Artık Yemek

Artık yemekleri buzdolabında muhafaza etmek ve ertesi gün tüketmek iyi bir alışkanlıktır. Bazen de artık yemek dolapta biraz uzun beklemek zorunda kalabilir. Yemek artığı salata olabilir, çorba olabilir, tencere yemeği olabilir, pizza olabilir.. Ya da bambaşka bir yemek olabilir.

Artmış yemekleri yeni bir amaçla kullanmak ve yeni bir şekil ve tat ile yemek de mümkündür. Dün buzdolabımı açtığımda plastik kapaklı kapların içinde buğulanmış brokoli, bulgur pilavı, bir parça somon, kesilip doğranmış ananas, değişik peynirler, yarım soğan, patates püresi, bezelye, mayalı hamur, limon, marul, domates, kavrulmuş mantar ve daha birçok çeşit yiyecek vardı. Çoğu buzdolabının görüntüsü benimkine benzer.. Yapılmış veya yapılmayı bekleyen yiyeceklerle doludur.

Bazen de dolapta bekleyen yiyecekleri başka amaçlarla kullanmak gerekir. Örneğin mayalı hamur pizza şeklinde açıldıktan sonra peynir, somon, brokoli ve soğanla pişirilerek pizzaya dönüştürülebilir. Veya patates püresi fırın tepsisine yayıldıktan sonra üzeri peynir ve bezelye ile süslenerek nefis bir tat elde edilebilir. Veya soğanı kavurduktan sonra pilavla karıştırıp yepyeni taptaze pilav elde etmek mümkündür. Ve pilav yanında somon ile süper olmaz mı?

Bence dolapta bekleyen yiyecekleri bir sonraki gün yeni bir amaçla hazırlayıp tüketmek son derecek keyifli ve tatmin edici bir yöntemdir.  Amaç daha iktisatlı davranmaktır ve bu bir hüner göstergesidir. Ama bunun da ötesinde nimetlere saygıdır. Hergün tonlarca yiyeceğin çöpe atıldığı dünyamızda sahip olunan gıdaya hürmettir, şükretmektir.

Aklıma şu tarif geldi: Buzdolabındaki artık yemeklerden açık pide yapacağım. Önce hamuru tepsiye yayacağım. Sonra üzerine patates püresi koyacağım. Onun üzerini kavrulmuş soğan, brokoli, peynir, bezelye ve mantar ekledikten sonra fırınlayacağım. Daha sonra salata malzemesinden güzel bir salata yapıp üzerine somon oturtacağım. Pide fırından çıktıktan sonra salata eşlğinde ailecek afiyetle yiyeceğiz. Nasıl çocuklar? Beğendiniz mi annenizin yeni tarifini? 🙂