzünün belirli bölgeleri tamamen kararacak, hatta yıldızları görmek bile mümkün olacak. Bu anı yakalayabilmek bir çoğu için oldukça önemli çünkü ender rastlanan doğa olaylarından biri..

Tam güneş tutulması gözler için tehlikeli olabilir. Güneş ayın gerisinde kalacak olsa da doğrudan bakmak retinaya zarar verebilir. Ya güneş tutulması için yapılmış gözlükler kullanmak öneriliyor ya a dolaylı yollardan (yani filtre ile) güneşe bakmak tavsiye ediliyor.

Gözlük kullanırken sabit durmak ve direkt güneşe bakmak yerine, ‘güneşe doğru’ bakmak öneriliyor. Gözlüğü gözden çıkarırken güneşin olduğu tarafa bakılabilir ama asla güneşe bakılmamalıdır. Güneşe çıplak gözle bakmak yalnızca tutulmanın olduğu o iki buçuk dakikalık sürede gerçekleştirilebilir. Ondan sonra yine göze gözlük takmak ya da filtre kullanmak (pinhole kameralar veya teleskop) öneriliyor.

Güneşe, güneş tutulması sırasında dahi, doğrudan bakılmayacağını hepimiz biliyoruz.. Ama biz yine de hatırlatıyoruz!

gunes tutulmasi gozlugu