Tattoo (Dövme) Mürekkebinde Ne Var?

Tattoo (Dövme) mürekkebinin ne içerdiğini bilmiyorum, ama kesinlikle bildiğim birşey var ki o da son zamanlarda ABD’de dövmeyle ilgili sağlık sorunlarının düşündürücü boyutlara ulaştığı..

Şikayetlerin çoğu dövme yapılan bölgede ortaya çıkan enfeksiyonları, şişmeleri, çatlamaları, soyulmaları ve su toplamalarını içeriyor.

ABD’de dövme dükkanlarını ve kullanılan malzemeyi denetleyen kuruluş Gıda ve İlaç Kurumu’dur. Ancak bu kuruluş işlerinin yoğunlugundan yeni çıkan ilaçların incelemesini bile birkaç yılda tamamlayabildiğinden, dövme dükkanlarını neredeyse hiç denetlemiyordu. Ta ki dövme yaptıranlardan gelmeye başlayan şikayetlerin sayısı artış gösterinceye kadar.

Şikayetleri değerlendiren kurum, her dövme mürekkebinin güvenilir olmadığını açıkladı. Bazı tattoo salonlarının çeşitli nedenlerle mürekkeplerini değişik maddelerle karıştırarak kullanmaya başladığını duyurdu.

Sağlığa zararlı olduğu bulgulanan maddelerden bazıları disko ışıkları altında çizimin fosforlu görüntü vermesini sağlıyor. Özgün renkler oluşturmak için, menşei belli olmayan kimyasal maddelerin de dövme mürekkebine karıştırıldığı anlaşıldı.

ABD Gıda ve İlaç Kurumu, dövme mürekkebinin muhtemel zararlarını araştırırken şu soruların etrafında yoğunlaşmış durumda:

Dövmenin rengi solduğunda, mürekkep vücuda ne oranda karışır, ve bu durumda hangi organları hedefler? Tattoo mürekkebi de bazı zararlı maddeler gibi ter ve idrar yoluyla atılır mı?

Kırmızı, turuncu, sarı ve beyaz renkli dövme mürekkeplerinin daha zararlı olabileceği tezini savunan araştırmacılar, güneş ışınları altında bu renklerin daha kolay parçalanarak dolaşım sistemiyle vücudun muhtelif yerlerine dağılacağını düşünüyorlar. Halihazırda sonuç alınmış bazı araştırmalara göre, dövme mürekkepleri parçalanarak lenf bezlerinde yığılıyor. Lenflerde hasara neden olabileceği bildirilen zararlı maddeler sağlığa tehdit oluşturabilir, çünkü lenfler vücudumuzda hastalıklara yol açan organizmaları seçip ayıklarlar. Lenfler toksin yüklüyse fonksiyonlarını güçleştirmiş oluruz.

ABD Gıda ve İlaç Kurumu Mart ayında “dövme ve güvenlikli kullanımı” konulu bir panel başlattı ve takiben dövme yaptırmak isteyenlerin gidecekleri salonları dikkatli seçerek tedbiri elden bırakmamalarını önerdi.

Dövme yeni birşey değil, antik Mısırdan beri kullanılan bir vücut süsleme yöntemi. Ancak son zamanlarda artan talep ve müşteriden gelen yaratıcı istekler sonucu yöntem değiştiren dövme artistlerine, mürekkebin içinde tam olarak ne olduğunu sormakta yarar var. Hatta mümkünse organik mürekkepler seçilirse, belki kısa ve uzun vadede sağlık riski azaltılabilir.

Şimdi de kozmik dövme (kozmik tattoo) modası.. İnsanların yüzüne burçlarının takım yıldızı dövme olarak yapılıyor.. Suratta burcunun işaretini taşımak..

Dövme (Tattoo) ile ilgili dieger yazılarım:

Dövme Yaptırmadan Önce 2 Kere Düşün

Ruhsatsız Dövme Dükkanından Koşarak Uzaklaş

Tattoo Bağımlılığı

Pirsing ve Tattoo El Ele

Yüzde Pirecing Hoş mu Dersin?

2 thoughts on “Tattoo (Dövme) Mürekkebinde Ne Var?”

  1. Merhabalar Fatoş Hanım.

    BEDENE ACI VEREN VE YARATANIN YARATTIĞINI BOZAN BİR EYLEMDEN NE BEKLİYORLAR
    DÖVME YAPANLAR ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL. BEDENİ VEYA HERHANGİ BİR UZVU DÖVME İLE GÖRÜNTÜSÜNÜ DEĞİŞTİRMEK İNSANIN KENDİ KENDİNE CEZA VERMEKTEN BAŞKA NE ANLAM İFADE EDER Kİ. ALLAH İNSANLARA AKIL VERMİŞ İYİ İŞLER YAPSINLAR DİYE. HERHALDE DÖVME DE ALLAH’IN İNSANLAR İNSANLAR VASITASI İLE YAPTIĞI BİR AZAPDIR.
    HOŞÇA KALIN.
    Yusuf YAMAN

Comments are closed.