Kan Şekerini Ölçmenin Yeni Yolu


Diyabetli misiniz (şeker hastası)? Belki de bir yakınınız diyabetli.

Kandaki glukoz (şeker) seviyesini nasıl ölçersiniz? Köşe başındaki eczaneye giderek mi? Evdeki şeker ölçme aparatını kullanarak mı? Doktor muayeleri sırasında mı?

Öğlen yemeğinde ofiste ortak kullandığımız salonda birkaç meslektaşım konuşurken duydum ki yeni bir yöntem bulunmuş!

Diabetikler pek yakında kan şekerini tükürüklerinden öğrenebilecekmiş. Konuşulanlara kulak kabartmakla kalmadım konuşmanın içine girdim. Duyduklarımdan heyecanlanmıştım.

Tükürükle şeker oranının tespit edilebileceğini öğrendiğimde heyecanlanmamın nedeni annemin kullandığı düzeneğin aklıma gelmesiydi. Birkaç yıl önce anneme diabet teşhisi konuldu. Annem kan glukozu ölçümlerini evde kendisi yapıyor ama biraz acılı ve kanlı bir yöntem kullanıyor. Birçoğumuzun bildiği, parmaktan kan alma yöntemiyle kandaki glukoz seviyesini ölçüyor.

Piyasaya çıkacak olan biyoçip (biochip) Brown Üniversitesindeki araştırmacılar tarafından bulunmuş. Bu yöntemle tükürükteki glukoz (şeker) seviyesi oldukça doğru tespit edilebiliyormuş (ilgili çalışmaya ait rapor)

Ofisteki meslektaşlarım yeni yöntemin doğru ölçüm yapacağına dair şüphelerini dile getirirken dudak büküyorlardı. Konuyu tam bilmediğim icin ofise dönünce birkaç rapor okudum. Gerçekten de tükürükte bulunan glukoz oranı kandakinden daha az konsantreymiş. Kısaca, kanda yoğunlaşan glukoz, tükürüktekinin 100 katı olduğundan kan yoluyla ölçülen şekerin doğru çıktığı ispatlanmış.

Yalnız yeni üretilen biyoçip glukoz oranını tespit ederken biyolojik test yapmıyor. Biyoçip sub-atomiık parçacıklar ve ışık kullanarak test yapıyor. 

Biraz daha okuduğumda biyoçipin çok küçük bir cisim olduğunu anladım. Öyle küçük ki nano-teknolojiyle üretilmiş. Bu minicik çip (chip) ışık dalgalarını ölçüyor. Yani biyoçip tükürükteki sıvıyı veya tükürüğün kimyasal bileşiklerini değil, ışık dalgalarını ölçüyor.

Biyoçip küçük bir oluk içindeki foton (ışın) ve elektronları tutuyor. Parçacıklar çarpıştıktan sonra, atomlardan ışık dalgası yayılıyor, bu suretle glukozun şiddeti (oranı) tespit edilebiliyor. Kabaca biyoçip ışığın şiddetini ölçüyor ve bu yöntemle tükürükteki glukoz konsantresini hesaplayabiliyor.

Bu çalışmanın sonucunda araştırmacılar belki tükürükte bulunan başka maddelerin de tespit edilebileceğini düşünmeye başlamışlar. Örneğin gelecekte tükürükle kanser, kalp hastalıkları ya da HIV tespit etmek bile mümkün olabilirmiş!

Gerçekten çok heyecan verici bir buluş. Umarım diyabetik hastaların alım gücü dahilinde olur da günlük kullanımlarda kan ve acıya son verilir.  Bütün bunları söyledikten sonra diyabetik diyet hakkında kısa yazımı okumak isterseniz tıklayın..

Kaynakça

Nano Letters dergisinde yayınlanan çalışma raporu

Konuyla ilgili yardımcı materyal 1

Konuyla ilgili yardımcı materyal 2

2 thoughts on “Kan Şekerini Ölçmenin Yeni Yolu”

  1. gerçekten süper birşey umarım yakında piyasada olur.

  2. Fatoş Hnm sayenizde yeni bilgilere ulaşıyoruz teşekkür ederim sağlıkla kalın

Comments are closed.