Romantik İlişkide Paspas Kim?


Paspas derken neyi kastediyorum? İradesizlik ya da kendine hakim olamamak gibi fiillerden söz ediyorum. İster inanın ister inanmayın iradesizlik, özellikle romantik ilişkilerde, iyi birşey olabilir!

Yakın ilişkilerde iradesiz davranışların güçlü bağları ve romantik ilişkileri pekiştirmeye neden olduğu bulgulandı.

Alışılagelmiş düşüncenin tersine, gerektiğinde tereddüt etmeden sevgili için zaman ve enerji feda etmek bencillikten bensizliğe gidişi gösterdiği için iyi bir davranış olarak kabul ediliyor.

Daha önceki çalışmalar “insan davranışları otomatikman bencildir” şeklinde sonuçlar ortaya çıkarmıştı ve bunlar şimdiki sonuçlarla taban tabana ters düşüyor. Bu en yeni çalışma Psikoloji Bilim Dergisinde yayınlandı.

Yıllardır insan davranışını araştıran uzmanlar insanların bencil düşüncelerle hareket ettiğini, altrüist olmadıklarını savunmaktaydı. Yeni çalışmanın ışığında insan davranışının her zaman bencil olmadığı, sonuçta kibarlığın kazanabileceği ortaya çıktı. Yani, her zaman doğal ayıklama ile seçilenler ve güçlüler kazanmıyor!

İradesiz taraf anında, fazla düşünmeden eşinin (sevgilisinin) yararına hareket ediyor.

Araştırmacilar bu sonucu bulgulamak için onlarca çift ile deney yaptı. Çiftlerden istenen şey hiç tanımadıkları insanlara yüz kızartıcı, utanç verici 12 adet soru yöneltmekti. Eşini düşünerek anında hareket eden taraf bütün soruları kendisi sorarak utancı yüklendi, karşı tarafın sıkılmasını ve zor durumda kalmasını engelledi. Daha kontrollü olan diğer çiftler birbirini düşünmeksizin bu görevi ikiye ayırdı ve 6 soruyu kendisi 6 soruyu da eşi sordu.

Bu çalışmanın sonucu eşi/sevgilisi için iradesizce hareket ederek zaman ve enerji harcayan tarafı yüceltiyor çünkü istenen ve az görülen bir insan davranışı olarak niteleniyor. Oysa çoğu kez anında harekete ederek romantik partner için kendini feda etmek, saçını süpürge etmek diyelim, ilişkide negatif sonuclar doğurur diye bilinir. Kendini sürekli feda eden tarafın kibarlığına ve iyi niyetine rağmen paspas muamelesi gördüğü düşünülür.

Bu konuda araştırmacılar ikiye ayrılmış durumda. Bazıları ilişkilerde bencillikten bensizliğe gidilmesi gerektiğini savunuyor. Diğerleri her şeyin karşılıklı olması gerektiği fikrinden yana.

Fatoş’ça:

Sevgili/eş için kendini feda etmek gereğinde iyi olabilir ama uzun vadede dengeleri bozabilir. Her şeyde olduğu gibi ilişkilerde de kararınca fedakarlık yapmak gereklidir. Hem kişinin kendine saygısı hem de romantik ilişkinin bütünlüğü için gereğinde iradesizlik, paspas olmak, ilişki adına yarar sağlayabilir ama “ne zaman, nerede, ne kadar” gibi soruları da sorarak bilinci uyanık tutmakta yarar var.