Baş Dönmesi

Normalde başdönmesi sorununuz olmadığı halde birden böyle bir duyguya kapıldığınız oldu mu? Sonra kendinizi biraz dinlediğiniz ve hiç beklemediğiniz anda yineleyen baş dönmeleri..

Bu türden rahatsızlıklar hissetmeye başladığımda biraz endişelenmedim değil.. Ama bir süre kendimi yokladım.. Neden başdönmeleri sıklaşmıştı? Bunlara ek olarak hızlı kalp çarpması ve nefes daralması da hisseder olmuştum. Hepsi yeniydi.. Fakat neden?

Baş dönmesi nedeniyle denge kaybetmek hatta bayılacak gibi olmak ileri yaştaki yetişkinlerde görülür ama sağlıklı bir orta yaşlının birden bire böyle duygular hissetmesi düşündürücüdür. O nedenle bir dedektif gibi tüm bu rahatsızlıkların peşinden gitmeye başladım.. Ne zaman, hangi sıklıkla, nerede, ne yaparken hissediyordum..

Baş dönmesi şu nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir:

  • Susuz kalmak (dehidrasyon): Besinsiz ve/veya susuz kalmak baş dönmesine neden olabilir. Kanda yeterli sıvı olmazsa kan basıncı düşer, beyin yeterli kan ihtiyacını karşılayamaz ve baş dönmesi oluşur. Bu nedenle hemen su içmek ve birşeyler atıştırmak iyi gelebilir. Bu noktada spor içecekleri de iyi gelebilir ki spor içecekleri, ihtiva ettikleri sodyum ve potasyumun derhal kana karışmasına fırsat verirler.
  • İlaç yan etkileri: Bazen baş dönmesinin tek nedeni ilaç yan etkileridir. Ve benim başıma gelen tam da buydu! Reflu ilacım baş dönmelerine neden olmuştu! Özellikle kan basıncını düşüren ve sıkça idrara çıkmaya neden olan ilaçlar baş dönmesi yapabilir. Bu noktada yapılacak şey hekimle görüşmek ve ya farklı bir ilaca geçmek ya da dozu düşürmektir.
  • Kan basıncında ani düşüşler: Özellikle ani hareketlerde, ayağa kalkmalarda vs. otonom sinir sistemimiz kan basıncını düzenler. Fakat yaş ilerledikçe sinir sistemi de yaşlandığı için ani hareketlerde kan basıncını eskisi kadar hızlı düzenleyemez ve baş dönmesi oluşur. Bu durumu regüle eden ilaçlar vardır ve doktorlardan reçete ile alınabilir.
  • Düşük kan şekeri: Kanda yeterli şeker olmadığında vücuttaki tüm sistemler reservelerden kullanmaya başlar. Bu reservelerden biri de beyindir. Beyinden kullanılan şeker baş dönmesine neden olur. Bu durumda şekerli su içmek önerilir, çünkü kan şekerini kısa sürede normalleştirebilir.
  • Kalp krizi ve felç: Baş dönmesinin en ciddi hali kalp krizi veya felç olabilir. Kalp krizinin diğer belirtileri göğüs ağrısı, nefes darlığı, mide bulantısı, kol ağrısı, sırt ağrısı, çene ağrısı gibi semptomlardır. Felç belirtileri ise ani baş ağrısı, uyuşukluk, fersizlik, ani görme bozuklukları, yürüme zorluğu, konuşma güçlüğü gibi semptomlardır. Bu durumlarda acilen hastaneye gidilmelidir.

Normalde başdönmesi hissedildiğinde su içmek ya da şekerli bir içecek içmek önerilir. Ve hatta biraz uzanmak da iyi gelebilir. Fakat.. Eğer baş dönmesi 15 dakikadan uzun sürmüşse bir doktora görünmek gerekir.basdonmesi

One thought on “Baş Dönmesi”

  1. bazı zamanlar araba kullanırken gözümün önünde bir bulanıklaşma meydana geliyor ve sonrasında ise hafif bir baş ağrısı. Artık tansiyon düşüklüğü müdür? yoksa başka birşey midir? bilemiyorum ancak birkaç dakikalığına gözlerimi kapatıp koltuğu geriye yatırdığımda birşey kalmıyor. Güzel paylaşımda bulunmuşsunuz. Teşekkürler.

Comments are closed.