Sağduyu Nedir?


Sağduyu, besbelli ve apaçık ortada olan şeye azami dikkat göstermektir.  Söylemesi kolay, yapması zor bir davranıştır çünkü herkesin olaylara bakış açısı farklıdır. Bazı durumlarda ortak bir zemin oluşturmak zordur.

Hasse-i selime veya ortak akıl da dediğimiz sağduyu sözlükte nasıl tanımlanıyor?

Çoğunluk tarafından kabul edilmiş, sağlam muhakemeyle oluşturulmuş, küçük bir kesimin bilgi ve araştırmasına dayanmayan, buna karşın çoğunluğun genel geçer bilgi olarak adlandırdığı inançlar ve öngörülerin toplamına sağduyu denir. Bazı insanlar sağduyulu olarak nitelendirilirken diğerlerine sağduyusuz dendiğini duymuşsunuzdur.

Sağduyu öğrenilir mi?

  • Sağduyulu insan hemen reaksiyonda bulunmaz. Bir olaya tepki vermeden önce kendilerine sorular sorarak olayı değerlendirdikleri bilinir. Aniden tepki vermek, hepimizin bildiği gibi, kötü seçimler ve kötü kararlar anlamına gelir.
  • Sağduyulu insan deneyimlerinden yararlanır. Eski tecrübelerine güvenir ve o doğrultuda hareket eder. O yüzden önemli bir şeye karar vermeden önce çoğu kez büyüklerimize danışırız, onların devasa deneyiminden yararlanmak isteriz.
  • Sağduyulu insan gözlemcidir. Besbelli, açık ve net olsa da olayları gözlemlemek gerekli ve önemlidir. Gözlem yapan insan etrafta vuku bulan olaylara daha serin kanlı yaklaşabilir.
  • Sağduyulu insan zaman kaybetmeden, olabildiğince etkin ve fonksiyonel olarak olaylara yaklaşabilir. Buna rasyonel olmak da denilebilir Etkin ve fonksiyonel olmak derken olaya odaklanmak, gereksiz şeyler üzerinde zaman harcamamak, öncelikleri bilmek gibi şeylerden bahsediyorum.
Sağduyu dünyada az bulunan bir özelliktir (urban sözlüğe göre). Bunu ilk elden tecrübeyle, kendimden biliyorum.. Evet sağduyu fakiriyim!

Bence çocuk yetiştirirken saygı, ahlak ve görgü kuralları yanında sağduyu da öğretilmelidir. Örneğin: Evden çıkarken kapıyı kilitlemek gerektiğini bazı çocuklara söylemeye bile gerek yoktur ama birçoğuna ille de anlatmak ya da hatırlatmak gerekir. Ocakta pişen yemeğin ardından ateşin söndürülmesi, odadan çıkarken ışığın, boşa akan suyu görünce musluğun kapatılması, başkalarının özel eşyalarının karıştırılmaması vs. gibi.

Bence sağduyu öğretilebilir, tabi eğer anada ve babada varsa!

4 thoughts on “Sağduyu Nedir?”

  1. Yazınızı biraz geç okudum. Genelinde katıldığım doğrular olmakla birlikte sağduyuya ilişkin
    aşağıdaki uyarıyı da önemli görüyorum.

    “Kavrayış ve bilim bitmek üzere iken, ancak ve ancak o zaman sağduyuya

    başvurmak, son zamanların ince buluşlarından biridir ve burada en yavan

    gevezenin bile en sağlam kafa ile boy ölçüşmesi, hatta başa çıkması olağandır.”

    Immanuel Kant(Prolegomena s.7)

    Sevgi ve saygılarımla,

    O.Melih Oğuz

  2. ERDEM, AKIL, İZAN, İRADE VE VİCDANIN ORTAKLAŞA ORTAY KOYDUĞU DOĞRULARIN BİR BİLEŞKESİDİR SAĞ DUYU!….
    BENCİL, İHTİRASLI, ÖFKELİ, KİNDAR, VE ERDEM ADI ALTINDA SIRALANABİLECEK TÜM İNSANİ VASIFLARI EKSİK – ZAYIF- BİAD İLE EASRETE ALINMIŞ BEYİNLER SAĞDUYU ÜRETEMEZLER.
    BİZ ONLRA KISACA HASTA RUHLAR DERİZ…

  3. Tüm yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum müthiş yazıyorsunuz biraz da özgüven ile alakalı yazılar haylaşır mısınız eskilerden de olsa olur

Comments are closed.