Sanat ve Robot

Robotların sanatla ilişkisini anlatmaya çalışacağım bu yazımda. Gerçek sanat ve gerçek sanatçı üzerine biraz da felsefe ekleyeceğim. ‘Ah şu robotlar Salvator Mundi boyasalar da görsek!’ diyerek başlıyorum!

Son zamanlarda her yerde robot görmek, robot kullanmak ve robotlarla ilgili görsellere bakmak normal hale geldi. Müzeler de robot kullanmaya başladı, özellikle sanat müzeleri. Robotlar son derece titiz ve hassas olduklarından kendilerine verilen projeyi tam doğrulukla ve yanlışsız yapabiliyorlar. Bir müzeye yerleştirilen robot da kendisine verilmiş bir materyali bir heykeltraş edasıyla yontmaya başladı bile..

Heykeller ve heykeltraşlık ile robotlar zor bir araya gelir sanırdım ama sanırım eski düşünceleri değiştirmenin vakti geldi!

Robotlar nasıl araba süreceğimze, nasıl tarımcılık yapacağımıza, nasıl ameliyat edileceğimize ve bir çok diğer her şeye karar vermeye başladı bile! Bütün bu değişimler sürecinde robotlar sanata da imza atmaya başladılar.

Robotlar kendilerine öğretilen şeyi hassasiyet ve titizlikle yaptıklarından sanat konusunda da başarılı oluyorlar. Hatta eğer “bu eseri bitirme, yarım bırak” şeklinde programlanmışlarsa, tıpkı antik bir heykeltraş gibi eseri tamamlamıyorlar!!

Mimaride robotlar kullanılmaya çoktan başlandı. Örneğin 3D evler yapılmaya başlandı bile. Fakat yine de anlayamadığım bir şey var. Bir robotun elinden çıkan sanat ile, insan sanatçının elinden çıkan sanat karşılaştırılabilir mi? Robotun sanatı nispeten ucuz olacaktır, ama insanın sanatının içinde duygusal bir doku vardır. Robot sanatı bu dokudan yoksundur.

İnsan ve robot birlikte çalışırsa eseri daha çabuk bitirebilirler ve böyle olunca son-üründe duygu da bulunabilir.. Ben henüz “bol robotlu” yaşantı fikrine çok uzağım ama etrafımız robot kaynıyor..

Görünen o ki, artık sanattan eğitime, tıp çalışmalarından satış tekniklerine kadar her alanda robot fikrine hazır olmak şart!sanatçı robot, helkeltraş robot, robot heykel yapıyor