İki Koldan Tansiyon Ölçümü


Genelde doktor vizitelerinde tansiyon bir koldan ölçülür. Ancak uzman doktorlar iki koldan tansiyon ölçümü öneriyorlar.

Bu konuda yapılan en yeni çalışmalardan birinde 3,390 katılımcı üzerinde incelemeler yapıldı ve çalışma 13 yıl sürdü. Bu süreçte 598 kişi kalp krizi, felç ya da diğer kalp sorunlarıyla karşı karşıya kaldı. Çalışmanın sonuçlarına göre 598 kişinin yüzde 25’inin iki kolundan alınan tansiyon ölçümleri farklıydı ve bu fark 10 mmHg ya da daha fazlaydı.

Uzmanlar 10 mmHg ve daha fazla farklılığın bir uyarı olduğu görüşünde birleşiyor çünkü kalp krizi veya felç göstergesi olabilir.tansiyon olcmekFakat daha küçük farklılık söz konusuysa bunda endişelenecek birşey olmadığı da bildiriliyor çünkü genelde iki koldan alınan tansiyon ölçümlerinin farklı çıkması doğal. Farklılık 10 ve üzerindeyse doktorla konuşmakta yarar var.

Genelde sağlıklı ve genç insanların iki kolundan alınan ölçümlerin farklılığı önemsenmeyebilir ama yaşlılarda bu farklılık, damar tıkanıklıklarının veya daralmaların bir göstergesi olabilir. Araştırmacı uzmanlar yineliyor: “Tansiyon ölçülürken iki koldan da ölçüm alınması faydalı bir uygulamadır” diyor.

3 thoughts on “İki Koldan Tansiyon Ölçümü”

  1. Bu sitede faydalı bilgiler veriliyor.
    Teşekkür ederiz.

  2. Çalışmaklarınız da başarılar dilerim.Faydalı bilgi paylaşımlarınız için ise; teşekkür ederim

Comments are closed.