Hamilelikte Alkol Bebeği Nasıl Etkiler?


 

İngiliz araştırmacıların yaptığı bir çalışmaya göre hamilelikte alınan alkol, az bile olsa, bebeğin düşük IQ ile doğma riskini arttırıyor.

“Gebelikte alınan alkol sorun yaratır mı yaratmaz mı?” dilemmasının sonuna da böylece gelinmiş oluyor.

Kasım 14, 2012 tarihinde PLOSONE dergisinde yayınlanan çalışma sonuçları, haftada birkaç kadeh alkol alan kadının düşük IQ seviyeli bebek doğurma riskinin arttığını bulguladı.

Zararsız olabileceği düşünülen “az” miktarlardaki alkolün bile bebeğin zeka seviyesine gerileteceğini açıklayan çalışma sonuçlarına göre, alkolü bünyesinden çabucak temizleyebilen cenin için pek fazla sorun yok ama genetik yapısı el vermediği için alkolden arınamayan ceninlerin düşük zeka seviyesiyle doğma riski oldukça yüksek. 

İstatistiksel analizlerde, sonuçların doğrudan alkol tüketimine bağlanabilmesi için araştırmacılar bazı sosyal değişkenlerin etkisini yok ettiler. Ortadan kaldırılan sosyal etkilere örnek olarak şunlar verilebilir: sigara içmek, annenin maternal sağlığı, eğitim ve gelir seviyesi.

Çalışmaya 4 binden fazla anne katıldı. Annelerin ortak özelliği hamilelik sırasında haftada 1 ila 6 kadeh alkol tüketmeleriydi. Bu annelerin bebeklerinin DNA özellikleri incelenerek genetik kodlarının alkolü bünyeden atmaya elverişli olup olmadığı gözlendi.

Bu çalışmaya aşırı alkol tüketen annelerin bebekleri alınmadı. Haftada en fazla 6 kedeh içki tüketen kadınlar ve bebekleri üzerindeki araştırmanın sonuçlarına göre, eğer bebeğin genetik kodları alkolü çabucak bünyeden atacak kabiliyete sahip değilse, IQ seviyesi diğer bebeklerden daha düşük oluyor.

Ana rahminde alkole maruz kalan çocukların şu olumsuzluklara sahip olabileceğini zaten biliyoruz:

Bu en yeni çalışmanın sonuçlarına dönecek olursak, anneler bebeğin genetik yapısı hakkında fikir sahibi olamayacağı için verilebilecek en iyi karar hamileyken alkolden uzak durmak olmalıdır.

Araştırmacılar da aynı görüşte:

‘Bu bilimsel çalışma oldukça kompleks ama mesaj son derece açık ve net’ diyorlar. ‘Alkol doğacak bebeği olumsuz etkiler, anneler hamilelik sırasında alkol tüketmemelidir!‘. Seçim sizindir..

Bebeklerin ve Çocukların IQ Seviyesiyle İlgili Diğer Yazılarım 

Hamileyim.. Neler yemeliyim?

Hamilelikte Yüksek Tansiyon ve Bebeğin IQ Seviyesi
Kimyasal Maddelerle Çocukları ve Bebekleri Zehirliyor muyuz?
Abur Cuburla Beslenen Çocukların IQ Seviyesi Düşüyor