Prof. Dr. İoanna Kuçuradi ile Söyleşi

Mayıs 6, 2023 tarihinde çok kıymetli ve özel bir konuk ağırladık.

Sayın hocamız Prof. Dr. Kuçuradi Zoom toplantımıza katılarak biz kitap kulübü üyelerine unutulmaz bir hediye sundu!!

Bu çok önemli bir buluşmaydı ve onur duyduk!

Sayın Kuçuradi 1997’den beri Maltepe Üniversitesinde İnsan Hakları ve Felsefesi Uygulama ve Araştırma Merkezinin yöneticiliğini yapmaktadır.  Bu merkez bünyesinde kurulan UNESCO kürsüsünün başkanıdır. Koç Üniversitesi mütevelli heyeti üyesidir. 2015 yılında ODTÜ tarafından kendisine “Senato Özel Ödülü” verildi.

Ülkemizin yanı sıra felsefe denildiğinde dünyada ilk akla gelen isimlerin başındadır. Birçok felsefi akademik başlangıcalara imza atan, üniversitelerde kürsüler kuran, saymakla bitmeyen ödüllerin sahibi, bilgi yüklü kitapların yazarı, hocaların hocası, filozof İoanna Kuçuradı Dünya Felsefe Federasyonları Başkanlığı’na da seçilmiştir.

İlham Veren Adımlar isimli kitapta Profesör Dr. Kuçuradi ile ilgili makale adeta hocamızın ömür boyu çalışmalarının konsantre bir hali gibi.. Hocamızın çalışmalarından habersiz bir kimsenin okuduğunda bir fikir sahibi olmasını sağlayacak bir tablet gibi. O nedenle ben de bu damıtılmış yazıdan birkaç madde paylaşmak isterim:

  • Değer yargıları yanlış olabilir:
  • Birşey insanların çoğunluğunca savunulsa da yanlış olabilir.
  • Birşey çağlar boyunca uygulandığı halde yanlış olabilir.
  • Birşey eğitimli insanlar tarafından savunulsa da yanlış olabilir.
  • Bazı değer yargıları kabul görse de hepsi için bu söz konusu olamaz, onun yerine sevgi, güven, anlayış, insan hakları gibi evrensel etik değerlerine dayalı eğitim verilmesi önemlidir.
  • Çocuklara özgürlük aşılanabilmesi için eğitimcilerin özgür hissetmesi gereklidir.
  • Etik değerler ırklardan, dillerden, mezheplerden, kültürlerden bağımsızdır. Ve çocukluktan başlanarak etik değerler öğretilebilir. İnsan hakları öğretilebilir.
  • Yaşam etik değerlerle sürdürülebilir. Düşünce ile eylem arasında bağlantı kurulabilir. Tüm bunlar bilgiden ve dolayısıyla eğitimden geçer.

Toplantımıza ait videoyu şu linkte bulabilirsiniz.