Yumurta Dolması

Yumurta dolması da neymiş dediğinizi duyar gibiyim. Adı yumurta dolması ama zaten hep bildiğimiz haşlanmış yumurtadan başka birşey değil. Burada yazmamın nedeni çocuklarla yapılabilecek kolay, lezzetli ve çocuklar için besin değeri yüksek bir yiyecek oluşundandır.

Yumurta Antidepresandır!

Yumurta dolması çok basit bir yiyecek. Pikniklerde, partilerde, kahvaltıda ve çay sohbetlerinde kolaylıkla sunulabilecek pratik bir çeşit.

Bu yumurtanın benim için daha fazla önemi var! Kızım yumurtayı hiç sevmez, ama sofrada ne zaman yumurta dolması görse “hepsi benim” diyerek uyarır! Yumurta gelişmekte olan vücutlar için gereklidir. İşte bu yüzden yumurta dolması benim için önemlidir.

Bu çok lezzetli, kolay ve çabuk yumurta çeşidini anneler ve küçücük eller birlikte denesinler isterim..

Yumurta dolması için gerekenler:

  • 4 yumurta (haşlanmış, soğutulmuş, soyulmuş)
  • 2 çay kaşığı mayonez
  • 2 çay kaşığı hardal (isterseniz)
  • 1 küçük hıyar turşusu (küçük doğranmış)
  • Dereotu (doğranmış)
  • Tuz ve karabiber
  • Kırmızı biber (isterseniz)


Yapılışı:

Haşlandıktan sonra soğutulmuş yumurtaları soyalım. Bu işi küçük eller rahatlıkla yapabilir. Sonra anneler yumurtaları uzunlamasına keserek ikiye ayırsın ve sarıları kaşıkla, beyazına zarar vermeden, ayırsın. Sarıları çocuklar bir kapta çatalla ezebilir. Sonra içine mayonez, hardal, tuz, karabiber, kırmızı biber koyup karıştırsınlar. En son kıyılmış turşuyu ve dereotunu da ekleyip beyazların içine kaşıkla doldursunlar.

Bu hem çocukların devinim becerisini geliştirir, hem dikkat toplamasına yardım eder, ve hem de en sonunda kendisi yaptığı için severek yiyebilecegi bir çeşit olur. Aileyle ya da arkadaşlarıyla paylaşması da cabası. Ne dersiniz? Artık isterseniz “Yumurta Dolması” demeyelim de, bizim evde olduğu gibi, “Şampiyon Yumurta” diyelim!

Şampiyon Yumurtanın içine turşu koymak istemezseniz limon suyu ekleyebilirsiniz. Dereotu yerine ince kıyılmış maydonoz veya ıspanak koyanları da biliyorum. Mayonezi birkaç damla zeytinyağı ile ikame edenler de var. Her haliyle çok nefis bir yumurta çeşididir, çocuklarla denemenizi, kendi istediğiniz maddeleri ekleyerek/çıkarark istediğiniz tada ulaşmanızı tavsiye ederim.yumurtadan dolma

Yumurta hakkında sağlık bilgisi:

Arada bir ortaya çıkan yumurta iyi midir?.. kötü müdür? tartışmalarını bilirsiniz. O yüzden yumurta hakkında kısa bilgi de vermek istedim.

Tavuk yumurtası kolesterol yüklüdür. Besinle alınan yüksek kollesterol, kanda yüksek kolesterole neden olur. Ancak, kanda kolesterol artışı bünyeden bünyeye değişir. Yapılan bir çalışmanın sonucuna göre haftada 4 yumurta yiyen bir insanın kanındaki kolesterol artışı risk teşkil edecek miktarda bulunmadı (Mayo Clinic)

Acaba günde ne kadar yumurta yersem sağlık açısından sorun değildir? sorusuna Mayo Clinic söyle cevap vermiş:

Sağlık sorunu olmayanlar günde 300 miligram kadar yumurta tüketebilir

Sağlık sorunu yaşayanlar, özellikle kalp ve damar hastalığı olanlar veya diyabetliler, günde 200 miligramdan fazal yumurta tüketmemelidirler.

Büyük boy bir tavuk yumurtasında 186 miligram kolesterol bulunur. Kolesterolün tamamı yumurtanın sarısındadır. Sağlık endişesi olanlar günde bir yumurta yerse, diğer kaynaklardan kolesterol almamaya dikkat etmelidir.

 

2 thoughts on “Yumurta Dolması”

  1. tesekkurler tarif ve bilgileriniz icin…

Comments are closed.