Gebeler Neler Yemeli?

Televizyonda hamile bir bayanın ünlü bir diyetisyene sorduğu soruydu bu.. Hamileyim.. Neler yemeliyim.. Evet.. Gebeler neler yemeli?

Benim cevabım.. Önce anneciğine sor.. O yönlendirsin seni.. Öyle sağlıklı ve dengeli besin sunan bir yemek kültürümüz var ki.. Öyle bilgili aşçı annelerimiz var ki.. Annelere sorarsak kesin en doğru cevabı alırız.. Ama belki onlar benim aşağıda yazdığım gibi akademik bir dille anlatmazlar..

Siz önce annenizi dinleyin, sonra benim önerilerime bir bakın. Ben ABD’de Ana-Çocuk Sağlığı üzerine araştırmalar yapan bir analistim. Boş zamanlarımda halk sağlığı üzerine yazılar yazıyorum..

Şimdi sorunuza cevap.. Hamilelikte şunları yemelisiniz..

Folat ve folik asit
Folik asit dediğimiz şey B vitamindir. Sebze, meyve ve baklagillerde doğal formunda bulunur. Doğal yöntemlerle folat ve folik asit alamayan anneler sentetik olanına (yani ilaca) başvururlar. Hamilelikte günde 800 mikrogram (ekstra) folat ve folik asit gereklidir. Bu miktar folik asit yiyeceklerden gelmeyebilir. O nedenle ilaca başvurulur. Folik asit hapları doğumla gelen sakatlıkları önler. İlaç alıp almamak hamile kadının seçimidir. Folik asit yeşil yapraklı sebzelerde, narenciye, baklagiller, ciğer, soya fasulyesi, fındık, fıstık, badem ve ceviz gibi çerezlerde bulunur.

Kalsiyum
Hem bebek hem anne için çok önemli ve gerekli minerallerden biri kalsiyumdur. Güçlü kemikler için kalsiyum gerektiği gibi, sinir sisteminin formasyonunda ve sağlıklı kan dolaşımının tesisinde de önemli rol oynar. Süt ve süt ürünleri, susam, tofu, badem, brokoli kalsiyum içerir.

D vitamini
D vitamini kalsiyum ve fosfat aktivitesini canlandırır. Bu sayede anne ve bebekle kemikler güçlenir, dişler sağlıklı olur. Uzmanlar bebek bekleyen annelerin D vitamini almalarını ve aynı zamanda sabah güneşinden de yararlanmalarını önerirler. Yumurta ve balık yağı D vitamini içerir.

Protein
Hamilelikte protein de çok önemlidir. Hamilelikte anne bedeninde oluşan değişimler protein sayesinde desteklenir. Protein artan kan dolaşımı, değişen göğüs yapısı vs. gibi gebelik oluşumlarını ve bebeğin gelişimini takviye eder. Kırmızı et, baklagiller, yoğurt, süt mamülleri, soya fasulyesi, tofu ve çerezler protein ihtiva eder.

Demir
Hamilelik sürecinde kan dolaşımı artar. Bu yüzden demire her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulur. Demir güçlü bir bağışıklık sistemi için de olmazsa-olmaz mineraldir. Baklagiller, kuru meyveler, tahıllar, tavuk, balık ve yumurta demir bakımından zengin yiyeceklerdir.

Çinko
Çinko hücrelerin en temel yapı taşı olarak bilinir. O nedenle bünyede yeterli çinko bulundurulmalıdır. Bu sayede hücreler kolay ve çabuk yenilenir. Bağışıklık sistemine de destek veren çinko güçlü kemik yapısının oluşumuna fırsat verir. Bebekte normal beyin gelişimi için de çinko önerilmektedir. Et doğal olarak çinko barındırır. Kabuklu deniz ürünleri, baklagiller, tahıllar, süt, peynir ve yoğurt çinko bakımından zengindir.

İyot
İyot dediğimizde aklınıza iyotlu sofra tuzu geliyorsa, doğrudur! İyot tüketmenin en kolay yolu iyotlu sofra tuzu kullanmaktır. İyot, bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimi için gereklidir. Süt mamülleri, yumurta, sebzeler, deniz ürünleri iyi birer iyot kaynağıdır. Balıkta iyot bulunur ama hamilelere haftada en fazla bir kez balık önerilmektedir. Daha fazla balık tüketmek bünyede civa yığılmasına neden olabilir.

Gebeler neler mi yemeli?  ‘Annenize sorun, en iyisini o bilir’ ve bilgilerinizi bu tür yazılarla yenileyin.. Umarız gebelikte dengeli beslenir, hem kendinizi hem de doğacak bebeğinizi sağlıklı beslersinizgebeler neler yemeli?