Hararetli AI

Malum, malumat çağındayız!

Son aylarda AI ile ilgili malumat astronomik boyutta arttı.

Dün kitap kulübünden birkaç arkadaş Sanat Müzesinin bahçesinde güzel bir toplantı gerçekleştirdik. Bu buluşma için konuşlandığımız alan çok hoştu. Devasa boyutta cayır çimen üstünde, büyükçe bir ağacın altında, püfür püfür esen yaz ikindisinde, atıştırmalıklarımız ve çay eşliğinde sohbet hiç beklenmedik bir huzur ve ışıltı sağladı. Keşke her fırsatta açıklık yerlerde buluşmak mümkün olsa dedim kendi kendime..

Buradaki düşünceler bilirkişi görüşleri değildir. Amacımız buluşma öncesinde AI ile ilgili bir makale okuyarak sohbet etmekti ki öyle de yaptık. 

Konuşmalar kimi yerde kişisel deneyimlerle kesişirken kiminde okuduklarımızı, duyduklarımızı, gördüklerimizi, konuştuklarımızı ve diğer uygulamaları içeriyordu. 

Aslında AI meselesinin yeni olmadığı ama ChatGPT ile sarsıcı bir yoğunlukta hissettiğimizi de dile getirdik. AI, benim dışımda, pek kimsenin endişelenmesine yol açmıyor. Ben bundan yıllar önce de yapay zeka hakkında ve hayatımızı esir alacağına değin yazılar yazmıştım. Şimdi de aynı şekilde düşünüyorum ve AI korkum baki. 

Özellikle gençlerin AI ile rekabet edemeyecekleri düşüncesiyle umutsuz oluşlarından bahsettik. Bazı mesleklerin tez yok oluşu da bir endişe unsuru. Fakat bu durum acilen başımıza gelmeyecek gibi görünüyor çünkü bizler geçiş sürecinde olan insanlarız. AI-yoğun yaşamı tadacak olanlar çocuklarımız ve torunlarımız olabilir.

Benim korkum ise daha başka boyutta. Ben insanlığın yaşayacağı tehlikelerden korkuyorum. Belki aşırı bir düşünce gibi gelebilir ama yeryüzünde kuruyan göllerin, nehirlerin ve diğer tatlı su membalarının sularındaki azalma veya yok oluşu düşününce, AI’ye parmak sallamadan duramıyorum!! İçme sularımızın tükenişini AI artışına bağlıyorum çünkü bu sistemin sürdürülebilmesi için taze suya ihtiyaç duyuluyor. Büyük güç santrallarının göller ve ırmaklardaki tatlı su ile soğutulmaya ihtiyacı var. Doğal olarak bu işlemlerin sonucunda su buharlaşıyor. 

Demem o ki, AI hararetli ve kana kana su içiyor! Yani kuraklık nedeniyle dünyada hızla azalan içme suyumuza AI ortak oluyor. Su hayattır ama gel gör ki şu an AI sudan daha fazla önem arz ediyor. 

Kanımca AI tarafından ele geçirilen dünyada robotlar insanları bir hamlede öldürmeyecek. Onun yerine insanları susuz, ekmeksiz, yemeksiz, ilaçsız, hastanesiz, bakımsız bırakarak zamanla ölüme terk edecek. Eh nihayetinde onların biz insanların ihtiyacı olan hiç birşeye ihtiyacı yok, su dışında!

Konu yapay zeka olunca Filozof Kuçuradi hocamızı, onunla yaptığımız söyleşiyi, kendisine ait fikirleri ve yorumları da konuşmadan edemedik.
Sonrasında buluşmanın içimizde bıraktığı tortu öylesine hoş oldu ki, fırsat buldukça yapmaya karar vererek ayrıldık. Umarız bu sefer katılamayan kitap kulübü arkadaşlarımız gelecek seferlerde katılabilirler.

Zihin açıcı buluşmalara hep varız..