FüzyonBlog Hakkında

 

 

 

 

FüzyonBlog bir bilinçaltı uktesidir!


Hayatımın her döneminde içinde yaşadığım topluma daha yakın olabilme, toplumlardan aldıklarıma karşılık üzerime düşeni yapabilme, mümkün olduğunca geri verebilme, kısacası teşekkür edebilme güdüsüyle yaşadım.

Çok küçükken bir Anadolu kasabasında, bir eczane önünde kucağında çocuğu, üzgün ve endişeli bekleyen genç kadını gördüğümde maddi veya manevi yardım etmek isteyişim içimden gelen toplumsal dürtünün manifestosuydu.

Lisedeyken tanıdıkların, ahbapların ve komşuların çocuklarına karşılık gözetmeden ders verirken yine toplumsal güdülerle hareket ediyordum.

Yaklaşık 10 yıldır, risk altındaki çocukların aileleriyle yakın iletişime geçerek olası tacizleri önlemek için gönüllü çalışırken sahip olduğum toplumsal bakış açısıyla yönlendiriliyorum.

Sizlerle FüzyonBlog’da halk sağlığına ait bildiklerimi, duyduklarımı, okuduklarımı ve halk sağlığı profesyonelleriyle konuştuklarımı paylaşırken de toplumsal düşünceyle harket ediyorum.

Ancak ben bir doktor değilim. Halk sağlığı konusunda ABD’de yüksek ihtisas yaptım. Kuzey Amerika’da halk sağlığı çok farkli eğitimlerden gelenlere sunulur. Örneğin sosyal hizmet görevlileri, gazeteciler, güvenlik alanında değişik basamaklarda çalışanlar, araştırmacılar, siyasetçiler ve hatta avukatlar halk sağlığı konusunda uzmanlaşabilirler. Amaç toplumda meydana gelen ve insan sağlığını etkileyebilecek değişiklikleri araştırmak, bulguları geniş kitlelerle paylaşarak bilgilendirmek ve halk sağlığını tehdit edebilecek durumlarda önceden uyarmaktır.

Halk saglığı profesyoneli, adından da anlaşılacağı gibi, halk hizmetkarıdır. Profesörler, öğrencilerini mezun olduklarında çok para veren şirketlerde değil halka hizmet verebilecekleri pozisyonlarda görev almaları için sıkı sıkı öğütlerler. Ben halk saglığı masteri yaparken zaten devlet dairesinde araştırmacıydım, mezun olduktan sonra –pröfesorlerimizin öğütlediği gibi- çok para için idealizmden fedakarlık etmedim. Çünkü gönülden inanıyorum ki halk sağlığı liderliği halk hizmetkarlığıdır.

Halk sağlığı liderliği halk hizmetkarlığıdır.

Meslek yaşamımda halk sağlığı ile ilgili çok sayıda toplantı, seminer, konferans ve kongreye katilmaktayım. Yıllar içinde edindiğim bu birikimi yazarak paylaşırken, yukarıda sözünü ettiğim halk hizmetkarlığına devam edeceğim.

FüzyonBlog’da okuyacağınız konular halk sağlığına genel bir bakıştır. Daha önce belirttiğim gibi doktor değilim ve hiç kimseye sağlık durumuyla ilgili fikir veremem. Toplumun saglığını ilgilendiren konularda genel görüşleri ve konularla ilgili gidişatı bol bol yazıp sizlerle paylaşabilirim. Karşılığında bana yorum verirseniz yönlendirmiş olursunuz. Toplumsal çabaya sizlerle birlikte katkı sağlayabilmeyi diliyorum. Birlikte “altrüizm” idmanları yapalım!

Füzyon “kaynaştıran” ya da “birleştiren” anlamına gelir. Hep birlikte düşüncelerle bütünleşmeye ve zenginleşmeye buyrun! Artık herşey global, herşey biraz füzyon!

FüzyonBlog’u ziyaret ederek bilinçaltı uktemi paylaştığınız için teşekkür ederim.

Fatoş Şimşek, ABD

Sözlük >>>Altrüizm Nedir? Azami Sosyal Fedakarlık


 

 

22 thoughts on “FüzyonBlog Hakkında”

  1. Fatoş Hanım,

    Çabalarınızı takdir ile izliyorum. Halk Sağlığı bir felsefedir, yaşama bir bakıştır. Bir ağabeyimizin dediği gibi Halk Sağlıkçısını analar doğurur mektepler yetiştirmezler. Nice halk sağlığı eğitimi almış doktorlarımız halk sağlıkçısı olamıyorken sizin gibi niceleri hem de tabanda halk sağlığı uyguluyorlar.

    Tüm okuyucularınız adına çalışmalarınıza teşekkür ediyorum. Prof.

    Necati Dedeoğlu, Halk Sağlığı Öğretim Üyesi

  2. Sayın Fatoş hanım,

    Öncelikle Halk Sağlığına olan inancınız ve kararlılığınız nedeniyle sizi kutluyorum. Elinize sağlık. Uygun bulmaları halinde ve teknik olarak mümkün olması durumunda HASUDER (Halk Sağlığı Uzmanları Derneği) YK ‘na Blog’unuzun Halk Sağlığı bölümüne link konmasını önereceğim.

    Diğer bir seçenek de HASUDER’in kendi web sayfasında açacağı “Halk Bilgilendirme” sayfasına Halk Sağlığı yazılarınızın bazılarını aktarmanız veya yazmanız. Ne dersiniz?

    Prof. Dr. Erhan Eser
    Celal Bayar Üniv. Tıp Fak. Halk Sağlığı AD
    HASUDER Sağlık Politikaları ve İstihdam Çalışma grubu üyesi

  3. Sayın Fatoş Hanım

    Halk Sağlığı konusundaki çalışmalarınızı ve yaptığınız bilgi paylaşımı için öncelikle sizi tebrik ederim.Çok güzel ve doğru bir yoldasınız.Sizi kutlarım.

    Halk sağlığı tek başına bir konu olmayıp,multi disipliner bir yapıdır.Tıp Doktorları,Veteriner Hekimler,Çevreciler,Ziraatçılar halk sağlığı ile direk ilişkilidir.Bu gün dünyada yaygınlaşan ve uygulamaya geçen “Tek sağlık,Tek Tıp” düşüncesi de Halk sağlığı nı koruma felsefesine dayanmaktadır.

    Bir ülkede Veteriner Hekimlik teşkilat ve yapılandırılması gerçek anlamda uygulanamaz ise orada Halk Sağlığından bahsetmek mümkün değildir.Bu gün günümüzde tespit edilmiş 200 den fazla Zoonoz hastalık mevcut ve yaygınsa Halk sağlığının durumunu yeniden irdelemek gerek kanısındayım.

    Kısaca ” SAĞLIKLI HAYVAN=SAĞLIKLI GIDA,İNSAN,TOPLUM,ÇEVRE ” dir.
    Saygılarımla,İyi çalışmalar.
    Veteriner Hekim
    Uğur GÖRÜR

  4. Sayın Fatoş ŞİMŞEK Hanım,

    Yeryüzündeki en mükemmel yaratık olan insanın sağlığına yönelik yüklendiğiniz misyonu takdirle karşılıyor;sizi kutluyor ve başarılar diliyorum… Dediğiniz gibi:-…Amaç toplumda meydana gelen ve insan sağlığını etkileyebilecek değişiklikleri araştırmak, bulguları geniş kitlelerle paylaşarak bilgilendirmek ve halk sağlığını tehdit edebilecek durumlarda önceden uyarmaktır.- Bu amacın içine “mesleğini doğru icra etme (Herkes mesleğini doğru yapmak mecburiyetinde ama!!??..) bilincinin geliştirilmesini de” ilave etmekte yarar görüyorum…Çünkü, günlük yaşamımız, her türlü meslek erbabıyla ilişki içinde olmamızı gerektiyor..Bu nedenle ortaya çıkacak olumsuzluklar, bizi doğrudan veya dolaylı olumsuz etkiliyor…Örneğin:24 volt’la çalışması gereken yüzme havuzu aydınlatması, 220 Volt’yapıldığı için iki kişi hayatını kaybetti…Duvara doğru ve sağlam tutturulmamış olan lavavo, küçük çocuğun üstüne düştü, kırılan seramikler, çocuğun boğazını keserek ölümüne sebep oldu…İki ayak üzerine yerleştirilen basketbol potası devrilerek bir öğrencinin ölümüne neden oldu…Bunlara, aynı nedenle ortaya çıkan iş kazalarını eklersek sorunun büyüklüğü daha da ortaya çıkar… Bu bilinçlenmeyi sağlama çabalarınızda hepimize görev düştüğünün bilinci içinde hareket etmeye ve çevremdekileri bu yönde uyrmaya çalışıyorum…Size de çabalarınızda başarılar diliyor; saygılarımı sunuyorum…
    M.Cihat ERGİNAY
    Elektrik Müh:

  5. Merhaba Can Dostu, Guzel Insan,
    Uslendiginiz bu fevkalade insanlik misyonuzu burada tesadufen okudukdan sonra, sizi tebrik etmeden buradan, bu ozel blogunuzdan ayrilmak istemedim. Insan ister istemez kendine su soruyu soruyor: Dunyada hala boyle insanlar kaldi mi?! Insanlik yasiyor mu?!
    Ben de teknik acidan bir kucuk ama halk sagligi acisindan bir okadar da onemli bir tedbirden bahsetmek istedim: Smoke Alarm, Carbon Monoxide Alarm kullanarak her yil ozellikle kis aylarinda soba zehirlenmeleri, banyoda ki gaz sizmalari ile olen onlarca insanimizi kurtarabiliriz.
    Onurlu ve guzel bir yasam icin…
    Cengiz Savas
    Makine Tasarimi ve Tek. Muh.

  6. Sizden “halksağlıkçılar” isimli yahoo gruba yollanan bloğunuzdaki paylaşılan bir yazınızı ileten mesajla haberim oldu. Zamanla daha yakından izleyip, deneyimlerinizden yararlanmayı, sizi desteklemeyi ve kimi sorular sormayı düşünüyorum. Çabalarınız için kendim ve Türkiye ve de dünya halk sağlığı için teşekkürler.

    Dr. Umur Gürsoy/Halk Sağlığı Uzmanı/Osmaniye

  7. Fatoş hanım
    Yazdığınız ” Ancak ben bir doktor değilim. Halk sağlığı konusunda ABD’de yüksek ihtisas yaptım. Kuzey Amerika’da halk sağlığı çok farkli eğitimlerden gelenlere sunulur. Örneğin sosyal hizmet görevlileri, gazeteciler, güvenlik alanında değişik basamaklarda çalışanlar, araştırmacılar, siyasetçiler ve hatta avukatlar halk sağlığı konusunda uzmanlaşabilirler. Amaç toplumda meydana gelen ve insan sağlığını etkileyebilecek değişiklikleri araştırmak, bulguları geniş kitlelerle paylaşarak bilgilendirmek ve halk sağlığını tehdit edebilecek durumlarda önceden uyarmaktır”. düşüncesini Türkiye’deki Halk Sağlığı bölümlerine hekim dışında branştan öğrenci almayan, halk sağlığını hekimlerin tekelinde bırakan değerli akademisyenlerimiz okumalıdır. Doğrusu Kuzey ABD uygulan sistemdir, genelde Dünyada da böyledir. Ne yazık ki sadece Halk Sağlığı değil birçok alanda bu tür bir tekelleşme sözkonudur. Ankara Üniversitesi Senatosunda yapılan yan dal çift dal programları tartışmalarını düşününce hala çok fırın ekmek yememiz gerektiğine inanıyorum.

    sevgilerimle

    Prof Dr Nilgün Sarp

    1. Fatoş Hanımın bu gönüllü çalışmasını takdirle karşıladığımı ifade ederek yorumunuza katkıda bulunmak istiyorum.İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesinde okurken,İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretimüyelerinden Prof.Dr.Sıtkı Velicangil adlı bir hocamız bize “Halk Sağlığı” dersleri vermişti. 1960 lı yıllarda bu konular Türkiye için ufuk ötesi olduğundan bizlerde yüzlerce latince kelimeden oluşan kocaman bir kitabı “Bu dersi niçin almak ve okumak zorundayız?” şeklinde yakınırak hayata atıldık.Zaman içerisinde konu hem çok gelişti hemde giderek palazlanan veya önü açılan yazılı ve sözlü basınında katkısıyla güncel hayatın bir parçası haline geldi ve son yıllarda da hukuk sisteminde kendisine yer bularak yetersiz de olsa yasalarda yer aldı.Yazınızda ifade ettiğiniz gibi yüksek öğretimde ülkemizde sıkça karşılaştığımız,bence akademik bir anlam taşımayan,farklı disiplinlerden gelenlerin yüksek lisans ve üzeri eğitim almalarının önünün tıkalı olması acı ve olumsuz bir gerçektir.Görünen o ki,sadece Türkiyenin değil insanlık adına gelişebilmenin ivmelenmesi için tüm dünyanın buna ihtiyacı var.Acaba siyasilerden önce, ilgili akademisyenlerin çaba göstermesi gerekmiyormu?

      Bilgiye saygılarımla,
      Necdet Kubat
      İnşaat Yüksek Mühendisi

  8. Merhaba Fatoş Hanım, e-postama gelen yazılarınızı ilgiyle okuyor ve evde ailemle paylaşıyorum. Emeğinize ve dahada önemlisi halka hizmet duygusuyla geçirdiğiniz her saniye için teşekkür etmek istiyorum. Bu toplumdan aldıklarını herkes en az sizin kadar geri verebilme duygu ve sorumluluğunu yaşasa, hissetse sanırım ülkemiz bugün farklı yerlerde olurdu. Neyse ki az da olsa bu duyguya sahip insanımız hala var.
    Aslında uzun zamandır yazmak istiyordum bugüne kısmetmiş, yolunuz açık olsun.

    Prof. Dr. Osman Serindağ

  9. Ekran rengini değiştirmenin ( kişiselleştirmenin) bir yolu var mı? Yazılarınızı okumaktan keyif alıyorum, ancak siyah üzerine beyaz yazı rahatsız ediyor beni…

  10. Merhaba Fatoş hanım,

    Blogunuz çok güzel…hem emek hem bilgi yüklü paylaşımlarınız var…Bir kadın olarak,geleceğin bir annesi olarak teşekkürlerimi sunuyorum size…

    Saygılarımla,
    Halime G.
    Cilt Bakımı Uzmanı, Eğitmen

  11. Merhaba Fatoş hanım,
    ilk olarak bu başarılı sitenizden dolayı sizleri takdir eder ve bu şekilde devam etmenizi yüreklilikle istiyorom.İnsan sağlığını etkileyebilecek faktörleri araştırmak, bunları kitlelerle paylaşarak bilgilendirmek ve halk sağlığını için çabalamanız ve bizi geniş bir bilgiyle bilgilendirdiğiniz için teşekkürler..

    http://defoluhaber.blogspot.com/

  12. Rastlantıyla,çok güzel ve çok yaralı bir blog bulmuş oldum.Bulg sahibinin yanında yardımcılarının da olduğunu anladım.Zaman zaman blogu nasıl takip edebileceğimin bir yolunu ise bulamadım.Bir yoruma katkıda bulunup,+g ‘ de ve facebook da izlemeye aldım fakat bunun yeterli olup olmayacağı konusunda da kuşkularım var.
    Bir şekilde çok hacimli bir blog oluşturan Sayın Fatoş Şimşek Hanım’a ve moderatörlerine teşkkürlerimi iletmek istiyorum.Burada bilgi var ve bence bilgi aynı zamanda sevgidir.Paylaşılan her bilgi ve sevgi büyür.Daha da büyümenizi diliyorum.

  13. SELAM VE SEVGİLER FATOŞ HANIM,

    Rastlantıyla,çok güzel ve çok yaralı bir blog bulmuş oldum.Bulg sahibinin yanında yardımcılarının da olduğunu anladım.Zaman zaman blogu nasıl takip edebileceğimin bir yolunu ise bulamadım.Bir yoruma katkıda bulunup,+g ‘ de ve facebook da izlemeye aldım fakat bunun yeterli olup olmayacağı konusunda da kuşkularım var.
    Bir şekilde çok hacimli bir blog oluşturan Sayın Fatoş Şimşek Hanım’a ve moderatörlerine teşkkürlerimi iletmek istiyorum.Burada bilgi var ve bence bilgi aynı zamanda sevgidir.Paylaşılan her bilgi ve sevgi büyür.Daha da büyümenizi diliyorum.

  14. Sayfanıza yeni yazı eklendiğinde haberim oluyordu (mesaj geliyordu), uzunca süredir böyle bir mekanizma çalışmıyor. Sevgilerimle.

    1. Sayfamıza üyeliğiniz yapılmış, eposta hesabınıza bu konuda bir mesaj gönderilmiştir.
      Web sitemizi ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz.

      #füzyonblog

    1. Teşekkür ederim. Okuyucularımızın fikir ve önerilerini daima beklerim.
      Fatoş Şimşek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *