Dünyanın Yufka Yüreklere İhtiyacı Var


On onbir yaşlarında küçük bir çocuktum. Ailemle birlikte özel arabamızda şehirlerarası yolculuk sırasında mola vermiştik. Molamızı bitirmiş yeniden yola çıkmak üzere arabaya yerleşmiştiğimiz sırada babam bagajdan birşey almak için indi. Arabada annem ve 4 kardeş yerleşmiş yola tekrar çıkmayı bekliyorduk.

Aynı zamanda genç, üstü başı harap köylü bir kadın, kucağında bebeğiyle karşıdaki eczanenin önüne çömeldi. Eşi diye düşündüğüm bir genç de onları orada bırakarak eczeneye girdi. Genç kadın çocuğuna sıkıca sarılmış belirgin bir çaresizlik içinde göz yaşı döküyordu. İçim burkuldu.
Anneme kadının paraya ihtiyacı olabileceğini, çocuğuna ilaç almakta zorlanmış olabileceğini, onu incitmeden biraz para verip veremeyeceğimizi sordum. Annem beni bu düşüncemden dolayı güzelce payladı! Böyle duygusal davranırsan işimiz var.. Bırak ne yaparsa yapsın, herkes müstehak olduğu hayatı yaşar.. Onun hayatı da bu.. Sen güçlü ol, böyle hissi davranma.. Bunun gibi birçok şey söyledi. Bense annemin dedikleriyle hem fikir olmadım, fakat elimden de birşey gelmiyordu. Eczanenin önünde yavrusuna sarılmış ağlayan kadınla birlikte sessizce ağladım. Babam bagajdan aradığını bulmuştu, direksiyona geçti ve yola çıktık.. Yol boyunca eczanenin önüne bebeğiyle oturuvermiş çaresiz genç anneye ait tek bir şey konuşulmadı. Bunca yıldan sonra hala gözümün önünde duruyor.

Hemen hepimiz düşüncenin ve aklın, duygulara ve yüreğe üstün olduğunu öğrenerek büyürüz. Beyin daima yürekten önemlidir diye kodlanırız. Sanki yürekten gelen duygular akıldan gelen düşüncelerden daha değersiz ve önemsizdir! Oysa beyinle düşünüp yürekle hissederek karar vermek en doğrusudur. Yüreğin sesine kulak verdiğimizde beyin de yumuşar. Yufka yürekli olmak küçümsenmemelidir. Aksine, yufka yürekler cesur duyumsamalarla beyni insanca kararlar almaya yönlendirir.

Dünyanın acaip gidişatını düzeltecek tek şey yumuşak yüreklerdir. Ve yumuşak yürekten utanmak ve aşağılamak zavallı bir davranıştır! Yeryüzünü yürekler yönetmelidir!! Yürek beyni yönetirse daha insanca yaşarız, eskilerde kalmış insanlığımıza geri döneriz. 

Annem yerinde rahat yatsın. Bence katı yürek ve salt beyin değersizdir!! Yufka yürek ile yönlendirilmiş beyin ise taçlandırılmış beyindir. Ağlayan bir zavallının yüreğine dokunmak gibisi hiç yoktur!