2019’da Kendime Not

2019 Ajandası

Açık Havaya (Daha Çok) Çık
İçeriye kapanma Fatoş, her fırsatta dışarı çık. Açık hava senin kaçışındır, bunu zaten bilyorsun ve çıkıyorsun.. Ama bu sene açık havada gezmeleri arttır! Günde en az 8 saat ofistesin ve aklın hep dışarlarda. Bazen ev ile ofis arasında gidip gelmekten dışarılara vakit ayıramıyorsun.. Ama daha planlı olursan dışarılara daha fazla zaman ayırabilirsin. Sen yürümeyi seviyorsun.. Ağaçlara sarılmayı, sulara bakmayı, çimenlere yatıp gökyüzünü seyretmeyi, yağmurda ıslanmayı, çamurlarda zıplamayı, kuş sesleirni dinlemeyi, yaprak hışırtılarını hissetmeyi seviyorsun. Ama bunları daha sıklıkla yapmalısın. Hatta gece ay, yıldız, meteor şovlarını açık havada seyretmelisin.. Karanlıkta da açık havayla sarmallaşmalısın.

Duyarlı ve Bilinçli Ol
Fatoş zaten sen oldukça duyarlısın ve de bilinçli yaşıyorsun ama.. Bazen kaygıların, endişelerin, gereksiz tasaların var. İşte o olumsuz düşüncelerin kıskacına giriyorsun. Olumsuzluklar geldiğinda aklına, hemen sarıl dualara.. Hemen çekil köşene, başla tefekküre. Sonra asıl yeniden yaşama!

Okumayı Unutma
Hep okursun ama.. Bazen öyle bir koşuşturmanın içine giriyorsun ki okumayı bırakıyorsun günlerce. Şimdi yaptığın gibi hergün 20 dakika okuma sözünü tut. Biliyorsun ki 20 dakika diye oturuyorsun, bir de bakmışsın 1 saat 20 dakika olmuş.. Sonra nasıl da mutlanıyorsun.. Devam et Fatoş çünkü okuduğunda kitabın içine giriyorsun, satırlarda kendini buluyorsun ve o süre boyunca başka bir dünyanın keyfini çıkarıyorsun.

Düzenli Yazmayı Yeniden Alışkanlık Haline Getir
Yazdığında kendini daha çok keşfediyorsun Fatoş. Öyleyse daha çok yazmalısın, o eski günlerde olduğu gibi.. Biliyorsun ki yazdığında değişiyorsun, dönüşüyorsun, adeta seviye atlıyorsun. Hayatın biraz daha derinleşiyor, düşüncelerin zenginleşiyor, için umutla kaplanıyor. Sorunlar satırlara dökülürken çözümleri bulmak için olasılıklar artıyor. Öyleyse yine yeniden yazmaya başla!

Buluşmaktan Hoşlandığın Arkadaşlarınla Her Fırsatta Buluş
Kafan öylesine dolu ki Fatoş, o düşüncelerle boğuşmaktan başka birşey yapmadığın günler oluyor. Arkadaşlarını daha çok ararsan ve daha çok sohbet edersen kendini dinlemekten uzaklaşır farklı konulara dalarsın. Arkadaşlarının düşüncelerini ve duygularını algıladığında senin bakış açın da değişebilir. Onlarla konuştuğunda, kafanın içinde değil, kendini duyarsın ve o sohbet sayesinde an’ı yaşarsın. Biliyorum her arkadaşla herşey konuşulmuyor ama.. Bazen de film, kitap, yemek tarifi konuşmak, örgü örmek için buluş onlarla.. O tür aktiviteler de an’ı yaşamanı sağlar.

Yeni Bir Alışkanlık Edinebilir misin?
Yeni bir alışkanlık edinsen diyorum.. Olamaz mı? Hayatın monoton döngüsünden kurtulmak adına! Belki de yeni bir alışkanlık edinmek lüks şu sıralar.. Neden yogaya geri dönmüyorsun? Eskisi gibi yoga sınıflarına düzenli bir şekilde devam etmek için hemen plan yap! Bir de.. Şubat sonu Mart başı gibi bahçeni gözden geçir. Baharda tohumları serp toprağa ki yaz geldiğinde taze sebzeleri ve yeşillikleri afiyetle hasat edesin.

Amaçlı Yaşamayı Unutma
İşte olay bu.. Kendine 2019 için notlar yazdın. Şimdi uygula Fatoş! Ve kendini asla sınırlama. Kendinle negatif konuşma. Zihninin seni bir köşeye mahkum etmesine izin verme. Akıllı seçimler yapmaya devam et. Bilincini ve duyarlılığını asla kaybetme. Seni seviyorum!

Şimdi bunlardan bazılarını veya hepsini kendinize uygulayın sevgili okurlarım.. 🙂