Maternal Depresyon ve Bebeklerde Lisan Gelişimi

Maternal depresyon ilaçları bebeklerde lisan gelişimini olumlu etkileyebiliyor. Ancak maternal depresyon tedavi edilmezse, bebekte dil gelişimi beklenen hızda olmuyor.

Fakat hemen karar vermeyin! Yazının tümünü, en alta kadar okuyun! Bazı depresyon ilaçlarının yan etkilerinden de haberdar olun!

Kanadalı araştıramacılar, bebek henüz ana rahmindeyken, bebeklere bazı sesler dinlettiler.  Daha sonra aynı bebeklerin 10 aylıkken İngilizce ve Fransızca lisanları arasında ayrım yapıp yapamadıklarını incelediler.

Maternal depresyon geçirmiş annelerin bebekleri dil (lisan) gelişiminde geri kalmışlardı. Buna karşın SRIs olarak bilinen antidepresanlardan kullanan annelerin bebeklerinin dil gelişimi normal annelerin bebeklere göre neredeyse bir aylık ilerleme kaydetmişti.

Bebeklerin dil gelişiminde hızlı ilerlemenin iyi birşey olmadığı kanısında olan araştırmacılar, geri kalmanın da hiç iyi olmadığını vurguluyor.  “Bebekler anne rahminde dil öğrenmeye başlıyor” diyen uzmanlar doğumdan önce bütün bebeklerin tek bir dil yerine bir nevi  evrensel dil bildiğini düşünüyorlar.

“Dünyaya gelen bebekler ilk yıl anadilini öğrenmeye çabalıyorlar. Bu süreçte bebeğin algı mekanizması ya açıktır ya da kapalıdır” diyen uzmanlar hamilelikte depresif olan kadının bebeğinin dil gelişiminin yavaş olduğunu söylüyor.

Doktorlar ve araytırmacılar henüz bu olumsuzluğun kalıcı olup olmadığını bilmiyor. Kurulan hipotezler ışığında “Gelişim belli bir noktada geriliyor bu nedenle çocuk büyüdükçe oluşması beklenen lisan gelişimi de yavaşlayabilir, ve optimal dil gelişimi hiç bir zaman sağlanamayabilir.” diyorlar.

Her ne kadar SRIs denilen (serotonin reuptake inhibitors) ilaçları kullanan annelerin bebeklerinde dil gelişimi hızlıysa da büyük bir dezavantajı da beraberinde getirebiliyor!

Daha önce yapılan araştırma sonuçlarına göre bu ilaçlar bebeklerde otizme neden olabiliyor! Annesi SRIs kullanan bebeklerin küçük kafatasıyla doğduğu bulgulanmıştı. Uzmanlar yeni bebekli anneleri korkutmak niyetinde olmadıklarını ve depresyondan dolayı suçluluk hissetmemelerini hatırlatıyor.

Maternal depresyon her kadının başına gelebilir ve psikolojik bir sorundur.

Maternal depresyon tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen depresyon çok zararlıdır. Dezavantajına rağmen SRIs olarak bilinen ilaçların depresyonlu hamileleler için faydalı bir ilaç olabileceğinin de altı çiziliyor.

Bu çalışma nasıl gerçekleştirildi?

Toplam 85 anne ve bebek incelendi. Katılımcılar üç gruba ayrıldı. Birinci gruptaki anneler depresifti ve ilaç kullanmıyordu. İkinci gruptakiler depresyona karşı SRIs olarak bilinen ilaçlardan alıyordu. Üçüncü gruptaki annlerde depresyon belirtisi görülmediği için SRIs verilmedi.

Ana rahminde 36 haftalık bebeklere sessiz harflerin (ünsüzlerin)  çıkardığı sesler dinletildi. Bebeklerin ne tepki verdikleri tespit edildi. Tepkinin ölçütü toplam kalp atış sayısıydı. Eğer ünsüz harfler arasında kalp atışları azalıyorsa, bebeğin sesleri anlayabildiği anlamına geliyordu.

Bebekler 10 aylık olduğunda Küçük Prens kitabından pasajlar okundu. Okunan kitabı dinleyen bebeğin kalp atışlarıyla birlikte göz hareketleri de ölçüt olarak kabul edildi. Kitap hem İngilizce hem de Fransızca okunduğu için bebeğin hareketlerinden lisan ayrımı yapıp yapamadığı tespit edildi. Bebekler iki dil konuşulan evde yaşıyorsa 10 aylıkken bu farkı fark edebiliyordu ama tek dil konuşulan evlerde yaşayan bebekler 6 aydan itibaren iki lisanı birden kavrayabilme özelliğini yitiriyor.

SRIs kullanan annelerin bebekleri bu ayrımı kolaylıkla yapabiliyor ama maternal depresyondayken ilaç almamış annenin bebeği aynı başarıyı gösteremiyor. Bunu açıklamaya çalışan uzmanlar anne depresyonunun bebekte dil performansını öyle ya da böyle azalattığını düşünüyor. Hamilelikte depresyon nedeniyle salgılanan hormonların etkisiyle annenin bebekle iletişiminin veya konuşmasının yetersiz olabileceği hipotezini savunuyorlar.

SRIs ilaçlarının annedeki depresyonu gereğinden fazla temizlemesinin yan etkisi olarak bebeklerde dil gelişimini hızlandırması araştırmacıları bir hayli şaşırtmış durumda. Bu ilaçların uzun süreli etkileri üzerinde çalışılması gerektiği de araştırma raporuna eklenmiş.

Sevgili anne adayları:

Eğer maternal depresyon sorununuz varsa lütfen doktorunuza görünün. Önce sizin sağlıklı olmanız gerekli ki bebeğiniz de sağlıklı olsun.  Uzmanlar maternal depresyondaki kadınların doktorlarının gözetimi altında ilaç almalarını ve ilaç almadan önce yapabilecekleri kadar araştırma yaparak bilinçli bir anne adayı olarak doktorun karşısına çıkmalarını öğütlüyor. Depresyonun kesinlikle tedavi edilmesi gerektiğini düşünen uzmanlar, annelerin doktorlarına danışarak en uygun tedaviyi bulmalarının önemini vurguluyor. Doktorlar SRIs ilaçlarının bazı bebekler için dezavantajlı olabileceğini ama büyük çoğunluk için kazançlı bir seçim olacağını düşünüyor. Belki de depresyonu ilaçsız yöntemlerle iyi etme yoluna gidersiniz.. Karar tamamen sizin!

Depresyon ve Maternal Depresyonla İlgili Diğer Yazılarım:

Sevgi Hormonu Oksitosin
Hamilelikte Stres
Emzirmek Emsalsizdir
Doğum Kontrolü ve İstenmeyen Hamilelikler
Doğum Sonrası Depresyon Ciddidir
Doğum Sonrası Depresyon ve Bebek
Mutluluk Hapı
Migren ve Depresyon
Depresyon ve Felç