Tahıllar

  • Kızım öğretmenlerinin önderliğinde, 13 kişilik bir grupla, kamp, yürüyüş, tırmanma gibi aktiviteler için bir haftalığına Arizona’ya gitti. Ve bu süreçte bir hayat becerisi kazanarak döndü: Yemek pişirmek!

Kamptan döner dönmez ilk söylediği şey şu oldu: Annecim öğrendim ki, eğer ateş varsa karın doyurmak kolay! Peki ben ne anladım bu sözlerden? Anladım ki tam kampçı olmuşlar.. Dağlarda, çöllerde, gece soğukta, gündüz yakıcı sıcakta epey zorluktan geçmişler. Açlık ve susuzluk çekmişler. Çok şey öğrenmişler.. Bu harika birşey!

Bunları düşünürken hangi tahıl nasıl pişirilir gibi bir düşünce geçti aklımdan. Malum herşeyin eskiye döndüğü, geçmişteki sağlıklı beslenme yöntemlerini adapte etmeye yöneldiğimiz zamanlardayız. Öyleyse en temel, basit ve sağlıklı şekilde şu tahılları nasıl pişireceğimize bakalım:

  • Amarant: Her bir kap amarant için üç kap su gerekli. Üç kap suyu kaynatalım, bir kap amarant ekleyelim. Ateşi kısalım, tencerenin kapağını kapatalım ve 20 dakika suyunu çekene kadar pişirelim. Amarant pistikten sonra kısır malzemeleri ile pilav yapabilirsiniz.
  • Kahverengi Pirinç: Her bir kap kahverengi pirinç için iki kap su gerekli. İki kap suyu kaynatalım, bir kap kahverenci (kırçıllı) pirinç ekleyelim. Isıyı düşürelim, orta hareretli ocakta tencerenin kapağı kapalı olarak kaynatalım. Yaklaşık 40 dakikada tüm suyunu çekmiş olur. Ocağı kapatalım ve 10 dakika dinlendirelim. Arzuya bağlı olarak tuz, karabiber, yağ ekleyerek servis yapalım.
  • Karabuğday: İki kap suya bir kap karabuğday ekleyerek yüksek ısıda kaynatalım. Sonra ısıyı düşürelim, tencerenin ağzını kapatalım. Bütün buğday için 30 dakika daha, yarma için ise 10 dakika daha kaynatalım.
  • Bulgur: İki kap suya bir kap bulgur ekleyelim ve yüksek ısıda kaynatalım. Isıyı düşürelim, tencrenin ağzını kapatalım ve 10-12 dakika daha kaynatalım.
  • Arpa: Her bir kap arpa için üç kap su gerekli. Suyu kaynatalım, arpayı ekleyelim. Isıyı düşürelim, tencerenin kapağını kapatalım ve 30 dakika kaynatalım.
  • Darı: İki kap suyu kaynatalım. Bir kap darıyı ekleyelim ve tıkırdadıktan sonra ısıyı düşürüp tencerenin ağzını kapatalım. Yaklaşık 20 dakika, suyunu çekene kadar, pişirelim.
  • Yaprak Yulaf: İki kap suyu kaynatalım, bir kap yaprak yulaf ekleyelim. Isıyı düşürdükten sona 5 dakika, ara sıra karıştırarak, pişirelim.
  • Kırık Yulaf: Üç kap suyu kaynatalım. Bir kap kırık yulaf ekleyelim ve ısıyı azaltalım. Tencerenin kapağını kapatarak 20 dakika pişirelim.
  • Kinoa: Önce kinoayı yıkayalım ve süzelim. 1.5 kap suya 1 kap kinoa koyarak yüksek ısıda kaynatalım. Isıyı orta hararete indirelim, tencerenin kapağını kapatalım, 10 dakika pişirelim. Altını kapattıktan sonra 5 dakika dinlendirdikten sonra kinoayı salatalarda, kısır veya pilavda ikame olarak kullanalım.
  • Yabani Pirinç: Her bir kap yabani pirince (hintpirinci) üç kap su gerekli. Suyu kaynatalım, pirinci ekleyelim. Isıyı düşürelim, kapağı kapatalım ve 45-50 dakika pişirelim. Tüm suyun çekilmiş olmasına dikkat edelim.

Yukarıda anlatıldığı gibi pişirilen tahıllara arzuya göre değişik malzemeler eklenerek kısır gibi, pilav gibi veya salata malzemesi olarak tüketilebilir.