ABD Ulusal Halk Sağlığı Haftası

Ulusal Halk Sağlığı Haftası bu yıl 2-6 Nisan 2012 tarihleri arasında kutlanacak. Bu yılın teması “Sağlıklı Amerika Bugün Başlıyor: Harekete Katılın”.

 

Her yıl yapılan bu kutlamanın amacı toplumu harekete geçirmek, halk sağlığının değerini anlatmak ve halk sağlığı olgusunu hanehalkı terimi yapmak.

 

Her yıl 1 milyon Amerikalı önlenebilir hastalıklardan ölüyor. Halk sağlığı çalışanları bıkıp usanmadan bireylere ve topluma “davranışlarda yapılacak küçük değişiklikler, büyük faydalar olarak size geri döner” mesajını vermeye uğraşıyor.

 

Bu yılın Ulusal Halk Sağlığı Haftası, alkol, tütün, uyuşturucu, bulaşıcı hastalıklar, zührevi hastalıklar, akıl ve ruh sağlığı konularını ön plana çıkaran sağlıklı davranışlar üzerine dizayn edildi.

 

Ulusal Halk Sağlığı Haftasının amacı, “bir dakika dur ve kişisel sağlık davranışlarını düşün” şeklinde bir mesaj vermek. Yaşantında yapacağın küçük bir değişikli, sana ve ailene sağlık faydası olarak geri dönecektir.

 

Örneğin şu değişikliklerden birini hayatına uyarlamayı düşünebilirsin:

  • Şekerli içeceklerden içiyorsan, bundan sonra günde bir bardak az iç.
  • Haftada bir gün çocuğunla okula yürü ya da ailece parkta dolaş.
  • Sigara içiyorsan, günde bir sigara az iç.
  • Ofiste günde bir kere masandan uzaklaş, 10 dakika kadar yürü ya da merdivenleri inip çık.
  • Haftada en az bir gün sağlıklı bir yemek tarifi dene.
  • İki yaşın altındaki çocuklara hiç TV seyrettirme, 2 yaş üstüne sadece kaliteli TV programları seyretmek için en fazla 2 saat izin ver.

 

Eğer Ulusal Halk Sağlığı Haftası boyunca herkes iyi yönde bir değişiklik yaparsa, bütün toplum sağlıklı adım atmış olur.

 

Ulusal Halk Sağlığı Haftası ABD dışında kutlanmayabilir ama bir karar alarak sağlıklı bir davranışı yaşantınıza adapte etmek isteyebilirsiniz. Listeden bir davranış seçip Halk Sağlığı Haftası sırasında ve daha sonra uygulamayı düşünmez misiniz?