Yazmak

İyi yazmak..
Birşeyler yazmak..
Yazmış olmak için yazmak..
Bilgisizce, kurallara uymaksızın, kötü yazmak..

Herkes birşeyler yazıyor ama iyi yazan pek yok gibi.. İyi yazmak nedir, belki önce onu tanımlamak gerekir.. İyi yazmak dendiğinde aklınıza ne geliyor? Benim aklıma okunduğunda zihinde hoş bir tat bırakan, daha sonra kolay hatırlanan, öğreten ve açıklayan yazılar geliyor.
Gerçek yazarlara ve edebiyatçılara göre iyi yazmak şunlar olabilir:

  • Horatıus’a göre iyi yazmak için iyi muhakeme gücü gerekiyor. Gerçekleri iyi bir perspektife oturtabilmek ve kelimelerin dizilişini doğal bir akışa bırakmak iyi yazmak için zaruri eylemler.
  • Richard Harding Davis demiş ki: İyi yazmak için ya eski bir şeyi yeni bir şekilde dillendirmeli, ya da yeni birşeyi eski bir şekilde sunmalı.
  • John Burroughs ise şöyle demiş: İyi yazmak güzel kelimeler bulmakla sınırlı değildir. Kelimeleri kullanmak, kelimeleri kombin bir şekilde tasarlamak, kelimelerin karşıtlıklarına ve harmonisine dikkat etmek, kelimelerin sıralanışlarındaki uyumu göz önünde bulundurmak ve kelimelerin anlamlarındaki ruha özen göstermek gerekir.
  • Ben Jonson ise 1640 yılında şunları söylemiş: İyi yazmak için üç şey gereklidir; En iyi yazarları okumak, iyi konuşanları dinlemek, ve kendi stilini bulmak için bol bol yazmak.
  • Alexander Pope’a göre iyi yazmanın sırrı ne yazdığını bilmek ve başkalarından etkilenmemek.

Çok iyi bilinen bir gerçek vardır ki; iyi yazabilmek için iyi bir okuyucu olmak gerekir. Okumak, düşünmek ve özümsemek sayesinde kişi kendine özgü fikirleri ortaya çıkarabilir. Kendi yazı kültürüne dayanak oluşturacak kriterleri anlayabilir.

Yazmak zevkli bir aktivitedir. Bunun için daima bir not defteri ve bir kalemle veya dijital yazma edevatıyla gezmek ve not tutmak iyidir. Bütün detayları o anda görüldüğü gibi not almak ve sonra yine aynı ortama dönmek bu şekilde kolay olur..

Ya da belki de fotoğraflamak ve sonradan yazmak da bir yöntem olabilir. Yazdıktan sonra bir gece bekletmek, uyumak, uyanmak ve yeniden okumak gerekir. Yeniden yazmak, düzeltmek, okumak, düzeltmek, düzeltmek!