Sessiz bir yer ve ruha dinginlik

Aşırı hızlı bir yaşantı, günlük koşuşturmalar, duyulara ve ruha zul ses kirliliği, görüntü kirliliği ve daha birçok rahatsız edici unsurlara panzehir nedir? Sessizlik! Bir süreliğine sessiz bir mekanda tefekküre dalmak, içsesi dinlemek ve dinginlik! Buna meditasyon da denilebilir. Kişinin inancına göre ismi değişse de maksat insanın gün içinde kısa süreliğine yavaşlayarak içine dönmesi ve rahatlamasıdır.

Bunun için kenara çekilip oturmak ve düşünmek iyi geleceği gibi ağaçlık bir yerde yürümek, çimenlere serilmek, su kenarında oturup hayallere dalmak gibi aktiviteler de dinginlik sağlar. En manalı fikirler kişi yavaşladığında, hatta bir süreliğinde durduğunda oluşur. Günlük koşuşturmalar sırasında, yani hayat hızlıca yaşanırken, birçok düşünce gelip gider ama bunları aktif olarak değerlendirmek ancak sessizlikte mümkün olur.

Bazen sessizliğe gömülmek ve düşünmek gerekir. Cok görevlilik ile yükümlü hissettirildiğimiz fazlaca yoğun yaşantılarımızda kendimize verebileceğimiz bir hediyedir tefekkür.

Ayrıca günlük uyku düzeni de kişinin ruhuna sunacağı sessiz ve dingin bir armağan gibidir. Uyku insanlara bahşedilmiş bir hediyedir, dengeli ve manalı düşünebilme yetisini güçlendiren bir tılsımdır, sosyal ritmi canlandıran bir afrodizyaktır, hırçınlığa karşı ilaçtır, negatif psikolojiye antidot gibidir, fikirlere selamet verir. Uyku devadır.