Hayvanlara Şefkat

Hayvanlara şefkat etmek insanların genel sağlığına olumlu etki eder.

Birçok çalışmanın sonuçları göstermiştir ki hayvanları seven, koruyan, merhamet gösteren insanlar, hayatı tehdit eden hastalıklardan daha çabuk kurtulur. Hayvan sevgisi ve şefkati adeta beden ve ruh sağlığı koruyucusu gibi etki gösterir.

Batıda kimi hastanelerde insanların daha çabuk iyileşmesi için arkadaş kediler ve köpekler eğitilerek hastalarla zaman geçirmeleri sağlanmaktadır. Özellikle ameliyatların sonunda daha çabuk iyileşme sağlamak için özel yetiştirilmiş hayvanlarla arkadaşlık etmeleri istenmektedir.

Depresyon, yalnızlık, duygusal boşluk gibi bozukluklarda da hayvanların kişileri daha umutlu, olumlu, hayattan tatminkar ve sosyal açıdan aktif hale getirdiği bilinmektedir.

Şefkat dolu bir yaşam insan hayatını uzatmaktadır. Ve bunun tersi de doğrudur. Şefkatten ve merhametten uzak insanların genelde hayattan tatmin olmadıkları, huzursuz ve hırçın kişilere dönüştükleri ve hayat beklentilerinin düşük olduğu bilinmektedir.

Fakat kişinin şefkat hissetmesi yeterli değildir. Yeri geldiğinde muhtaç olanlara, ki burada hayvanlara olan merhametten bahsediyoruz, el uzatmalarıdır aslolan. Kuru kuru şefkat duymak ve fakat gerektiğinde yardım etmemek hiç bir anlam ifade etmez.

Hayvanlara şefkatli olanlar daha motive insanlar olduğundan sürekli mutluluk hissederler ve hayat beklentileri, yani yaşam süreleri, uzar. Bunun fizyolojik açıklaması ise şöyledir: Hayvanlara merhamet eden insanların hücrelerinde şişkinlikler ve iltihaplanmalar oluşmaz ve bu da hastalıklarla sorunları engellediğinden daha sağlıklı ve uzun yaşama olasılığı yükselir.

Kısacası hayvanlara şefkat gösteren insanların hayat beklentisi daha yüksek oluyor. İnsanlar hayatı erdemli ve manalı yaşadıklarında, ki buna maneviyat dolu bir yaşam da diyebiliriz, daha uzun, mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürüyorlar.

Hayvanlara şefkat gösteren insan, ilgisini kendisinden ve maddi değerlerden uzaklaştırarak güçsüz ve muhtaç bir canlıya yönlendirmiş oluyor. Manalı davranışlar bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Ayrıca empati duymasına neden oluyor. Böyle insanlar daha güvenilir kişiler olarak biliniyor. Tüm bunların tersi de doğrudur. Hayvanlara şefkat duymayan insanlar genelde antisosyal ve psikolojik sorunları olan kimselerdir.

Kısacası hayvanlara şefkat ve yaşayan tüm canlılara merhamet göstermek kişinin yaşam süresini uzatır, sosyal yaşamını renkli hale getirir, fiziksel ve zihinsel sağlığı güçlendirir. Yani neymiş? Kendinizi düşünün ve hayvanlara kötü davranmayın!hayvanlara şefkat