Modern Erkekler Aralarında Duygusal Bağlar Kuruyor


Arkadaşlığın evrimi adı verilen bir çalışmada modern erkeğin kendi cinsiyle duygusal bağlar kurduğu rapor edildi.

Bu çalışma hem araştırma sonuçlarını hem de New York, Şangay, Londra, Moskova ve Meksika City gibi büyük şehirlerde yaşayan erkeklerle yapılan mülakatları yansıtıyor. Yirmibirinci yüzyıl erkek arkadaşlıklarının dinamiğine bakan bu çalışmaya göre bir erkeğin ortalama 6 değişik çeşit arkadaşlığı oluyor. Kurduğu arkadaşlıklar şu 6 çeşitten biri ya da daha çoğunu içerebiliyor: kılavuz arkadaş, sarsılmaz dost, araştırmacı kişilik, fikir veren, kahraman şahsiyet, hayat koçu. Doğal olarak bu arkadaşlıklardan bazıları ahlaki rehberlik yaparken diğerleri duygusal destek sağlıyor.

Gittikçe karmaşıklaşan modern yaşantıda erkeklerin eskisine nazaran daha derin ve hissiyata dayalı arkadaşlıklar geliştirdiği ileri sürülüyor.

Ayrıca raporda erkeklerin eskiye oranla daha çok “Arkadaşımla tartıştım duygularıma yenik düşerek ağladım!” ya da “Erkek arkadaşımı çok seviyorum!” türünden konuşmaları doğallıkla yapabildiklerine de değiniliyor. Bu tür konuşmalar bundan, çok değil, belki 20 yıl önce abes kaçardı, ama günümüzde erkeklerin de hislerinin olduğu ve bunları göstermenin utanılacak birşey olmadığı düşüncesinin yaygınlaştığı bildiriliyor. Buna en güçlü dayanak 19uncu ve 20inci yüzyıl erkeğine kıyasla günümüzün erkeğinin daha bağımsız davranması ve bu da “Acaba etraf ne düşünür?” kaygısından uzak erkek arkadaşlıklarının çoğalması, ve hislerini açıkça dile getirebilmelerine fırsat veriyor.

Raporda modern erkeğin 4-5 yakın arkadaşı olduğu, bunun duygusal açıdan doyum sağladığı da anlatılıyor. Ayrıca böyle erkeklerin daha sağlıklı ve varlıklı olduğu da savunuluyor çünkü daha çok yardımlaşma ve dayanışma elde edebiliyorlar.

Rapora göre: Erkeğin kendi cinsiyle geliştirdiği modern bağlantılar, hayat ve grup dinamiklerine olumlu etki yaparak duygusal rahatlık, güven ontamı, saygılı ve dengeli yakınlık sağladığından, arkadaşlığın daha güçlenerek devam etmesine olanak veriyor.

Etrafınızdaki modern erkekler de duygusal arkadaşlıklar kuruyor mu? Siz de kendi çapınızda böyle dostluklar gözlemlediniz mi? Etrafınızda kılavuz arkadaşlık, sarsılmaz dostluk, araştırmacı kişilik, fikir üreticisi, kahraman şahsiyet veya hayat koçu tarzı bağlar var mı? Erkeklerin kendi aralarında maço bağların öteinde daha duygusal bağlar kurulması diye bir gerçek var mı? Siz neler düşünüyorsunuz?

One thought on “Modern Erkekler Aralarında Duygusal Bağlar Kuruyor”

  1. Özel bir gözlemim yok ama toplumumuzda dostluk kavramıyla dinamize olan arkadaşlıklar eskiden beri ayrı bir yer tutar. Ama bu dostluk kavramının duygusal açılımlara veya paylaşımlara dönüşecek bir kaliteye ulaşıp ulaşmaması toplumsal değerlerle mümkün olabiliyor.
    Erkek duygusallığının dışa vurumu maço kültür kodlanmasının toplumsal etkileriyle sınırlı.
    Belki yeni dönem insan ilişkileri sanal iletişim üzerinden daha detaylanma olanağı ve ihtiyacı ve de imkanı bulduğu için daha rafine hale geliyor olabilir. Bunun toplumsal yaşama yansıması da yeni değerler üretecektir. İnsanların tek bir insanda herşeyi bulma arayışı eskisine göre artmış mıdır? Önemli olan bu. O zaman arkadaşlık türleri üzerinden pekçok arkadaşlık geliştirme de mümkün olabilir.
    Birbirleirni anlama kapasitesinin artması çok önemli. Erkeklerin empati yapmakdan uzak oldukları saptaması da artık değişmekte olabilir. Toplumumuzda empati yapamayan erkek sayısı hala fazla.
    Bunu erkeklerin özellikle kadınlarla ilişkisinde görüyoruz. Son zamanlarda kadınlara dönük öldürme eğiliminin bir etkeni de onu anlamamak ve çağı anlamamak olarak değerlendirilebilir.
    Sevgi Özkan

Comments are closed.