İkna Etme Sanatı

Twitter ve Facebook ile ikna etme sanatı!

Twitter ve Facebook  sayesinde iletişimde devrim oldu. Eski, yeni arkadaşlar ve dünya ile iletışim çağ atladı.

Twitter ve Facebook milyarlarca dolar kazanırken bir yandan da insanların sanal konuşmasına ve baglantı kurmasına öncülük etti. Her ne kadar bu sitelerde boş konuşmalar  yapılsa da gereğinde psikolojik yönden rahatlama hissedildiğ, iyi saglik mesajlarinin paylasildigi da yadsınamaz.  Boş konuşmaların ötesinde bu sosyal ağlar sayesınde  yeni paylaşımlar insanların bilgiye donanmasına fırsat verdi.

Sağlık görevlilerinin Twitter ve Facebook ortamlarında önemli sağlık bilgilerini paylaşarak insanlarda olumlu davranış değişikliklerine neden olması önemli ve değerli bir gelişmedir.

Güney Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları bir süredir sosyal etkinin arkasındaki bilim olgunusunu araştırmaktadır. Buna ikna etme sanatı da denebilir (veya algı). Bilimciler hem yüz yüze hem de sanal ortamda karşılıklı etkileşim hakkında daha çok ve detaylı bilgi edinmeye çalışıyorlar.

Amaç sigara kullanımını azaltmak veya zührevi hastalıkların yayılmasını engellemek veya başka bir sağlık mesajını dağıtmak olabilir ama ikna sanatını kullanırken önemli olan sosyal dokuyu anlamak ve insanları etkileyen dinamiklerin neler olduğunu su yüzüne çıkramaktır.

Toplumda oluşan klikler ve alt gruplar hakkında bilgi edinmeden davranış psikolojisini ortaya çıkarmak mümkün değildir. Böylece değişik gruplar için değişik sağlık mesajları oluşturularak girişim ve müdahalede bulunmak mümkün olur.

Örneğin halk sağlığı görevlileri hazırladıkları programlardan beklentilerini elde edemediği olur. Böyle zamanlarda sağlık müdahaleleri ve çareler için sosyal ağların kontekst ve dizaynına daha yakından bakılması, liderlik, etkileme ve ikna faktörlerinin hep birlikte içerildiğinden emin olunması gerekir.

Halk sağlığı profesyonelleri güncel bilgileri Twitter ve Facebook’ta dağıtırken davranış psikolojisi teorisiyle  alt gruplara sağlık verilerini ve bilgileri dağıtmaktadır.    Bu yolla güncel sağlık bilgileri, tırmanışta olan enfeksiyonları, iklimle değişen hastalıkları ve daha birçok önemli bilgiyi kolaylıkla dagıtılabilmektedir.

Davranış araştırması sonucu ortaya çıkan bulgular, pazarlama ve mesleki konularda da kullanılabilir.

Twitter ve Facebook ile ikna etme sanatı hergun daha da gelismektedir.  Siz de sağlık için okuyun, ikna olun ve paylaşın:

Twitter’in gücüne inanıyorum!

http://www.fuzyonblog.com/

http://www.halksagligi.org/

http://www.thsk.gov.tr/tr/

https://twitter.com/hasuder