Deli misin?

Bazen ‘deli misin’ diye sorar insan kendi kendine.. Size de olmaz mı? Bana olur.. Sorarım “deli misin, nesin?”.

Bazen keçileri kaçırdığını sanır insan. Bazen zıvanadan çıkar.. Öyle zamanlar olur ki çıldırmış gibidir. Neden mi? Çünkü öyle zamanlarda etraftakiler beklediğimizden farklı davranmaktadırlar. Beklenen insan davranışından uzaklaşmışlar ve bizleri hayli kızdırmışlardır. Gün boyunca yaşadığımız birçok olumsuzluklar, negatif insan ilişkileri, uygunsuzluklar, gariplikler, tuhaflıklar hep akıl sağlığımızı etkiler ve delirmişlik hissederiz.

Toplumda negatif tarafa giden bir değişim de hissedilebilir.. Sanki herkes zıvanadan çıkmıştır da bir tek kişi kalmıştır aklı başında! Ne aralık değişti bu insanlar? Böyle zamanlarda 10’a kadar saymalı. Üstüne biraz daha beklemeli. Nefes alıp vermeli ve ne yapacağını düşünmeli insan!

Delirmişlik halleri bulaşıcıdır. Ama sakinlik halleri de bulaşıdır! Öyleyse sakin davranışları yaymak gerek ki hızla dağılsın!

Her durum ve şartta sakin ortam oluşturmaya uğraşmak iyidir! Kalabalıkta ve kargaşada bile yüreğin içinde sessiz sakin bir yerde huzur bulmak mümkündür. O vakit “deli misin?” diye sorulursa, yanıt olumsuz olur!

Eskiden dünyada, görünüşte dağınık ama iç dünyaları derli toplu insanlar vardı. Oysa şimdikilerin dış görünüşleri derli toplu ama iç dünyaları dağınık. ~Sâdî Şirâzî