Kan Grubun Nedir?


Hangi kan grubuna dahil olduğunuzu  bilmek için bir neden daha çıktı!

Kalp hastalıklarına yakalanma şansını belirleyen etkenlerden birinin kan grubu olduğunu biliyor muydunuz?

En yeni çalışmayla; A, B veya AB kan grubuna sahip olanların kalp hastalığı riskinin, O (sıfır) grubuna göre daha fazla olduğu bulundu. O (sıfır) kan grubu en yaygın kan grubu olarak biliniyor.

Kan grubunu bilmenin kalp hastalığına yakalanmayı önlemekle ne ilgisi olabilir? “Kan grubunuzu değiştiremezsiniz ama hayat tarzınızı değiştirebilirsiniz..” diyor araştırmacılar.

Yapılan çalışmaya 90 bin kadın ve erkek katıldı ve çalışma başka çalışmalarla bağlantılı olrak tam 20 yıl sürdü. Bu periyotta toplam 4.070 kişi kalp hastalığına yakalandı. Araştırmacılar hemen sonuca ulaşmadan önce katılımcılara ait yaş, diyet, alkol kullanımı, genetik predispozisyon (eğilim) gibi faktörleri göz önünde bulundurdu.  Çalışma sonuçlarına göre A kan grubundan olanların yüzde 8, B grubundakilerin yüzde 11 ve AB grubundakilerin yüzde 20 yüksek kalp hastalığı riski olduğu bulundu.

Farklı kan gruplarının kalp hastalığı riskini ortaya çıkaran bu çalışma, “nedenleri” irdelemedi. Ancak daha önce yapılan çalışmalar, kan grubuyla kalp hastalığına yakalnma arasında korelasyon bulmuştu. Örneğin bazı araştırma sonuçlarına göre kan grubu kolesterol seviyesini etkiliyor veya kan pıhtısı oluşmasına olanak tanıyor.

Çalışma sonuçları Amerikan Kalp Kuruluşuna ait Arterioskleroz, Tromboz ve Vasküler Biyoloji dergisinde yayınlandı.

Bu çalışmada görev almayan bir doktor çalışma sonuçlarını değerlendirirken şu konuya dikkat çekti: “Bu calışmanın sonucunda bulunan A, B, AB kan gruplarına ait kalp hastalığı riski, mütevazı bir risktir. Bununla beraber sigara içmek ve hareketsiz yaşam gibi diğer risk faktörlerinin kalp hastalığında büyük etkisi vardır” dedi.

Çalışmada görev alan araştırmacılar, çalışmanın sonuçlarının panik yaratıcı boyutta olmadığını söylüyorlar.

Kan grubu ne olursa olsun diğer risk faktörlerini elemek gerekir.  Araştırmacılara göre asıl dikkat edilmesi gereken şey de diğer risk faktörleri; örneğin sigara kullanımı, fazla kilolar,  yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve durağan bir yaşantı tarzı.