2018 yılı ve teknoloji




Her fırsatta robotlar hakkında iyi kötü birşeyler söyleyen biri olarak teknoloji hakkındaki bu yazıyı paylaşmasam olmazdı! Özellikle 2018 teknolojisinden bahsedelim!

Teknoloji iyidir. Sosyal medya iyidir. Bu ikisi sayesinde dünyanın her yeriyle bağlantı kurup devam ettirebiliriz. Ancak unutmayalım ki, sosyal medyada harcadığımız zaman kadar, gerçek hayatın sosyalliğinden de vakit kaybediyoruz. Yani insanca bağlantıları kaçırıyoruz. Ve bu nedenle daha mutsuz oluyoruz. Girip çıktığımız her sosyal ağ bizi daha da fazla endişeli hale getiriyor. Her geçen gün daha az özgüven hisseder hale geliyoruz.

Herkeste endişeli, özgüvensiz, kıskançlık dolu, nefrete benzer hislerin yükseldiğini görüyoruz. Çok insan depresyonda ve buna 5 yaşındaki çocuklar bile dahil! Tüm bunlar sosyal medyada harcanan, yok edilen, ziyan edilen vakitten ötürüdür!

Her fırsatta telefonu kontrol ederken aslında düşüncelerimizi ve duygularımızı esir ettiğinin farkında bile değiliz. Birileri elimize uygulamaları, telefonları, ve her türlü teknolojiyi vermiş ki oraya bağlanarak başka hiç birşeyle ilgilenmeyelim. Bir manada uyuşturulmuş haldeyiz. İnsanların birbiriyle bağlantısı iyidir ama azı karar çoğu zarardır. Birçok bağlantı demek, birçok insanın hayatına mercek tutmak ve kişinin kendisiyle kıyaslaması demektir. Ve doğal olarak bu da kıskançlık, hırs, nefret gibi güdüleri peşinde getirir.

Şu linkte “telefon bağımlılığından kurtulmak” üzerine bir yazı paylaşmıştım. Yine, yeniden okuyun derim.

Telefonları çöpe atın demiyorum, ama hayat dengeden ibaret ise telefon kullanımı da dengelenmelidir. Eğer sadece sosyal medyada konuşursak, oradan öğrenir orada tatbik etmeye devam edersek robotlardan ne farkımız kalır?

İnsan zihni gerçek insan etkileşimi ister, sosyal medya etkileşimi bir yere kadar devam ettirilmelidir. Sosyal ağlarda dolaşmak iyidir ama kontrol kişinin elinde olmalıdır. Belirli bir süre sonra ev işleriyle, bahçe işleriyle ilgilenmek, çocuklarla oyun oynamak, parkta gezmek, spor yapmak, TV seyretmek, kitap okumak, yeni hobiler edinmek gibi insanca güzelliklere dönmek gerek.

Teknolojiye kızgın değilim ama bizi teknolojiye bağlayan ve sonuçta hastalıklı bireyler haline getiren güdüye karşıyım. Öyleyse kontrolü ele alalım. Teknoloji bizi kontrol etmesin, biz onu istediğimiz gibi kullanıp dengeyi sağlayalım. Hadi bakalım 2018 yılında daha az sosyal ağlarda gezinip, daha çok açık havada dolaşalım.