Sıfır Gün

Güney Afrika yetkilileri “Sıfır Gün” için hazırlanıyorlar. O gün geldiğinde ki çok yakındır, Cape Town şehrinin musluklarından su akmayacak. Su karneye bağlanacak.

Güney Afrika susuzluk çeken ülkelerden yalnızca biri. Örneğin Avustralya da su sıkıntısı içinde. Avustralya’nın Perth şehri de tıpkı Cape Town gibi bir metropol. Perth de kuraklık çeken bir şehir. İklim değişikliği nedeniyle susuzluk gitgide kendini daha çok gösteriryor. Yağışlar belirgin bir hızla azalıyor ve son 50 yıldır susuzluk sorunlarıyla başbaşa. Şehre gelenlerin sayısı 2010 ile 2016 arasında yüzde 90 düşüş gösterdi. Ve bu şehir Avustralya’nın en büyük 4 şehrinden biri. Şehirde yağışların azalması nedeniyle barajlardaki sular iyiden iyiye çekilmiş durumda.

Güney Afrika bu durumu “doğal felaket” olarak değerlendiriyor ve “Sıfır Gün” denilen güne hızla yaklaşıyor. Aynı şey Avustralya’da geçerli. Diğer ülkelerde aynı şekilde su sıkıntısı yaşayan bölgeler var.. Sizin bulunduğunuz yerde de su sıkıntısı var mı? Yetkililer sizi bu konuda uyarıyor mu? Susuzluk durumunda neler yapmanız gerektiğini biliyor/öğreniyor musunuz? Cape Town şehrinde ikamet edenlere düne kadar günlük 87 litre su veriliyordu, bu miktar 50 litreye düşürüldü. Bir günde bir insan için (yemek, içmek, temizlenmek) için kaç litre su gereklidir, hiç düşündünüz mü?

Sıfır gün görmesi yakın diğer şehirler başka hangi kıtalarda derseniz cevabımız, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Asya, ve yukarıda belirttiğimiz gibi Afrika ile Avustralya..