Anneler ve hobiler

 

Anneler, özellikle yeni bebek doğurmuş anneler, kimi zaman izole hissedebilirler. Bunun nedeni hayatın bebek etrafında dönmesidir. Besle, altını temizle, uyut, sosyal medyada gezin, bebekle ilgili sorular ve bilgilenmek için Google kullan, bebekle ilgilen, bebek, bebek, bebek!!! Bunlar enfes şeylerdir. Harikadır yeni anne olmak. Bir de annelerin eski hobilerine dönmek istmeleri vardır ve bu çok doğaldır. Örneğin anne bir tenisçiyse, bebekten sonra tenise başlamak isteyecektir. Belki anne bir blogcu, yeniden blog hayatına bıraktı yerden devam edecektir. Belki de anne müzikle ilgileniyordu ve bebekten sonra ara vermek zorunda kaldı. Bebeğin yaşına, ihtiyaçlarına göre müzik yeniden annenin hayatına girecektir. Bu ve bunun gibi hobiler yeni annelerin hayatına bir noktadan sonra giriş yapacaktır ki bu çok sağlıklıdır.

Neden? Çünkü annenin kendisine zaman ayırması gerekli ve önemlidir. Şu noktaları unutmayalım:

Hobiler insanı mutlu kılar. Hobilere konsantre olmak yeni annenin kendine olan güvenini arttırır. Yazmak, çizmek, spor, sanat ve daha birçok konuda hobilere kaldığı yerden devam etmek iyidir. Böyle olunca – eski işine dönen anne – iş arkadaşlarıyla konuşmaya başladığında ilk ve tek söylediği şey bebek olmaz! Tabi bebeğinden de bahsetsin ama işine geri dönen kadın anne olmaktan öte bir bireydir ve hobileri de vardır, değil mi?

Hobiler insane pozitivite asılar. Kötü stresi çeker alır, iyi duygular verir. Bu da iyi birşeydir çünkü yeni annenin hayatına heyecan verir.  Yeni anne olmak ve yavaş yavaş eski hayatına dönmeye uğraşmak anne için övünülecek birşeydir. Aynı zamanda yeni annenin zihinsel sağlığına da katkıda bulunur. Eğer spor yapıyorsa bu hem fiziksel, hem zihinsel sağlığı için faydadır. Hobi demek insanın birşeye tutkusu demektir. Tutku insana enerji verir. Yeni annelerin eski tutkularına dönmeleri her bakımdan sağlıklıdır.

Hobiler annelere eski kimliklerini kazanmakta yardım eder. Hobiler sayesinde yeni anne daha az stresli hissedebilir. Anne olmak övünülecek birşeydir ama hobiler sayesinde yeni anne endişelerinden, depresif düşüncelerden ve aşırı yorgunluktan korunabilir. Yeni anne olmuş bir kadın için hayat birden bire bebek etrafında dönmeye başlar. Hobiler sayesinde anne hayatın eskisi gibi akmasından memnun olur ve hayatına normallik gelir. Aslında hayatın tek birşey etrafında dönmesi zararlıdır. Bu herkes için böyledir. Mesela eğer hayatınız sadece alışveriş yapmaktan ibaretse, ya da sadece para kazanmaktan ibaretse, ya da bir insanı avlamaktan(!) ibaretse bu zihin sağlığı için zararlıdır. O nedenle herkesin peşinden koşacağı manalı en az bir hobisi olmalıdır.

Hobiler sayesinde sosyal bağlantılar mümkün olur. Aynı hobiden hoşlanan iki yeni annenin bir araya geldiğini düşünün. Hem bebekten hem hobilerden konuşmak suretiyle birbirlerini leziz bir şekilde besler, öyle değil mi?  Aynı ilgi alanına sahip insanların konuşmaları anlaşmaları kolay ve zevkli olur. 

Anneler: Hep yapmak istediğiniz ama hiç vakit bulamadığını bir hobi var mı? Eski bir hobi ama bebekten sonra bırakmak zorunda kaldığınız?? Ya da eskiden vaktiniz olduğu halde hiç zaman ayırmadığınız, şimdi ise bebek nedeniyle vakit ayırmanızın mümkün olmadığını düşündüğünüz bir hobi??? Bir kez daha düşünün bence! Biraz dikkatli planlama ile zaman ayırmanız mümkün olabilir. Ve bu hem kendi sağlığınız, hem bebeğin sağlığı ve hem de genelde ailenin sağlığı için süper manalı bir karar olabilir. Düşünün derim!

Bebekten Sonra Depresyon
Doğumdan Sonra Depresyon ve Bebek