Akıllı İlaç

Herşeyin akıllı olanı var, pek tabi ki ilaçların da dijital olanı yani akıllısı olmalıydı.. Oldu da.. Akıllı ilaç onaylandı.

Amerika’nın Gıda ve İlaç Bakanlığı ilk dijital ilacı onayladı. Hapı yutan şahıs, akıllı telefonu ile ilacı kendi vücudunda takip edebilecek.

İlacın adı Abilify MyCite. Bu ilacın içinde hazmedilebilir sensörler bulunuyor ve hasta tarafından yutulduğunda hem kendisiyle hem de doktoruyla iletişime geçiyor. Adı geçen ilaç şizofren hastaları, bipolar rahatsızlıkları ve depresyon için kullanılacak.

İlacın üzerinde bir kum parçası büyüklüğünde silikon, bakır ve magnezyumdan oluşan sensörler bulunuyor. İlaç ağızdan alındığında elektrik sinyaller aktive edilmiş oluyor ve mide asitleriyle buluştuğunda hasta ile ve/veya doktoru ile iletişim başlatılıyor. Bu noktada bilgiler kişinin akıllı telefonuna kaydediliyor. İlacın dışarıya verdiği bilgilerden bazıları kişinin uyku alışkanlıkları, aktivite seviyesi, kalp atışları, nabız gibi ölçümler oluyor. Hastaya ait bu bilgiler, eğer hasta isterse, ailesi tarafından da görülebiliyor.

Dijital ilaç Japon-Amerikan ortaklığı ile oluşturuldu. Uzmanlara göre bu ilaç sayesinde kişiler gün boyunca ilaçlarını almayı unutmayacak. Ayrıca belirlenen dozun altında ya da üstünde ilaç almayı da önleyecek. Akıl sağlığı ile ilgili durumlarda alınması öngörülen bu ilaç daha sonra diğer hastalıklar için de geliştirilecek.

Fatoş’ça:
İlaçların hayli pahalı olduğu günümüzde, akıllı ilacın hastalara kaça patlayacağını düşündüler mi acaba? Midede çözülen bu ilacın daha sonraki formu da dijital dışkı olacaktır. Onu da inceleyecekler mi dersiniz? Bundan böyle dışkı bile mi akıllı olacak..