Kış ve Kar

 

21 Aralık uzaysal kış olarak bilinir çünkü. Peki ya meteorlojik kış nedir? O da 1 Aralıktır. Yani Aralığın 1’inde kuzey yarım küre meteorolojik kışa girer.

Uzaysal veya meteorolojik hangisi olursa olsun kış demek çıplak ağaçlar, uzun geceler, soğuk hava anlamına gelir. Kış biraz da yavaşlamak olarak algılanır. Bolluk ve bereketin habercisidir kar, biraz üşüsek de..

Kış demek iç mekanlarda daha çok zaman geçirmek demektir. Dışarda hava sıcaklığının düşmesiyle hem fiziksel hem ruhsal sıcaklık arayışına girer insanlar. Soğuk havada sıcak bir çatının altında bulunmak, insanın içini ısıtan çorbayı yudumlamak, çay sohbetleri yapmak kışı sevmek için yeterli sebep değil midir?

Kış veya yaz, dışarıda çalışmak zorunda olanlar için değişen birşey yoktur aslında. Aynı tempoyla işe gidip gelmek şarttır ve tabi kışları bu iş daha zor ve sevimsiz hale gelebilir. Evin dışında çalışanlar için kış çoğunca yollarda kar, yağış, çamur, kaygan zemin, zorlu şartlar ve tehlike anlamına gelir. Ama yine de kış büyülüdür, kış güzeldir. Olumsuz yönleri olduğu kadar birçok güzel yanı da vardır kışın.

Kar yağışını seyretmenin, dışarı çıkıp yürümenin büyülü gerçekliğini hissetmek insan ruhuna ilaç gibidir. Varsa şöminede veya sobada yanan odun sesi ve kokusu belki üzerinde pişirilen kestanenin tadı.. Benim için kış demek çocukluğumun nostaljisi demektir. Eskiden Ankara’da yaşadığım kışların özlemi var içimde çünkü şu anda yaşadığım yerde kış yok; mevsim sürekli iliman. Belki o nedenle bir kış yazısı yazmak istedim.

Kıştan korkarız çünkü birçok olumsuzluklar getirebileceğini düşünürüz. Yine de dışarıda kar yağıyorsa, kara zaman ayırmak insanın içine mutluluk serper. İnsan karın üzerinde çocukça mutlu olur. Hepizin böyle bir anı mutluluğa ihtiyacı yok mu? Dışarı çıkamazsanız içeride kar manzarası seyretmeniz mümkünse bu da iyi bir terapidir. O da mümkün değilse bir kitap alarak kenara çekilin derim, veya o anın hissettirdiklerini bir yere yazarak not alın, gözlerinizi kapatıp hayallere dalın, örgü örün, çay sohbeti yapın, kocaman bir tencere çorba pişirin ve komşularla paylaşın.

Kar ve kış iyidir. İnsanı yavaşlatır, sakinleştirir ve gelecek bahara hazırlar. Nasıl ki ağaçlar yapraklarını dökerek bahara hazırlanıyorsa, kimi hayvanlar kış uykusuna yatıyorsa insanlar da uyuşukluk sonrasındaki mevsime hazırlanmış olurlar. Bir anlamda içsel temizlik anlamına da gelir kış. Yavaşlık, sadelik, huzur ve yenilenmektir kış.