Obruklar

Son zamanlarda birçok yerde obruk oluştuğuna şahit oluyorum. Obruklar yeni değil ama bence sayıları hızla artmakta. Obruk denilen şeyler toprakta gizli kuyular olarak adlandırılabilir. Ya da esrarengiz dev çukurlar..

Yeraltı mağaraları gibi düşünülebilirler ve sular tarafından oyulurlar. Bazen de yoğun yağışlar bu çukurların oluşmasına neden olur

Birçok coğrafyada obruk görmek mümkündür. Örneğin Türkiye’de Konya’da, Karadeniz bölgesinde, ABD’de Florida eyaletinde.. Özellikle yer altında bulunan yumuşak toprak yapısı (kireçtası veya tuz yatakları) obruk formasyonuna yol açan coğrafi elementlerdir. Yağışlar bu tür yeryüzü elementlerini aşındırdıkça yerde büyük mağara çukurları oluşmaktadır.

Obruklar minik çukurlar olarak belirebileceği gibi ev, araba yutacak kadar büyük mağara çukurları halinde de ortaya çıkabilir. Bu mağaraların nasıl oluştuğu konusuna değindik ama bir de bu devasa çukurların ürkünçlüğü var.. Hayli korkunç, öyle değil mi? Acaba obruk oluşumu iklim değişimiyle ilgili olmakla birlikte hızlı sanayileşmeyle de ilgili olabilir mi?