Doğum Sonrası Cinsellik

Doğum sonrası cinsellik dendiğinde doğum kontrol yöntemlerinden de söz etmek gerekir.

Yeni doğum yapmış kadın eşiyle cinsel ilişkiye girmeden önce 6 hafta beklemelidir. Bu süre kadının bedensel dinlenmesine izin vereceği gibi, kaçıncı kere anne olduğuna bakmaksızın, yeni bebeğe ve yeni yaşantıya uyum sürecinde ruhsal dinlenmesi için de gereklidir.

Doğumdan sonra 6 hafta cinsel yaşantıdan uzak durulması fikri tavsiye edilse de her zaman mümkün olmayabilir.  Bebeğin doğumunu takip eden ilk haftalarda kadın eşiyle cinselliğe devam etmek isteyebilir ama peşpeşe hamile kalmak istemeyebilir. Bu durumda tek çare doğum kontrol uygulamaktır. Eğer bu dönemde bebek anne sütüyle besleniyorsa doğum kontrol seçiminde biraz daha dikkatli olmak gerekir.

Önce lohusalık döneminde cinsel açıdan neler olduğuna bakalım:

Genelde kadınların yüzde 66’sı doğumdan sonraki ilk 4 hafta içinde cinsel yönden aktif hale geliyor. Lohusaların yüzde 88’i doğumu takip eden 8 haftanın sonunda cinsel yaşantıya ’bıraktıkları yerden’ devam ettiklerini söylüyor.

Doğum sonrası doğurganlık ne zaman geri döner?

Doğurganlığın ne zaman geri döneceğini tahmin etmek güçtür. Genelde, kadınlar doğumdan 6 ay sonra adet görmeye başlar ve doğurgan hale gelir.  Fakat adet görmeye başlamak doğurganlığın kesin bir göstergesi değildir. Çünkü ovülasyon (yumurtlama) adetten önce de başlayabilir. Kadının olgunlaşmış yumurtasının yumurtalık kanalına düşmesi hamile kalabileceğine işarettir. Bunun için ille de adet görmek gerekmez. Ayrıca adetin doğumdan 6 ay sonra geleceğine dair bir genelleme yapmak da doğru değildir.

Öyleyse bebek doğurduktan hemen sonra hamile kalmak istemiyorsanız doğum kontrol yöntemlerinden birini seçmelisiniz. Eğer bebeğinizi emziriyorsanız ve eşinizle cinsellik yaşıyorsanız doktor tavsiyesiyle doğum kontrol uygulamanızda yarar vardır.

Halk arasındaki yaygın inanışa göre emziren kadını süt korur. Bu düşünce kısmen doğrudur çünkü koruyuculuk sadece tam emziren anneler için geçerlidir. Tam emzirmek, bebeği gündüz (emzirmelerin arası 4 saatten fazla olmamak şartıyla) ve gece (emzirmelerin arası 6 saatten fazla olmamak şartıyla), hiç bir ek besin vermeksizin anne sütüyle beslemektir. Bu şartlar sağlanırsa 6 aya kadar süt korur. Bebek anne sütünün dışındaki gıdalarla tanıştırılmışsa, emzirme yoğunluğu azalacağından anne sütü yeni bir gebeliğe karşı tam koruma sağlamayabilir.

Hem bebek emziriyor, hem de kısa sürede yeni bir hamilelik istemiyorsanız doğum kontrolü yöntemini nasıl seçersiniz?

En doğrusu doktorunuzun tavsiyesine uymaktır. Çünkü doktor doğum kontrol yöntemi tavsiye etmeden önce kadının eşiyle ne kadar sıklıkta birlikte olduğunu, emzirip emzirmediğini, emziriyorsa yalnızca anne sütü verip vermediğini öğrendikten sonra aile planlaması tavsiyesinde bulunur.

Emziren kadınlar için doğum kontrol seçenekleri nelerdir?

Doğum Kontrol Hapı:

ABD Sağlık Bakanlığınca yayınlanan en son bildiriye göre kadınların doğumdan sonra ilk 3 hafta içinde doğum kontrol hapı kullanmaması öneriliyor. Bu süreden sonra doktor tavsiyesiyle alınabilecek doğum kontrol hapının sadece projestin içermesi gerekli ki anne sütünün verimine ve kalitesine etki etmesin. Buna örnek olarak mini-haplar verilebilir. Estrojen içeren doğum kontrol hapları anne sütünün verimini düşüreceğinden tavsiye edilmiyor.

Depo-Provera

Depo-Provera her 3 ayda bir yapılan aşıdır. Projestin hormonu içerir. Emziren kadınlara tavsiye edilen bu yöntem yüzde 99 korumalıdır. Hergün hap almaktansa her üç ayda bir aşı olmayı yeğleyen kadınlar için idealdir.

Rahim içi alet

Doğumu izleyen 6 haftanın sonunda yapılacak bir doktor ziyareti sırasında rahime yerleştirilecek küçük alet rahimiçi alet olarak bilinir ve yüzde 99 etkilidir. Rahmin içine yerleştirilecek bir aletin düşüncesi bile rahatsızlık verse de doktorunuz tarafından ağrısız, sancısız kolay ve çabuk yerleştirilebilecek bu aletin en güzel yanı bir kere yerleştirdikten sonra hemen hiç sorunsuz 5 yıl kullanılabilmesidir. Yalnız bakır içeren aletleri bazı bünyeler kabul etmeyebilir. Hamile kalmaya karar verildiğinde jinekolog doktor tarafından kolayca çıkarılabilir.

Kondom (Prezervatif)

Emziren kadınlar için bir başka doğum kontrol yöntemi kondomdur (prezervatif).  Kondom kullanması zevksiz, zor ve rahatsızlık verici olduğu kadar sık ilişkide bulunanlar için pahalıya mal olabilir. Buna karşılık kondom zührevi hastalıklara karşı korumalı olduğundan, hormon içermediğinden ve yan etkisi olmadığından tercih edilebilir. Kondomlar aşağı yukarı yüzde 85 korumalıdır.

Doğal yöntemler:

Geri Çekilme

Geri çekilme yöntemi ilişki sırasında erkeğin vajenden çıkmasını gerektirir.  Bunu başarmak erkeğin şahsi kontrolüyle ilgilidir. Bu yöntem hem ilişkiden tam zevk alınmasını engeller hem de vajen dışına boşalma gerçekleşse bile öncesinde salgılanan sıvının sperm ihtiva etme olasılığından dolayı düşük korumalı bir yöntemdir.

Ritim yöntemi

Bu yöntem adet günlerinin dikkatlice hatırlanmasını gerektirir.

Kadın bir sonraki adetten 14 gün önce yumurtlar. Her 28 günde adet gören bir kadın adet gördüğü günden başlayarak saydığında 14üncü gün yumurtlar. Eğer 32 günde bir adet görüyorsa, 18inci gün yumurtlar.  Bu aşamada yumurta 24 saat içinde döllenebileceğinden ilişkiden uzak durmak gerekir. Birliktelikten sonra sperm kadın rahminde 7 saat canlı kalabileceği için, ritim yönteminde adet günleri dikkatlice takvime işaretlenmeli ve riskli günlerde cinsel ilişkiye girilmemelidir.

Mukus yöntemi:

Yumurtlama öncesini ve sonrasını anlamak için rahim akıntısı tetkik edilir. Kadının hamile kalmaya en yatkın olduğu zamanlar mukus (sümüksü akıntı), pişmemiş yumurtanın beyazındaki görüntüye sahiptir.  İki parmak arasında çektikçe uzuyorsa, şeffaf ve kaygan ise kadının hamile kalmaya müsait olduğunu işaret eder. Bu dönemde cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır çünkü gebelik riski çok yüksektir.

Doğum Sonrası Cinsellik ve Doğum Kontrol Yöntemleri her ailenin yaşam stiline göre farklılık gösterecektir. Önemli olan istenmeyen hamilelikleri önlemek için uygun bir aile planlaması yöntemi seçmektir.

 

53 thoughts on “Doğum Sonrası Cinsellik”

  1. Mrb. Bn doğum yapali 5 ay oldu adetim çok düzensiz bu ay 6 gun geciktim idrar testi yaptirdim negatif çıktı ama şüphem var sizce napim 6 gün gecikmesi normalmi kan testimi yaptirim?

    1. idrar testi negatif oldugu halde hamile olma ihtimaliniz oldugunu biliyorsunuz degil mi?
      duzensiz adetleriniz varmis. 6 gun gecikmek sizin icin normal mi? hep ola-gelen birsey mi? bunlara siz cevap vermelisiniz.
      yeniden hatirlatalim: negatif test sonuclarina ragmen pozitif cikma ihtimalini de goz ardi etmeyin lutfen.
      hayirlisi 🙂

  2. Merhaba ben 6aylik bebek kaybettin kese yirtilmasindan hemen hamile kalmam dogru olur mu?3 ile 6ay diyolar korunman gerekir diye korunmalimiyim

    1. Kadın vücudu “düşük” ardından hemen ve yeniden hamile kalmak üzere yaratılmıştır. Hemen hamile kalmanız mümkün çünkü bu süreçte hamile kalmayı sağlayacak hormonlar en yükse seviyede seyreder. Doğurganlık en yüksek noktadadır.

      Fakat! Kadın vücudu biraz dinlenmek ister. Çünkü birinci hamilelik (düşük olana kadar) bedeninizi etkilemiştir. Zihin de “düşük” nedeniyle yorgun, üzgün ve düşüncelidir aslında. Bu süreç yeniden hamile kalmak için hormonal açıdan elverişli olsa bile, yeniden düşük yapma riskleri de taşımaktadır.

      Bu nedenle doktorlar biraz beklemeyi önerirler. En azından adet görmeyi beklemeniz ve onun ardından hamile kalmaya uğraşmanız önerilebilir. Fakat bazı doktorlar daha temkinlidir. En az 6 ay korunarak gebe kalmamayı tavsiye ederler. Bunun nedeni yeni hamilelikte oluşabilecek sorunları minimuma indirmektir.

      Bütün bunları dedikten sonra: Lütfen önce doktorunuzun söylediklerini yeniden düşünün. Sonra kendi vücudunuzu ve kocanızla ilişkinizi gözden geçirin. Yeniden hekimin dediklerini hatırlayın. Ona göre karar verin.

      Aileniz, kendiniz ve doğacak bebeğiniz için en doğru kararı vermeniz dileğiyle.

  3. Ben 5 aylik gebeligimi sonlandirmak zorunda kaldim.ama tekrar hanmile kalmak istiyorum.sizce hemen hamile kalabilirmiyim?hormonlar gebelikte en ust seviyede oldugu icin benim icin bu pozitif bir durummudur?

    1. Hamileliğin sonladırılmasını kürtaj olarak algılarsak.. Kürtajdan 7-10 gün sonra hamile kalınabilir, kanama olsa dahi!!
      Umarım bu cevap bilgilendiricidir.. Ama lütfen kendi doktorunuza da danışın.

      1. Anladım cok esekkır ederim ama şunu sormak isterim mümkünse yani şuan kanamam var hiçbir şekilde ilişkiye giremiyorum sonrasında hamile kalma şansım yine yüksekmidir?herhangi bir günde ya da ayda?sizce hormonlarım hamile kalmaya müsaitmidir dogumdan sonraki ilk iki ay içindr?sevgiler

        1. Doğumdan hemen sonra, en verimli zamandır yeniden gebelik icin.. Tekrarlayalım: Hamile kalmak icin, doğumdan sonraki günler, haftalar, aylar çok ama çok verimlidir..
          Neden derseniz, doğumdan kısa bir süre sonra (hatta 25 gün kadar kısa bir süre sonra) ovülasyon, yani yumurtlama dönemi, yeniden başlayabilir tabi eğer bebek emzirmiyorsanız. Bunları dedikten sonra.. Lütfen yazımızı yeniden okuyun.. Çünkü doğum sonrası ve emzirmek ile ilgili oldukça fazla detay var yazımızda..

          1. 2 hafta once 8.5 aylık hamileyken bebeğinin kalbi durdu ve ölü doğum yapmak zorunda kaldım şuan kanamam durmuş ve hemen hamile kalmak istiyorum ama ikinci olursa oda ölürse diye korkuyorum

  4. Bu arada çok pardon gebelik sonlandırılması 5 aylıkkken bebekte olan kromozon bozuklugu nedenıyle oldu.yani suni sancı verilerek normal doğum yapıldı.bunuda göz önünde bulundurursanız sevinirim

    1. Sevgili Yeliz ben de 9 kasımda 4 buçuk aylık bebeği benzer şekilde kaybettim. ben de seninle aynı duygular içindeyim. sadece paylaşmak istedim.

      1. Merhaba gokce hanim.cok uzuldum gercekten:(cok zor bir durum degilmi.peki tekrar hamilelik dusunuyormusunuz?

  5. Dogum yaptim bebegim 1 bucuk aylik hamile kalmamak icin nasil korunanilirim

  6. Merhaba
    Dogum yaptim tekrar hamile kalmak istiyorum.sizce dahami kolay hamile kalirim?

  7. Merhaba gokce hanim.cok uzuldum gercekten:(cok zor bir durum degilmi.peki tekrar hamilelik dusunuyormusunuz?

  8. Merhaba
    Ben dogumdan sonra ilk adetimi 36 gun once oldum.Adetten sonra uzerinden tam 36 gun gecti fakat ikinci adetimi olmadim.Ikinci bebegi istiyorum.Hamilelik testi de yaptim negatif cikti.Sorum hamile degilsem neden adet olmadim?Dogumdan once 30 gunde bir adet oluyodum simdi niye olmadim bu arada bebegimide emziriyorum.Cevaplariniz icin tesekkur ederim.

    1. Kesinlikle normal bir durumdan bahsediyorsunuz. Doğumdan sonra adetlerin normale dönmesi için bir miktar süre geçmesi gerekir. Bir de bebek emziriyorsanız, adetlerin düzene girmesi için bir iki ay beklemek gerekebilir. Bu durum kesinlikle normaldir.

  9. 5 aylik erken dogumdan sonra tekrsr hamilee kalma sansim varmi hemen

  10. Hocam peki ilk adetimi oldugum halde niye hamile kalmadim.Korunmuyoruzda.Bu normalmi normalde adet gorunce yumurtlama olmuyomu?Bu beni endidelendirdi niye hamile kalmadim?

  11. peki ilk adetimi oldugum halde niye hamile kalmadim.Korunmuyoruzda.Bu normalmi normalde adet gorunce yumurtlama olmuyomu?Bu beni endidelendirdi niye hamile kalmadim?

  12. Merhaba dogum yaptim 3 ay once tekrar hamile kalmak istiyorum.sizce cinsel iliski haftada ne kadar olmali.yani illaki ovulsayon gunumde iliskiye girmek zorundamiyim.saygilar

  13. Ben yeni doğum yaptım ve üçüncü çocuğum oldu ve hepside sezaryenle doğdular doktorum 4 üncü hamileliğim için enazindan 3 sene beklemem gerektiğini söylüyor doğrumudur size göre ve bunun için en doğru ben veya eşim için korunma yöntemleri hangisidir

    1. Doktorunuz 3 sene demişse, bir bildiği olmalı!
      Benim bildiğim, sezaryen sonrası yeniden hamile almak için, en az 18 ay beklenmelidir.
      Doğum kontrolu konusu hekimle konuşulmalıdır çünkü eşlerin seçimlerine ve sağlık durumuna özgü kararlar içerir.
      Yukarıdaki yazı yeniden okursanız birçok seçeneği yeniden gözden geçirebilirsiniz.

  14. Ben yeni doğum yaptım ve üçüncü çocuğum oldu ve hepside sezaryenle doğdular doktorum 4 üncü hamileliğim için enazindan 3 sene beklemem gerektiğini söylüyor doğrumudur size göre ve bunun için en doğru ben veya eşim için korunma yöntemleri hangisidir.

  15. Ben yeni doğum yaptım ve üçüncü çocuğum oldu ve hepside sezaryenle doğdular doktorum 4 üncü hamileliğim için enazindan 3 sene beklemem gerektiğini söylüyor doğrumudur size göre ve bunun için en doğru ben veya eşim için korunma yöntemleri hangisidir.

  16. Benim 3 aylık bebeğim var temuzun 8 de adet oldum 14 gün sonra kahverengi akıntım oldu sebebi ne olabilir bilgi verirseniz sevinirim kesinlikle hamile kalma istemiyorum öyle bir olasılık varmı bu arada Bebeğimi düzenli olarak emziriyorum ek gıda vermiyorum

  17. Dogum yaptiktan 10 gün sonra esimle iliskiye girdik esim bosalacagi zaman geri cekildi.icine bosalmadi.hamile kalirmiyim.bir baska bir sey daha soylemek istiyorum duzenli olarak çocuğumu emziriyorum.tesekkurler.

  18. Bir çocuğum var 3 bilemedim 4 au emzirdim sonrası hiç ıcmedi suan 16 aylık hala goguslerimden süt akiyo hamile kalabilinirmi 6 ay dir bosaliyor ama hiç olmadı sütle alakası varmi hastaneye gitmem gerekiyormu süt hormonlarim fazlamı çalışıyor

    1. Bebeği memeden kestikten sonra bir hafta on gün içinde sızıntı kesilmelidir.

      Fakat.. Bazı memelerde bir sene sonra bile sızıntı olur.. Memelerin de hafızası vardır ama bazılarının hafızası pek keskin olmayabilir. Memenin içinde bir saat varmış gibi düşünelim. Bebeği besleme zamanı geldiğinde akmaya, sızıntı yapmaya başlar. Hatta anne bebeğin ağladığını duyunca memesi akmaya başlayabilir. Ve bazı kadınların memesi başka bebekler ağladığında bile sızıntı yapabilir. Bazı kadınlar bu nedenle yanlarında sütyen tamponları taşırlar ki sokakta ağlayan bebek gördüklerinde memeleri akarsa tedbir almak üzere! Tüm bunların nedeni oksitosin hormonudur. Ve tüm bunlar bebek hala emzirilirken olursa, normaldir.. Ama bebeği sütten kestikten aylar sonra hala sızıntı oluyorsa bu, hormonlarla alakalıdır. Ve sizde de 16 ay sonra hala sızıntı oluyorsa doktorunuza görünmeniz gerekebilir..

      UNUTMADAN!!! Yazımızı okuduysanız, süt korumasının ne demek olduğunu anlamış olmanız gerekir. Memede süt olması, hamileliğe karşı güvenli olmanız anlamına gelmiyor.. Lütfen yazıyı bir kez daha okuyun!

  19. Merhabalar ben normal dogum yapalı 2 ay oldu 40 gun az sekılde kanamam oldu bır hafta gecince 2 gun cok az daha kanamam olsu 3 gün geçti leke gelmişti sonrada adet olmadım bebegim 2 ay 10 günlük hamile kalma durumu varmı.

  20. Merhabalar
    Bir sorum olacaktı ben 5 bucuk aydır doğum yaptim EMZİRİYORUM ve hala régl olmadım. Sorum şu eşimle 4 gün önce prezervatifle iliski yaşadık ama eşim boşalıktan sonra farkettim yirtildigini ve o an hemen kalktım vajinami yikadim sizce hamile kalirmiyim?

  21. Alti ay oldu dogum yapali sezeryan oldum ve bebegimi emziriyorum cinsel iliskide cok az akintim oluyor ve daha sonra gelirse cok ax geliyor gelmezsede agri oluyor birakiyoruz ne yapmam gerekir?

  22. Merhaba bebeğim2ay8gunluk normal doğum yaptım.emziriyorum.doğumdan sonra adet olmadım.fakat bugün pembemsi sumuksu bi akıntı oldu.devamı gelmedi.eşimle geri çekme olarak ilişki oldu.sutum korumuşmudur.yoksa hamilelik testi yapmam gerekirmi.

  23. Hamile kalmaya karar verdiyseniz yumurtlama döneminin belirlenmesi oldukça önemlidir. Yumurtlama dönemine yakın zamanda cinsel ilişkiye girmek hamilelik şansını oldukça artırmaktadır. Eğer adet döngünüz düzenliyse adet kanamanız başlamadan 14 gün öncesinde yumurtlama döneminiz başlamış demektir. Yumurtlama döneminizi pratik olarak bu şekilde hesaplayabilirsiniz.

  24. iyi günler bebeğim 2 buçuk aylık ve prezevartıf kullandık çıkmış fark etmedik eşim içime boşaldı. akşam bebeğimi emziriyorum mamada veriyorum. gun ıcınde. benım ne yapmam lazım hap kullanabılırmıyım. ve bıgun oncekı ılıskıden hamıle kalmamak ıcın korurmu .

    1. Tam-zamanlı emzirme doğum kontrolu gibidir. Hamileliğe karşı korur ama burada tılsımlı kelime “tam zamanlı” kelimesidir..
      Yani.. Anne sütünden başka hiç birşey vermeyen anneler için geçerlidir.
      Yani.. Gece gündüz sadece anne sütü ile besleyen annelerden bahsediyoruz.
      Diğerleri (bebek maması veren ve emziren anneler) için anne sütü korumalı olmayabilir. Lütfen tam zamanlı emzirmeyi anlatmak adına itinayla yazılmış yukarıdaki yazıyı yeniden okuyunuz! Sonra bir kez daha okuyunuz!!

  25. Ben kırkım çıkmadan eşimin israriyla birlikte oldum eşim yarı içe yarı dışa boşaldi ama daha sonra tekrar kanama devam etti hamile oturmuyum

  26. Merhaba ben 5 ocakta erken dogumla 23 haftalik ikizlerimi kaybettim uzun süre korunmam gerekir mi ne zaman hamile kalabilirim

    1. Bir doğum ile diğeri arasında en az 18 ay olması tavsiye edilir. Daha kısa sürede hamilelik prematüre doğuma neden olabilir. Siz 23 haftada bebekleri kaybetmişsiniz. Yeni bir hamilelik için hem bedeninize iyileşme fırsatı vermeniz, hem de zihinsel olarak hazırlanmanız adına 9 ay ila 1 yıl beklemeniz önerilir. Ama bu tamamen sizin ve eşinizin seçimi ve tercihidir.. Sağlık ve afiyet dileklerimle.

  27. Merhaba benim 2.5 aylik bebegim var emziriyorum gunde 2 Kere mama da veriyorum hala adet gormedim dogumdan itibaren esim icime cok az bosaldigini soyluyor ve ben her ihtimale karsi ertesi gun hapini 11saat sonra kullandim hamile kalma ihtimalim olurmu

    1. Bu durumda hamile kalma şansınız oldukça düşük.
      Fakat benim üzerinde durmak istediğim şey şu: “Ertesi gün hapı” çok zorda kalmadıkça kullanılmamalıdır! Ve ayrıca bebek emziren anneler [hap kullandıktan sonra] hormonları bebeğe geçirmiş olurlar. Bunları bilmediğinizi sanarak yazıyorum. Bilerek ve isteyerek hapı kullanıyor ve de bebek emziriyorsanız, bu sizin seçiminizdir.

      1. Cok tesekkur ederim icim rahatladi hapi kullandiktan sonra 1hafta bebegimi emzirmedim sutumu sagip doktum

  28. Ben doğum yapalı 16 ay oldu ve çocuk istiyorum.daha önce prezervatifle korunuyoDuk.dün ilk defa korunmadan ilişkiye girdik.acaba ilk seferde hamile kalınır mı?yüzde kaç ihtimal var?

    1. Bir kadının hamile kalma olasılığı birçok değişkene bağlıdır. Buna yaş, eşinizle birlikte olma sıklığı, ayın hangi gününde birlikte olunduğu ve bir çok değişken dahildir.

      Genel olarak ay içinde bir kadının hamile kalma olasılığı beşte bir (1/5).
      Eğer yaşınız 35 üzerindeyse, ay içinde hamile kalma olasılığınız onda bir (1/10).
      Doğurganlık yaşlarınızı sürüyorsanız, hamile kalma olasılığınız (günde bir kez birlikte olacak oluranız) üçte bir (1/3).
      Yumurtlamadan 4-5 gün önce bir kez bile beraber olsanız, hamile kalma şansınız onda bir (1/10).
      Ayda bir kez birlikteliğin hamilelikle sonuçlanma olasılığı otuzda bir (1/30).
      Ayda 5 kez beraber olmakla hamile kalma olasılığı yedide bir (1/7).
      Ayda 10 kere cinsellik yaşamanın sonunda hamile kalma şansı dörtte bir (1/4).
      Yumurtladıktan hemen sonra beraber olunduğunda hamile kalma olasılığı sıfır (0).

  29. ve kaç gün sonra gebelik testi yaparsam çıkar

  30. 2.5 aylık bebeğim var emiyor günde 2 kez devam sutu veriyorum vajinanın dışına sperm geldi hamile kalirmiyim tesekkurler

  31. Bazı yorumlara/sorulara cevap vermeye gerek bile duymuyorum. Sorulan sorular zaten yazıda anlatılmış, neden okumazlar anlamam! İnsanlar ya, af buyrun, okuduklarını anlayamıyorlar.. Ya da okumaya üşeniyorlar ve doğruca soru sormakla başlıyorlar işe.. Yazıyı yeniden dikkatlice ve sabırla okumalarını öneririm. Sağlıcakla..

  32. merhaba ben ayin 25.01.2017 de dogum yaptim ve 3 hafta sonra iliskiye girdik esimle birbirimizi tutamadik ben hamile kalma sansim varmi ? rahim 40rkim bitene kadar ne durumunda ? cok korkuyorum

    1. bazı kadınlar çok fertil (doğurgan) olabilirler ve doğumdan 4-5 hafta sonra hemen hamile kalabilirler. o kadar kısa sürede öylesine kolay.. olasılık var yani.

Comments are closed.