Daha İyi Beyin Gücü

Beyin göçü demedik! Beyin gücünden bahsediyoruz 🙂

Bazı yiyecekler var beyinimizin daha iyi çalışmasına katkıda bulunuyor. Yaş ilerledikçe, bazı travmalardan sonra veya bazı ilaçların etkisiyle beyin faaliyetlerinde azalma meydana gelebiliyor fakat bu gerilemeyi durduracak “sihirli” bir ilaç mevcut değil. Beslenme uzmanlarına göre bazı sebze, meyve, baklagiller ve tahıl türleri beyin fonksiyonlarına olumlu etki yapıyor ve bolca yenmesi tavsiye ediliyor. Özellikle sağlıklı yağlar ve asitler örneğin Omega-3 asitleri, B vitamini ve antioksidan meyveler beyin fonksiyonlarının keskinleşmesi adına ilaç gibi tesir ediyor.

yabanmersini

Araştırma sonuçlarına göre beyin için en iyi yiecekler şunlar:

  • Yeşil yapraklı yiyecekler: Ispanak, kele, karalahana, lahana ve brokoli gibi sebzeler K vitamini, lutein, folate ve beta keroten içeriyorlar. Bu nedenle zihinsel fonksiyonlar için gerekli ve önemli yiyecekler olarak listeleniyorlar.
  • Balık yağı: Balık yağında bulunan Omega-3 sağlıklı yağlar arasında sıralanıyor. Omega-3 asitlerinin Alzheimer hastalığı nedeniyle zarar gören beyinde hasar tamir edici özelliği olduğu da biliniyor. Somon, ton ve mezgit türü balıklar beyin sağlığı için önerilmektedir.
  • Berry diye bilinen taneli, ufak, kabuksuz, yumuşak meyveler: Bu meyvelerde bulunan flavanoidler meyvelere süper canlı renkleri verdikleri gibi beyinde hafıza bölgesinde onarım da yapmaktadırlar.
  • Çay ve kahve: Çay ve kahvede bulunan kafein zihinsel fonksiyonları ve idrak kabiliyetini arttırmaktadır.
  • Ceviz: Fındık, fıstık gibi yiyeceklerde bulunan yağlar sağlıklıdır ve hafızayı güçlendirmeye yarar. Bu tür yiyeceklerin içinde en faydalısı ise cevizdir. Cevizde yüksek oranda Omega-3 bulunur ki bu maddeye kısaca ALA denir. ALA maddesinin tansiyonu düşürdüğü ve damarları sağlıklı tuttuğu bilinmektedir. Böylece ceviz hem kalp hem de beyin için bulunmaz bir sağlık deposu olarak değerlendirilmektedir.yesil yaprakli sebzeler