Kıskançlık

Kıskançlık; ondan başka hiç kimseyi düşünmemek.. Başka hiç bir ihtimalin olmaması..

Kıskançlık; kaybetme kaygısıyla özgüven eksikliği, korku ve endişe gibi ortaya çıkan bir duygudur. Genelde insan ilişkilerinde görülür. “Kıskançlık karmaşık bir duygular bütünüdür” desek belki daha doğrudur.

Kıskançlık yüzeye çıktığında birden fazla duygu hissedilebilir. Örneğin korku, öfke, utanç, aşağılık komplesi gibi. İki insan arasındaki ilişkide bir üçüncü şahıs ortaya çıkmasıyla kıskançlık da su üstüne çıkabilir. Örneğin çiftler ve bir üçüncü kişi, ya da kardeşler ve ebeveynlerin paylaşılamaması gibi.. Az biraz kıskançlık iyi olabilir ama aşırı kıskançlık ilişkilere sorunlar ve çekişme getirebilir.

Kıskançlıktan Kurtulmak Mümkün mü?
Önce kıskanç birisi olduğunun farkına varmalıdır insan!! Kalıcı çözüm için ilişkinin temel yapısından haberdar olmak gerekir. Eğer çiftler birbirinden emin ise, birbirlerine güveniyorlar ise kıskançlığa gerek kalmadığını hissetmek kolaylaşır.  Bu sayede kıskançlıkla ortaya çıkabilecek öfke ve hiddet de olmaz. Kıskançlık hissedilebilecek ortamlarda bile “çiftlerin birbirine güveni” düşüncesi kıskançlığı engeller. Bunun için beyin egzersizi yapmak ve “partnerin yapmakta olduğu şeyin” güven ilişkisi dahilinde yapıldığını zihne kabul ettirmek gerekir:

  • Kişisel bakımdan güçlü olduğunu düşünerek reaksiyonda bulunmamaya çalışmak.
  • Kafada yaratılan kurgu düşünce ve hikayeden uzaklaşmaya çalışmak.
  • Kıskançlık hissettiren duygu ve inançların ne olduğunun ayırdına varmak, ve partnerden emin olunduğunu yeniden pekiştirmek.
  • Kafada yaratılan düşüncelerin gerçek olmadığını idrak etmek.
  • Beyin egzersizi yapmak suretiyle, şuurlu olarak, eskiden kafada oluşturulan hikayenin doğru olmadığına ve artık yeni olanına inanması gerektiğine kendini telkin etmek.

Kıskançlıktan kurtulmak isteyen insan önce partner ile anlaşmaya varmak zorundadır. Partnerinin güvenilirliğinden emin olduktan sonra yukarıdaki beyin egzersizleri işe yarayabilir. Partneri konusunda şüpheleri olan kişinin yukarıdaki davranışlara yoğunlaşması dahi zordur. Yani öncelikle karşı tarafa güven, sonra kendi düşünceleri islah etmek gerekir.

Tekrarlayalım: Önce temel elementlerden başlamak gerekir; yani ilişkinin oturduğu düzlemin ne olduğunun bulgulanması gerekir.. Gerçek aşkın mumla arandığı günümüzde, gerçekten tutkunsa iki taraf birbirine, kıskançlıktan kurtulmak kolay olabilir. Gerçek aşk başka hiç kimseye bakmamak demektir çünkü.. Başka hiç kimseyi düşünmemek.. Başka hiç bir ihtimalin olmaması.. Gerçek aşk.. Varsa tabi..kiskanclik kardesler arasinda ve ciftler arasinda olabilir