Data Koruma Günü

Data koruma günü ya da dataların gizliliği günü ABD ve Kanada’da 28 Ocak 2018 tarihinde kutlanmaktadır. Kutlamalar Avrupa’da başlayan bu çeşit bir akımın devamıdır.

Böyle bir günün amacı toplumu data (veri) kullanımında bilinçlendirmek ve konu hakkında farklılık yaratmaktır. Özellikle kişisel bilgilerin kullanımı, hassasiyet içeren konuların dijital ortamda paylaşımı sırasında alınması gereken önlemler üzerinde bilinç oluşturmaktır.

Siber Güvenlik konuları çağımızın en önemli konularından biridir. İnsan gruplarının hızla bağlantı kurduğu dijital çağda, tüm dünya halklarının bu konuya özen göstermesi gerekmektedir.

Data koruma günü bilinçlendirmelerinde şu üç konu gündeme gelir: DUR! DÜŞÜN! BAĞLAN! Yani kısacası, karşına çıkan ilk linke tıklama, seninle konuşan herkesi iyi niyetli sanma, kişisel bilgilerini servet gibi saklamak amacıyla daima uyanık ol!

Data koruma ve gizlilik konuları yalnızca özel yaşamda değil, okulda, işyerinde ve toplumun her basamağında önem arz etmektedir.

Ofis ortamında gizli tutulması gereken bilgiler dijital ortamda olabileceği gibi masa çekmecelerinde ve dosya dolaplarında da tutuluyor olabilir. Bu tür bilgilere de hassasiyet gösterilmelidir. Ayrıca hastaneler, doktor ofisleri, bankalar, devlet kurumları, okullar ve diğer birçok özel ve devlet sektöründe fiziksel ve dijital bilgilere hassasiyetle yaklaşılmalıdır.

Kağıt üzerindeki bilgiler önce doğranmalı, sonra geridönüşüme gönderilmelidir. Eski bilgisayarlardaki tüm bilgiler önce temizlenmeli, daha sonra ıskartaya çıkartılmalıdır.

Bir kişinin yanlışı büyük gruplara yansıyabileceği gibi, bir kişinin dikkatli ve bilinçli davranışı birçok kişiyi koruyabilir. Siber güvenlik önemlidir.  Yılın her günü herkes için data koruma günü olarak benimsetilmelidir.