Korona Zamanları

İnsanlığa Hükmeden Korona ile Korona Zamanları Yaşıyoruz!

ABD’deyim. Kızım NYC’de çalışıyor. Oğlum arkadaşlarıyla birlikte yaklaşık 10 dakikalık mesafede bir evde yaşıyor. Eşim evden çalışıyor. Ben eve arabayla 8 dakika uzakta bulunan bir ofiste çalışıyorum. Her gün birçoğumuz gibi ben de basından ve sosyal medyadan haberler alırım. Şimdiye kadar tarafımdan görülenleri tarihe aktarmak istedim..
Tarih 1 Şubat 2020.
Çin’de yaşanan korona vakalarıyla ilgili infodemik niteliğinde sosyal medya haberleri ve videoları görmeye başladım. O akşam ablamlardaydık ve kardeşim ve eşi de vardı. Hep birlikte yemek yedik. Kardeşimin eşiyle kruz gemisiyle yapacakları yolculuğun yaklaştığını konuştuk. Kruz şirketiyle haberleştiklerini, ateşli hastalığı olanların gemiye alınmayacağını söylediler. Kendileri bu geziyi ertelemeyeceklerini ve gitmeye her bakımdan hazır olduklarını anlattılar. Gezi 17 Şubat için planlanmıştı.
Tarih 2 Şubat 2020
Babamın yaşgünü. Onu aramak geçti aklımdan ama zihnim korona virüsüne takılı kaldığından babamı aramayı atlamışım.
Ocak ayı gibi Şubat ayı da aşırı hızlı geçti.
Mart ayında üniversitenin bahar tatili nedeniyle oğlum ve arkadaşları Los Angeles’e gitmeyi planlamışlardı. Bu plan çok önceden, Aralık ayında yapılmıştı. O zaman korona sorunu olmadığından gidişi için güle oynaya karar verilmiş, bileti alınmıştı. Ev arkadaşı üç genç ve bir de liseden arkadaşları California gezisi için Aralık ayında hazırlanmaya başlamışlardı. Oysa aileler Şubat ayı ortalarında “acaba gençler geziyi iptal etse mi?” diye konuşmaya başladı.. Gençler buna hiç yanaşmadı. O zamanlar hastalığın neredeyse sadece yaşlı ve kronik hastalığı olanları etkilediği söyleniyordu. Bu doğrultuda 4 genç California gezisini iptal etmedi. Hepsi 7 günlük geziye her bakımdan çoktan hazırdı.
Tarih 5 Mart 2020
Oğlum ve arkadaşları California gezisi için Los Angeles’a uçtular.
Takip eden günlerde aklım sadece oğlumda değil, aynı zamanda New York’ta yaşayan kızımdaydı da!! Hastalığın hızla yayılmaya başladığı günlerde Los Angeles ve New York korona virüsünün 3 merkez üssünden ikisiydi. Diğeri de Seatle’da bulunan bir yaşlı huzur eviydi. Ve ben tabi ki panik dolu günler yaşıyordum. O günlerde tek arzum iki çocuğumun da korona kapmaması ve eve sağlıkla ulaşmasıydı. Kızım işi ağırdan aldığı için ben panikliyordum. O ise iki ev arkadaşıyla birlikte New York’ta ev hapsinde kalmanın macera olacağını düşünüyordu. Ben her gün gerek telefonla, gerek text mesajlarıyla bu durumun oyun ve eğlence olmadığını, korkunç günlerin tüm dünyayı beklediğini söylüyordum. Eğer eve gelirse birbirimize daha iyi destek verebileceğimizden yana konuşuyor ve ikna etmeye çabalıyordum.
Tarih 12 Mart 2020
Oğlum Los Angeles’den döndü. Arkadaşlarıyla evinde kalmaya devam etti.
Tarih 13 Mart 2020
Kızım New York’tan döndü. Kendisini odaya kapatarak 14 günlük karantinaya girdi.
Tarih 18 Mart 2020
Ben evden çalışmaya başladım.
Tarih 26 Mart 2020
Oğlumun arkadaşlarından biri Charlotte’da bulunan ailesini ziyarete gittiği için evleri riskli duruma düştü. O nedenle oğlum evimize döndü ve odasına yerleşti. Arkadaşının 14 günlük karantinaya girmesi gerekli. O süreçten sonra herşey normalse oğlum evine geri gidecek.
Bu süreçte hepimizi gerek TV aracılığı ile gerekse sosyal medyadan olanı biteni izliyoruz. Dünyayı etkisi altına alan bu virüs kimi yerleri daha kötü ve daha hızlı çökertti. Çin’in Wuhan eyaletinde çıkan virüs yaklaşık 2.5 ayda o bölgede temizlendi ama dünyanın dört bir yanına saçıldı. Bu virüsün etkilerini en kötü şekilde yaşayan ülkelerden biri İtalya oldu. Onu İspanya izledi. Ardından ABD konvoya katıldı. Şu anda ABD’nin İtalya’nın gidişatını izlediği biliniyor.
Tarih 30 Mart 2020
ABD’nin kötü günlerinin henüz gelmediği, bundan iki hafta sonra korkunç bir şekilde ülkeyi vuracağı biliniyor.
ABD başkanı virüs yayılmaya başladığında işi ağırdan aldı. Önce uydurmaca dedi. Sonra sihirli bir şekilde ortadan kaybolacağını söyledi. Sonra Demokratların oyunu olduğunu söylemeye devam etti. Ardından korona virüsünün sorun olduğunu kabul etti ama hastanelerin yeterli yatak ve malzemeye sahip olduğunu iddia ederek işi ağırdan almaya devam etti. Bu süreçte virüs durmadan yol alarak katlanarak artmaya devam etti. Olay şimdilik California, New York ve Louisiana eyaletlerinde fevkalade hızlı ve korkutucu şekle büründü. Fakat daha da kötüye gideceğine şüphe yok. Benim bulunduğum eyalet Kuzey Karolina. Burada bazı bölgelerde evde kalma emri verildiği için dışarı çıkmıyoruz. Dışarı çıkmak gerekecek durumlar sağlık, yiyecek alışverişi, egzersiz gibi durumlar için kısa süreliğine çıkıp girmek şeklinde oluyor.
Dünya Sağlık Örgütü korona virüsünü devasa bir infodemik olarak nitelendirmektedir. Yani bu konuda yayınlanan tüm enformasyonu kastetmektedir ki bilginin bir kısmı doğru ve bir kısmı uydurmadır. Daha önceden bilinen SARS, MERS, Zika gibi salgınlar olmuştu ama bunların tümü lokal boyuttaydı. Dünyayı saran korona sınırların ötesinde tüm halkları tehdit ederek panik yaratmaktadır. Ve bu paniğin büyük kısmını sosyal medyada oluşturulan sahte haberlere atfedebiliriz.
Dünya Sağlık Örgütü soysal medyada çıkan yanıltıcı haberleri bir nebze azaltmak için Twitter, Facebook ve TikTok ile birlikte çalışmaya başladı ki bazı bölgelerde doğru bilgi yayılması için bu girişim manalıdır. Aksi halde panik, korku, ve ırkçılık vahşi bir yangın gibi onu alınamaz hızda yayılmaya müsaittir.
Şahsen pişmanlığımdan biri silah almamış olmamdır. Ailecek düşündük, evet silahlara karşıyız ama yine de güvenlik için almayı düşündük ancak bu fikri hiç uygulamaya geçiremedik. Hatta 2019’un sonunda 2020 için yapılacaklar listemizin bir maddesindi! Ve tabi geç kaldık. Korkum açlık başgösterirse güvenliğin azalacağı yönünde. Ve korkularım pek de anormal olmasa gerek çünkü böyle birşeyi bu boyutta hiç birimiz yaşamadığımız için gelecek günlerde bizi neyin beklediğini bilmiyoruz. Örnegin çiftçiler de hasta olursa hasılatı kimler kaldıracak? Açlığa mahkum mu olacağız?
ABD hastanelerinde doktorlar ve diğer sağlık çalışanları yetersiz, halihazırda çalışanlar da virüs kapma riski altında çünkü kişisel korunma ekipmanları yetersiz. Hastanelerde yatak ve zaruri solunum cihazları yetersiz. Doktorlar kimin yaşayacağına ve kimin öleceğine karar vermek zorunda bırakılıyor.
ABD başkanı önce Paskalya’ya kadar evde kalmanın yeterli olacağını savunuyordu ama dün Nisan ayının sonuna kadar uzattı.
Tarih 2 Nisan 2020
Oğlumun 21. yaşgününü ailecek kutladık. Tepsi mantısı yedik, ardından yaşgünü pastası şeklinde meyvelerle süslenmiş karpuz yedik. Canım oğlumun bebeklik fotoğraflarına baktık. Sonrasında istediği bir film izledik. Nice yıllara oğlum.
Tarih 3 Nisan 2020
Trump halkın maske giymesini tavsiye ediyor ancak maske bulmak mümkün değil. O nedenle atkı, flar vs sararsak maskeden bile etkin olacağını iddia ediyor!! Ayrıca Trump kendisi maske giymekten kaçındığın bildiriyor ve bu işi hala ciddiye almadığının mesajını veriyor.

Tarih 5 Nisan 2020

Amerika Birleşik Devletleri korona nedeniyle büyük hem de çok büyük zayiat bekliyor. Trump halka malaria için geçerli olan bir ilacı almasını önerdi. Hatta basın konferansında halka şunu sordu” “Kaybedecek neyiniz var? Hepiniz için bu ilacı (Chloroquine) için ve koronadan korunun!”.. Bence insanların kaybedeceği şey hayatları! Çünkü bu ilaç onaylanmadı henüz! Bu arada Avrupa’da korona enfeksiyon oranları düşmeye başladı.

Tarih 8 Nisan 2020

Kuzey Karolina Sağlık Bakanlığı verilerine göre gün itibariyle korona vakası toplam 3,221. Bu sayı dün 2,871 olarak duyurulmuştu. Bu güne kadar ölü sayısı 46 ki toplam ölümler dün 33 olarak bildirilmişti.

Moral bozukluğum bakidir, buna rağmen evden çalışmaya, yürüyüşlere, bahçede gezinmeye, haftada bir market alışverişine ve yemek yapmaya devam ediyorum.

Tarih 20 Nisan

Petrolün varil başına fiyatı 0 dolara düştü ardından negatif sayılara doğru ilerledi. Dünyadaki ekonomik çöküş nedeniyle petrol yeterince kullanılmıyor. İşte ne bileyim uçaklar uçmuyor, gemiler yüzmüyor, insanlar yolculuk yapmıyor hatta evlerinden ayrılmıyor. Bu nedenle petrol depoları doldu ve yeni petrolü kaldıracak yer yok. Dolayısıyla elindeki petrolden kurtulmak isteyen üreticiler bir de üstüne para ödeyecekler! Acayip zamanlardayız.. Çoook acayip!

Tarih 22 Nisan

Annemle babamı yine aradım. Son zamanlarda en az 5 defadır ne anneme ne de babama ulaşamaz oldum. Kendileri epey yaşlı.. Annem seksenli yılların başında, babamsa sonunda.. Sanırım telefonu duymuyorlar, duyduklarında da yetişemiyorlar. Belki de tüm olanlar nedeniyle keyifsizler. Aramaya devam edeceğim çünkü diğer kardeşlerim konuşmayı beceriyorlarmış.

Tarih 24 Nisan

ABD başkanı Trump vücuda dezenfektan temizleyiciler enjekte edilirse iyileşilebileceğini duyurdu!!!!???$$##!! WTF günlerdeyiz! Hala evlerdeyiz. Evde hapis bir nevi! Bu durum bizim eyalette Mayıs ayının 8’ine dek uzatıldı.

Tarih 5 Mayıs

Haberleri eskisi kadar dikkatli ve sık dinlemiyorum. Akıl sağlığı için en doğrusunun az haber dinlemek olduğuna karar verdim. Şu sıralar ilaç şirketleri en erken kim aşı bulacak yarışındalar. NPR haberlerine göre aşı bulunsa bile halk hemen aşıya ulaşamayacak, öncelik sağlık çalışanlarına verilecek. Tabi ki yüzde 1’likler de önceden kendi hakların alacaklardır. Ve ayrıca korona aşısının tıpkı grip aşısı gibi yıllık olabileceği de konuşuluyor. Şu sıralar Remdesivir isimli ilacın hastaları daha kısa sürede iyileştirdiği anlaşıldı ve ilaç üreticisi bu ilacı ihtiyaç duyan hastanelere hibe etti. Bazı eyaletlerde silahlı gösteriler ivme kazandı. Amaç bir an önce dükkanların, okulların, işyerlerinin, parkların, plajların açılması ve hayatın normale (ne çeşit bir normal olduğu belli değil ama..) dönmesini hızlandırmak. Ne ki, ikinci bir korona dalgası da geliyor olabilir. Bana kalırsa normale dönmek için acele etmemeli insanlar ama gel gör ki “beni kimse eve tıkamaz, özgürlüğümü alamaz, haklarım var benim” şeklinde düşünenler sokağa dökülüyor.

Tarih 6 Mayıs

Haftalardır gördüğüm birşey var ki o da dünyayı sarsan böyle büyük bir pandeminin bile birleştirici olmaması. Böylesi büyük bir yıkıcı gücün insanları küresel boyutta bir araya getirememsi. Dünya insanlarının ezelden beri yaşadığı ayrılıkları, mesela siyasal ve finansal, onarmaya yetmemesi. Irkçılık ve ayrımcılık tam gaz son sürat devam ediyor. Korona bilgileri açıklandığında insanlar politik inançlarına göre karar veriyorlar, bilimsel açıklamaları göz önünde bulundurmuyorlar!! Ve bir de.. Korona herkesi hasta edebilir ama genelde iyileşemeyenler yine hep aşağıdakiler! Yukarıdakilerin, tabiri caizse, tuzu kuru!!