Telefon Kullanma Sanatı

Telefonda nasıl konuşulur? Eskiden telefonda konuşulurdu ve bu nedenle nasıl kullanılması gerektiği öğretilirdi. Oysa zamanımızda telefonla konuşmaktan çok daha farklı şeyler de yapıldığı için çocuklar ve gençler (bazen) konuşma sanatını bilmiyorlar. Öyleyse telefon kullanmaya ait birkaç şey paylaşalım:

  • Telefonla birini aramışsanız daima önce kendinizi tanıtmalısınız. Örneğin telefonu çaldırdınız ve karşı taraf cevap verdi. “Merhaba, ben XYZ.. ABC ile konuşabilir miyim?” gibi..
  • Yanlış numara çevirmiş olabilirsiniz ki o duruma telefonu hemen kapatmak yerine “Pardon, yanlış çevirmişim” gibi bir özür konuşması yapmak gerekir. Kısa bir süre beklemek de iyi fikir olabilir çünkü eğer karşıdaki birşey söyleyecek olursa kısa bir cevap vererek kapatmak daha anlamlı ve medeni olur.
  • Akşam 9’dan sonra sadece en yakın kimseler (gerekli ve önemliyse) aranmalıdır. Sabah 9’dan önce sadece en yakın kimseler (gerekli ve önemliyse) aranmalıdır. Aksi halde başkasının kişisel vaktine saygısızlık yapmış olursunuz. Bebekli anneleri, hastası olanları, yaşlıları ararken uyku/tedavi/ilaç saatlerine çok dikkat etmek gerekir.
  • Eğer telefonda konuşurken mikrofon açıksa, etrafta başkaları olabilir ve konuşmaları dinleyebilir. Bu konuda dikkatli olmak gerekir. Ve karşıdakine mikrofonun açık olduğu bildirilmelidir.
  • Telefonda veya yüzyüze konuşurken kibar ve nazik olmak önemlidir. “Lütfen” ve “teşekkür ederim” gibi nezaket sözcüklerini kullanmayı bırakmayalım.

Telefon kullanma sanatı konulu bu yazıyı çocuklarla ve gençlerle paylaşalım. Telefonu hala konuşmak için kullananlar vardır belki..