Latin Poğaçası: Empanada

“Annecim canım empanada istedi..” dedi kızım.. Düşünmeye başladık; buralarda en iyi empanada nerede bulunabilir.. Sonra vazgeçtik.. “Herşey yerinde güzel..” dedik.. “Yeniden Latin beldelerine gidecek olursak, bol bol yeriz..” dedik..

Kızım ve oğlum ilk kez Jamaika’da tanışmışlardı empanada ile. Orada kaldığımız süre boyunca her fırsatta empanada istemişlerdi. Daha sonra birçok Latin ülkesinde bulundular. Her gittikleri yerde ille de empanadaya saldırdılar. Ama en çok Jamaika ve Peru empanadalarını sevdiler..

Empanada Nedir?
Empanada bir nevi Latin Amerikan poğaçadır! Nasıl bizde poğaça peynirli, kıymalı, patatesli olabiliyorsa; empanadalar da değişik içlerle yapılır. Poğaçadan bir farkı; empanada kızartılır ya da fırında pişirilir.

Evde empanada yapmak ve kızıma sürpriz olarak sunmak geldi aklıma. Neler gerekli acaba diye düşünürken nette bir tarif buldum. Kesin deneyeceğim..

Malzemeler
Hamur için:
2 su bardağı un
Yarım tatlı kaşığı tuz
1/3 su bardağı şeker
1 yumurta sarısı
Yarım bardak su
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı sirke

Tavuklu iç için;
2 kemiksiz tavuk göğsü (haşlanmış/didilmiş)
1 su bardağı domates sosu (salsa olursa daha iyi)
Yarım su bardağı çekirdeği çıkarılmış zeytin
1 su bardağı rendelenmiş kaşar

Kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı
Hamurun yapılışı:
Büyükçe bir kasede un, tuz ve tereyağı karıştırılır. Küçük bir kasede yumurta sarısı ve şeker ve sirke çırpılır, su karıştırılır. Hamur bu noktada kaba ve pütürlü görünecektir. Düz bir yüzeye biraz un koyarak üzerinde hamur yoğrulur. Daha sonra hamur bir dikdörtgen şeklinde, 2mm kalınlığında açılır. Üzerine plastik saran film örtülerek kenarda 1 saat bekletilir.

Tavuklu iç yapılışı:
Domates sosu (veya salsa), kıyılmış zeytin, didilmiş tavuk göğsü, tuz ve karabiber bir tencerede orta ısıda kaynatılır. Kaynadıktan 5 dakika sonra indirilir. Soğuyunca peynir karıştırılır.

Dikdörtgen açılmış, dinlenmiş hamur büyük ağızlı bir kapla daireler halinde kesilir (10-12 cm çapında). Yaklaşık 20-25 yuvarlak hamur kesilmelidir. Her empanada hamurunun içine 1 kaşık iç konularak poğaça gibi kapatılır. Çatalla kenarlara şekil verilir. Kızgın yağda 5-6 dakika kızartılır. Latin poğaçası afiyet olsun!