Sosyal Medyanın Gücü

Sosyal medyanın gücü hastalık tespitinde kullanılır mı?

Twitter gibi sosyal medya sitelerini gözlemlemek suretiyle bulaşıcı hastalıkların menşeini bulmak mümkün. San Diego Üniversitesinde yapılan bir çalışmaya göre sanal alemde yapılan paylaşımlar gerçek hayatta iz sürmeye yarıyor.

Bu çalışmada araştırmacılar 11 şehrin belirli uzaklıklarında gönderilen tweetleri incelediler. Bu inceleme sırasında tweetlerin tüm detayları kaydedildi. Özellikle grip, nezle, soğukalgınlığı gibi kelimeler ayıklandı. Ayrıca bu tweetleri gönderinlerin isimleri, herhangi bir web sitesine verilmiş link, tweetlerin başlangıç tweeti mi yoksa retweet mi olduğu gibi konular ayrıntılı olarak kayıtlara geçirildi.  Daha sonra araştırmacılar kendi bulgularını ABD Sağlık Bakanlığının grip ve grip türü hastalıklardan dolayı doktora başvuran kişilerin verileriyle karşılaştırıldı.

Araştırmacıların bulguları, Haziran 2012 ile Aralık 2012 arasında, toplam 161.821 tweet içinde, 6.174 “grip” kelimesi ya da buna benzer kelime tespit etti.

Çalışma sonuçlarına göre seçilen 11 şehirden 9 tanesinden gönderilen tweetlerde geçen “grip” sözcüğü ile gerçek hayatta gripten şikayetçi olarak doktora başvuranlar arasında güçlü bir korelasyon bulundu.  Ve bundan da önemlisi Twitter ile gönderilen tweetlerin grip salgınını, Sağlık Bakanlığının bulgularından çok daha erken tespit ettiği anlaşıldı.

Demek ki, sosyal medyanın gücü hastalık tespitinde kullanılabilir.

2013 Grip mevsimi

2014 Grip mevsimi

 Grip atesli bir hastaliktir..