Beyin Kontrolüyle Çalışan Tablet Bilgisayar


Elektronik cihazları ve bilgisayarları, bildiğimiz yöntemlerin dışında nasıl kumanda ederiz? Beyin nedir?

Dokunarak, ses ve hareket ile kumanda ettiğimiz elektroniklere bir yenisi eklendi. Beyin gücü. Beyin kontrolü ile kumanda edilen elektronikler yeni nesil oyuncaklarımız olacak.

Akıllı telefonları sesle ve dokunarak kumanda etmeye yeni yeni alışmışken, en yeni kompütürleri hareketle yönlendirmeyi öğrenmeye koyulmuşken bir de beyin kontrolü ile yönetebileceğimiz cihazlarla test ediliyoruz.

Yalnız telaşlanmayalım, beyin kontrolünün hane halkı teknolojisi olmasına biraz zaman var.

Samsung ve Teksas Üniversitesi ortaklaşa çalışarak beyin gücüyle çalışan tabletler yaptılar. Bu cihazlar öncelikle sakatların kullanımına sunulacak. Deneme aşamasında olan bu teknoloji şimdilik yüzde 80-85 doğrulukla beyin sinyallerine cevap veriyor. Ancak henüz çok yavaş, her 5 saniyede bir app seçmeye izin veriyor. Son ürün işlemler arasında göz kırpma hızında akıcılık vaadediyor. Bu şekilde Samsung Galaxy Note 10.1 üzerinde kontrol sahibi olacak engelli hastalar değişik app’ler seçebilecek. Kullanım amacına ek olarak oyunlar indirip müzik dinleyebilecekler.

Araştırmacılar bu teknolojinin her şeyden önce engellilerin hayatını kolaylaştırması için oluşturulduğunu söylüyor. Her yeni teknoloji gibi buna da biraz şüpheyle bakmaya hakkımız var sanırım. Son ürün engellilere yardım edecek olsa da acaba daha ötesinde insanlığın zararına kullanımları da söz konusu olur mu?

Yaygın kullanıma geçildiğinde, beyinle kumanda edeceğimiz elektroniklerin ve bilgisayarların insanlığın yararına kullanılması dileğiyle.