Eve Gelen Bebek


Yeni doğmuş bebeğin ilk öpücük ile karşılanması ve sonra hastaneden eve gelmesi rüya gibidir.. Cidden çok güzeldir!

Bebek eve gelmeden aylar önce hararetli hazırlıklar yapılır. Heyecanlı bekleyişin bir an önce bitmesi ve sağlıklı, mutlu, bir yavrunun gelmesi dilenir. Bebeğe öyle çok ilgi gösterilir ki çoğu kez yeni doğum yapmış anne unutulur.

Annenin de ilgiye ihtiyacı vardır. Çünkü hamilelik sırasında, doğumda ve doğumun ardından hem fiziksel hem duygusal birçok acıya maruz kalmıştır. Hamilelik her ne kadar çok güzel bir dönem olsa da acıların, ağrıların ve sorunların yoğunlaştığı bir dönem olabilir.

Yeni doğum yapmış bir annenin etrafındaysanız, ziyarete gelmişseniz ya da telefonla arayıp güzel dilekler bildirmek istemişseniz bazı konulara hassas olmanız beklenir.

Yeni anneye destek olmak için:

  • Dinlenmesini sağlayın. Eğer anneyi ziyarete geldiyseniz en fazla 30 dakika kalın. Lohusanın size hizmet etmesini beklemeyin. Yeni anne sizden daha uzun kalmanızı istemişse o zaman nasıl yardım edebileceğinizi sorun. Örneğin yemek hazırlayabilirsiniz, ihtiyacı olan bir ev işini bitirebilirsiniz, annenin kendisine bakım yapmaya ihtiyacı varsa o sırada bebeğe bakabilirsiniz. Ya da bulaşıklar, çöpler vs. birikmişse yardım edebilirsiniz. Yeni doğum yapmış kadına gereksiz tavsiyelerde bulunmayın.
  • Yeni anne size fikrinizi soracak olursa o zaman “şunu yap”, “böyle yap”, “bunu böyle yapmazsan şöyle olur” gibi konuşmak yerine “istersen şu yöntemi deneyebilirsin” ya da “bunu böyle yapanların daha iyi sonuç aldığını gördüm” gibisinden daha olumlu tavsiyeler verin.
  • Yeni anneye güzel sözler söyleyin. Onların cesaretlendirilmeye ihtiyacı vardır. Anne bebeğiyle ilgilenirken anneliğin ona yakıştığını, bebeğine karşı dikkatli ve ilgili bir anne olduğunu, bilinçli davrandığını ya da buna benzer rahatlatıcı, annenin kendine güven hissetmesini sağlayan sözler söyleyin.

Bebek doğurduktan sonraki saatlerde, günlerde, haftalarda ve aylarda kadın vücudu şiddetli değişikliklerden geçiyor. Bu değişiklikler hem emosyonel (duygusal) hem de fiziksel açıdan oluyor.

Lohusa kadına verilebilecek en iyi destek dostça ve sıcak bir atmosfer oluşturmaktır. Annenin dinlenmesini ve dolayısıyla gevşeyip rahatladıktan sonra bebeğine zaman ayırmasını sağlamak yeni anneye verilebilecek en dostane hediyedir.

Eve gelen bebek, hoşgeldin!