Facebook Sorunsalı

Belki Facebook sorunsalınız vardır, ama farkında değilsiniz! İsterseniz siz de birçok insanın çırpınışlarını dile getiren bu yazıyı okuyun..

  • Facebook’u seviyor musunuz?
  • Her gün bir sürü güncelleme ile varlığınızı dile getiriyor musunuz?
  • Yeni konular bulmak, popüler güncellemeleri beğenmek, yorum yapmak için vakit bulmaya çalışıyor musunuz?
  • Uzak, yakın tüm bağlantılarınızla komik, ilginç, tatlı veya hüzünlü paylaşımlar yapıyor musunuz?
  • Facebook’ta geçen zamanın ne de çabuk geçtiğine dair şaşkınlığınızı kendinizden bile gizlemeye çalışıyor musunuz?
  • Günbegün Facebook’un vakit öldüren bir canavar olduğunu düşünüyor musunuz?
  • Diğerlerinin son derece şaşaalı yaşantısına bakarak kendi yaşantınızın ne denli sönük olduğunu düşünerek depresif hissediyor musunuz?
  • Camdan dünyada, sanal yaşantılarda, sosyal medyanın gücüyle vakit geçirirken gerçek hayatta sokaklarda parklarda kırlarda eğlenemediğinizden dolayı iç geçirdiğiniz oluyor mu?

Öyleyse Facebook ile birlikte Instagram ve Twitter gibi ortamlardan uzaklaşmayı deneyin! Çünkü uzaklaştığınızda göreceksiniz ki dikkatinizi toplamanız daha kolay olacak, hiç bitmeyen doğru-veya-yanlış-bilgi akışında kendinizi biçare hissetmeyeceksiniz ve anı yaşayacaksınız!

Yolculuklara çıktığımda sosyal medyaya yaklaşmıyorum. Yolculuk iş için veya şahsi olabilir, her ne nedenle olursa olsun, sosyal medyadan uzak kalmak daha kolay odaklanmama yardım ediyor. Ve herşeyden önemlisi, bulunduğum yerde o anı yaşıyorum kafam başka yerlerde olmuyor.

Zaten hepimizin bildiği şeyi bir kez de ben söyleyeyim: Sosyal medya insana mutluluktan çok suçluluk, frustrasyon, mutsuzluk, çaresizlik ve mahrumluk hissettiren bir ortamdır.

Sosyal medyayı bırakmak isteyenlere birkaç öneri:

  • Tıpkı sigara bırakırken kullanılan yöntemi kullanmak: Aniden sosyal medyadan çekilmek!
    Sosyal medyadan uzaklaşmak için günlük kullanım süresini azaltmak işe yaramıyor. Doğrudan çekilmek ve sabretmek öneriliyor. Sonuç hemen her zaman olumlu oluyor. Tabi bunun için telefondan Facebook, Twitter, Instagram ve diğer app’leri (uygulamaları) silmekle işe başlamak gerekiyor.
  • FOMO yaşamaktan korkmayın!
    Bir anda herhangi bir alışkanlıktan vazgeçmek kolay olmaz ama sosyal medyayı bırakmanın en iyi yöntemi “bir anda” bırakmaktır. Sonuç olarak FOMO yaşayabilirsiniz! Birçok yaşgününü kaçırmış olursunuz, arkadaşınızın nişanından haberiniz olmaz, bir fotoğrafta etiketlenirsiniz fakat bilemezsiniz. Yine de sosyal medya orucunu bozmayın! Sosyal medya dışında dijital güncellenmeniz de mümkün, örneğin email var, mesaj var. Yani bağlantılarınızdan haber almaya devam edebilirsiniz! Haberler için de sevdiğiniz haber ajanslarının sitelerine gidebilirsiniz. Bu arada kazancınız şu olur: Milletin yaşadığı (ya da öyle gösterdiği) tatillere bakıp kendi yaşantınızın sıkıcılığını düşünmekten vazgeçmek. Milletin çocukları için harcadığı paralara bakıp kendinizle kıyaslamaktan kurtulmak. Siyasi konularda bilen-bilmeyen ve kendini uzman ilan eden tiplerin zırvalarını dinlemekten uzaklaşmak.
  • Anı yaşamak mümkün!
    Sosyal medya insana “bunları tüm dünyaya nasıl anlatabilrim” şeklinde düşündürüyor. Her yapılan şeyi, her görülen olayı, her duyulan konuyu “sosyal medyaya nasıl yansıtabilirim ve bol beğeni kazanabilirim” türünden düşünce üretmeye yöneltiyor. En iyi tweet’i atmak, en iyi Face güncellemesi yapmak, en güzel paylaşımda bulunmak oluyor tek amaç! Yani gerçekten o anı yaşamak yerine, “ben bunları herkese nasıl göstersem ki” telaşına düşüyor insan! O anın güzelliğinden çok, o anı paylaşmanın heyecanına itiliyor insan. Ne acı!

Sosyal medyadan 2 hafta uzak durmayı başarabilmek.. Sadece iki hafta. Ben yolculuklarımda bir ay bile uzak duruyorum, döndüğümde ise gereksiz vakit harcamıyorum sosyal medyada. Sadece haberlere, bir iki güncellemeye bakıyorum. Kendimi paylaşım yapmak zorunda hissetmiyorum. Ama canım isterse paylaşım yapıyorum. Beni bu şekilde beğenmeyen herkes takip etmeyi bırakabilir. Facebook bağımlılığı çok korkunç bir alışkanlıktır. Diğer sosyal medya bağımlılıkları da öyle tabi. Fakat bu döngüden kurtulmak mümkündür. Bir anda bırakmayı deneyin ve kendinize iki hafta gibi bir süre verin. Bu süreden sonra Facebook’u tamamen bırakmayın ama kontrol sizde olsun. Kontrol Face’de olduğunda tam bir deney kobayına dönüşüyoruz çünkü!

Facebook sorunsalınız var mı? Ya da .. Sosyal medya sorunsalınız var mı? Belki de var ama sizin haberiniz yok! Gün boyu bilinçli veya bilinçsiz kim bilir kaç kez tıklıyorsunuz Facebook, Twitter, Instagram vs. uygulamalarına.. Oto-pilota bağlanmış gibi.. Facebook’tan uzaklaştığınızda evde, mutfakta, ofiste, bahçede, çocuklarla, yaşlılarla, komşularla ve diğer birçoklarıyla birlikte kim bilir ne doyurucu şeyler yapabilirsiniz! Kim bilir kaç kitap okursunuz! Kim bilir kaç el örgüsü kazak bitirirsiniz! Kim bilir ne çok vaktiniz olur daha yararlı ve manalı şeyler yapmaya.. Düşünün bir..

facebook ve akip giden zaman