Rekrasyonal Kokain Kullanıcıları ve Kalp Krizi


 

Rekrasyonal kokain kullananlarının kim olduğunu açıklamadan önce Avustralya’da bir acil serviste olanlara göz atalım:

Avustralya’nın Sydney şehrinde kalp krizi geçirerek bir hastanenin aciline getirilen genç hastalar doktorların dikkatini çekti. Hepsi de sağlıklı görünen bu insanların bazıları kalple ilgili komplikasyonlar nedeniyle kurtarılamamıştı. Daha sonra anlaşıldı ki hastaların ortak yanı arada bir, sosyal ortamlarda, rekrasyonal olarak kokain kullanmalarıydı.

Acil servisin doktorları daha sonra rekrasyonal (eğlence amaçlı) kokain kullanmakla kalp krizi riski arasında korelasyon (bağlantı) olup olmadığına bakmaya karar verdiler.

Rekresyonal kokain kullanıcısı, geçmiş bir yıl içinde, ayda en az bir kez kokain almış kişiler için kullanılan bir terim.

Toplam 20 genç, sağlıklı aynı zamanda rekrasyonal kokain kullanıcısını ve 20 kokain kullanmayan katılımcının MRI (emar) imajları çekildi. Kokain kullananların damarlarında yüzde 35’e varan oranda sertleşme bulundu. Kokain kullanıcılarında yüzde 18 oranında kalp yüzeyi (kalp kapakçıkları sertleşmesi) kalınlaşması tespit edildi.

Kokain insana neler yapar?

Kokain çekildiğinde, anında mutluluk ve coşku hissi verir. Enerji artışı hissedilir ve kullanıcı hem zihinsel olarak daha ayık hale gelir hem de aşırı konuşkan olur. Uyku ve yemek alışkanlığını da altüst eder. Kokain fazlasıyla bağımlılık yapabilen bir maddedir. Bir kere bile olsun kullanan birinin bu maddeye bağımlı olma olasılığı çok yüksektir. Yapılan kokain çalışmalarında, kokainden uzun süre uzak kalan insanların bile ilk kez kullandığı andaki hissedilenlerini yeniden yaşayabilmek için tekrar başladığı ve alışkanlığın nüksettiği görülmüştür.
Fizyolojik olarak kokain etkisi; damarlarda daralma, göz bebeklerinin büyümesi, vücut ısısının yükselmesi, kalp atışlarının artması ve kan basıncının tırmanışa geçmesi olarak sıralanabilir. Uzun süre kokain kullananların aşırı davranışları şiddete dönüşerek kalp krizi geçirdikleri de gözlemlenmiştir. Çoğu kez bu durumlarda kalp krizi ölümcül olur.

Avustralya’da yapılan kokain çalışmasında genç rekrasyonal kullanıcıların kalp krizi geçirdikleri gözlemlendikten sonra “kokain tam bir kalp krizi malzemesidir” denmiştir. Çünkü kullanıcıların damarlarında sertleşmeye ek olarak kan pıhtılaşması, kalp ve kalp kapakçıklarında aşırı baskı sonucu kalp gereğinden fazla çalışmaya başlayarak iflas etmektedir.

Bu çalışmanın en büyük özelliği kullanıcıların birer bağımlı olmaması ve maddeyi eğlence maksatlı (rekrasyonal) olarak arada bir kullanması. Ayrıca kokain kullandıktan 48 saat sonra bile kalp krizi riskinin sürdüğünü kanıtlamasıdır.

Kokain rekrasyonal olarak kullanılsa bile tehlike saçan berbat bir maddedir. Bu yazıyı okuduktan sonra Avusturalya’lı doktorların “Kokain bir kalp krizi maddesidir” deyişini anlamak hiç de güç değil!