Hayat Okulu

hayat okuluHayat bir okuldur. Hayat sayesinde öğreniriz ve tecrübe sahibi oluruz. Tecrübelerimiz bizi genellikle bilge insanlar haline getirir. Tabi bu durum çoğunluk için geçerlidir.

Hayat okulunun öğretmeni tecrübedir. Tecrübe, oldukça sabırlı bir öğretmendir. Onun sayesinde değişiriz, dönüşürüz. Tecrübe öğretmen kimi zaman nazik ve toleranslıdır ama kimi zaman da çok hoyrat hale gelir. Fakat sonunda tecrübe öğretmene hep ihtiyaç duyarız. Oluştuğumuz kişi, onun eseridir!

Hayat okulunun dersleri entellektüeliteyi arttırmaya yönelik olsa da, gönül ve ruh eğitimi de içerir. Bize verilen derslerde başarı veya başarısızlık, derslere devam ve katılım ile ilgilidir. Verilen derslerden birşey öğrenmediğimizde ders tekrarlanır ama bu süreçte hem zaman boşa geçmiş olur hem de duygular heşlenir.

Tecrübe öğretmenin sabrı şuradan gelmektedir: Eğer yüreğimizi ve gözümüzü açarsak yaşadıklarımızdan çok şey öğrenir bir sonraki konuya geçeriz. Ama öğrenmek için hazır ve nazır bulunmak şart koşulmaktadır. Yani, hayat okulunda başarılı olabilmenin ilk şartı hazır olmaktır. O an, orada hazır bulunmaktır. Kalp gözünü açık tutmak ve beyni de gereğince kullanmaktır.

Hayat okulu neşeli olabileceği gibi acılı ve ızdıraplı da olabilir, ama sonuçta ille de ders öğretmeye yöneliktir. Hayat okulu, öğrenmek isteyenlere çok şey öğretir. Bunlardan bazıları şefkat ve merhamet, dayanıklılık ve direnç, keder ve hüzün, korku ve endişe, güven ve özgüven, güvensizlik ve uzaklaşma, bonkörlük ve gönül zenginliği, cimrilik ve fakirlik.. Bu liste nereden bakıldığına bağlı olarak uzar gider..

Hayat okulunun amacı büyütmek ve olgunlaştırmaktır. Bazıları tatlı ve sevimli yetişkinlere dönüşürken, bazıları acı ve buruk olurlar. İnsanın neye dönüştüğünü belirleyen ilk ve tek şey kişinin devam ettiği hayat okuludur ve orada verilen derslerdir. Bu süreçte şahıslar nelerden ders çıkarması gerektiğini bilemeyebilir ama üst üste eklenen olaylar ve bir de tecrübe öğretmenin yardımlarıyla şekillenir. Ve kişi tatlı ya da acı şekilde hayatına devam eder. Hayat okuluna kayıt yaptıran kişi, istese de istemese de, ömür boyu bu okulun öğrencisidir.hayat okulu