Yunus Emre Divanı – Buket Altoparlak

 

Yunus Emre Divanı şiirlerinden derlenmiş [140 sayfalık] kitabın girişinde Yunus edebiyatına ait bilgi bulunyor. Orta kısmındaki zengin şiir repertuarı ve sonuna yerleştirilmiş sözlükçesiylkapsamlı bir eser.

Yunus Emre; halk dilinde yazdığı şiirleriyle 1300’lü yıllarda şiiri halka sevdirmeyi amaçlamış, ülküsünde başarılı olmuş, sade ve anlaşılır diliyle halk şairlerinin tartışmasız bir öncüsü olmuştur.

Yunus Emre birçok şiirinde ilahi aşka ulaşmanın, insanın insana sevgi ve hoşgörüsüyle, toplumların sahip olması gereken edep, haya, nezaket ve erdem meziyetlerle mümkün olduğunu dile getirmiştir. Şiirlerindeki İslami vurgular yalın ve anlaşılır, yumuşak ve oldukça derinliklidir.

Yunus Emre, halk dilinde yazdığı şiirleri halkın duygu ve düşüncelerine hitap ederek verirken dini temayı oldukça estetik kullanmıştır. Öyle ki, yüzyılların ötesinden çıkagelen şiirleri hala anlamlı ve çok gerekli mesajlar verirken, okuyanı tefekküre sürükleyen emsalsiz çalışmalardır.

Ünlü halk şairimiz şiirlerinde din ve ahlaktan başka  ölüm temasını da işlenmiştir.

Yunus Emre’nin iki eserinden biri Risalatü’l-Nushiyye ve diğeri de Yunus Divanı’dır. Divan’ından şairlikteki ustalığı anlaşılırken, Risalatü’l-Nushiyye’den derin hayat bilgisi yansımaktadır.

Buket Altoparlak okuyucusuyla Yunus Emre’nin Divan’ından derlediği şiirleri paylaşırken usta şairin yeniden güncellenmesine katkı sağlamıştır.

Yunus şiirleri başucu şiirleridir. Okuyanı düşündürecek, içerdiği erdem değerleriyle uyanık tutacak, bereketli gönüllerde büyüyecek, kompleks ve heveslerden uzaklaştırıp yürek deryasından beslenmeyi öğretecek rakipsiz şiirlerdir.

Hayatımı Yunus Emre şiirlerindeki iradeden süzülen sadelikle ve maneviyatla desteklenmiş gönül gücüyle yaşamak isterdim.

Bir Kez Gönül Yıktın İse

Bir kez gönül yıktın ise
Bu kıldığın namaz değil
Yetmiş iki millet dahi
Elin yüzün yumaz değil

Bir gönülü yaptın ise
Er eteğin tuttun ise
Bir kez hayır ettin ise
Binde bir ise az değil

Yol odur ki doğru vara
Göz odur ki Hak’kı göre
Er odur alçakta dura
Yüceden bakan göz değil

Erden sana nazar ola
İçin dışın pür nur ola
Beli kurtulmuştan ola
Şol kişi kim gammaz değil

Yunus bu sözleri çatar
Sanki balı yağa katar
Halka matahların satar
Yükü gevherdir tuz değil

Yunus Emre

One thought on “Yunus Emre Divanı – Buket Altoparlak”

  1. ÇOK GÜZEL TEŞEKKÜRLER.

    Yusuf YAMAN

Comments are closed.