Sümüklüböcek Jelatininden Kozmetik Ürünler

Sümüklüböcek jelatini ne zamandır şöhret oldu dersiniz?

Çocukken bahçede sümüklüböceklerin (salyangoz) duvar dibinde, ağaç altında ve çimenlerde bıraktığı izleri takip ederdik.  Gündüz erkenden, henüz kimseler yürümeden güneş altında parlayan sümüklüböcek sümüğü nedense çok ilgimizi çekerdi. Elinde sümüklüböcek hoplatan birkaç haylaz tanıyorum ama ben hiç elime almamıştım.

Artık sümüklüböceğin geride bıraktığı ize sümük demiyorum. Çünkü geçenlerde okuduğum bir yazıda bu salgıdan “jel” olarak söz ediliyordu. Sümüklüböceğin  çıkardığı jelatinimsi maddenin kırışıklıklara karşı yeni bir antidot olduğu iddia ediliyor.

Çoğu kez açıkça ifade etmesek de ne yaşlanmak ne de yaşlı görünmek istiyoruz. Kozmetik endüstrisinin de çok iyi bildiği bu gerçek, jelatinin popülaritesine tavan yaptırmışa benziyor. Belki de bundan böyle güzellik kremi alırken, ana maddesinin sümüklüböcek jelatini ihtiva edip etmediğini soracağız.

Şili’de sümüklüböcek çiftliklerinde çalışanlar, bu yaratıkların bıraktığı jelatinin insan derisinde belirgin bir gerginlik, yumuşaklık ve tazelik yarattığını iddia ediyor.  Ayrıca deride oluşan kesiklerin ve sıyrıkların da bu jel sayesinde daha çabuk iyileştiğini farketmişler.

Aslında bu çeşit ürünlere Güney Amerika ülkelerinde rastlamıştım. Dominik Cumhuriyeti’ni ziyaretim sırasında pazarlarda küçük kavanozlar içinde, pek hijyenik görünmese de, satıldığına tanık olmuştum. Köylü kadınları bu ürünleri satarken sivilceye, yaralara, yara izlerine, hamilelikte göbek bölgesinde oluşan çizgilere ve yüzde kırışıklıklara iyi geldiğini söylüyorlardı. Yanıklara da iyi geldiğini duyduğum bu jelden yapılmış ürünler pek yakında bütün dünyada popüler olacağa benziyor.

Sümüklüböcek jelatini glikolik asit, elastin ve çeşitli proteinler içeriyor. Bütün yararlarına ek olarak deforme cildi gerdiği, enfeksiyonlara iyi geldği ve nemlendirdiği de iddia ediliyor.

Peru’da sümüklüböcek jelinden yapılmış kremi, içinde satıldığı kavanozlara bakarak, almamıştım. Bir anlamda tiksinmiştim. Hiç hijyenik gelmemişti. Öyle görünüyor ki geniş anlamda market edilmeye başlandığında servet dökerek alanlar arasına katılabilirim. Ama ucuzlarsa daha iyi olur :-\

 

2 thoughts on “Sümüklüböcek Jelatininden Kozmetik Ürünler”

  1. 12 – 15 Ocak 2012 tarihleri arasında İstanbul’ da Yeşilköy de 3. Doğal, Organik, Yöresel Ürünler, Doğal ve Sağlıklı Yaşam Fuarı düzenlenmektedir. Exponatura fuarı gıdadan kozmetiğe ve yiyeceğe kadar uzanan ekolojik bütüne dikkatlari çekmeyi amaçlayan organizasyona sizleri davet ediyoruz.
    http://www.exponatura.net

    Teşekkürler,

    Saygılarımla
    hatice DENİZ

    1. Fatoscum,gecenlerde bu sumuklubocek kreminini bizim buradaki CVS’de buldum.Gayet guzel kavanozda yani hijyenik bir sekilde satiliyordu.Hemen aldim.Aslinda Japonlarin buna benzer cok unlu bir urunu var ama o kadar pahali ki…
      “The history of SK-II goes back to the 1970s when a scientist in Japan noticed the very soft and youthful hands of women working in a Japanese saké brewery. After years of research the scientists were able to isolate the natural, nutrient-rich liquid which they called Pitera.[1]”(Wikipedia’dan alinti).
      Herhalde elini limonla ovmak,sacini sirke ile durulamak gibi birsey iste.Hersey dogal olmali.Sonuc o galiba.
      Sumuklubocek kremini deniyorum bir haftadir….Bakalim:)

Comments are closed.