Online, İnternet, Web, Sanal, Virtüel.. Sen, Ben, O

Yaşantılarımız online.. Yaşantılarımız İnternet sitelerinde.. Yaşantılarımız Web sayfalarında.. Yaşantılarımız sanal! Hepimiz virtüel yaşıyoruz, gittiğimiz her yerde wi-fi arıyoruz ve camdan dünyada soluklanıyoruz.. Sen, ben, o.. Hepimiz!

İnternet’e ayırdığımız zaman, haftada en az 20 saat. On yıl öncesiyle kıyaslandığında yüzde 100 artış söz konusu. Telefonlarımızı günde en az 221 kez kontrol ediyoruz. Mesaj olup olmadığını, email gelip gelmediğini, yeni videolar, fotoğraflar, görseller yüklenip yüklenmediğini gözetliyoruz. Ve biliyoruz ki dikkat aralığımız daraldıkça daralıyor.

2000 yılında dikkat aralığımızı ölçen araştırmacılar yaklaşık 12 saniye olarak tespit etmişlerdi. Aradan geçen onbeş yılda odaklanma süremiz 8 saniyeye düştü.

online onlayn internet web sanal virtuel

Google araması yapıyoruz, Vine videoları paylaşıyoruz. Snapchat var hayatımızda. Gönderilen mesajın 10 saniye içinde kendiliğinden imha edildiği Snapchat! Sonra 140 karakterle kendimizi ifade etmelerimiz var Twitter’da.. Günde yaklaşık 6 milyar emoji gönderiyoruz; hani şu gülen yüzler, ağlayan yüzler, göz kırpan, dil çıkaran, yüzü kızaran, ve son zamanlarda eklenen yığınla semboller..

Herşey çok hızlı. Web’de herşey devinim ve değişim içinde!  Daha yeniye. ilginç şeylere.. Daha çarpıcıya.. Daha “hiç kimsenin bilmediği ve ilk keşfedilen” şeye.. Daha.. Daha.. Daha..

Herşeye anında cevap bekliyoruz. Google buna “Mikro dakikalar” diyor. Google’a sorduğumuz sorulara anında cevap almaya alıştık. Herşey hızlı. Herşey her gün daha çok rekabet gerektiriyor. Herkesin aklında “nasıl farklılık yaratabilirim” düşüncesi var.

Pinterest ve Instagram’da imaj üretme bir trend haline geldi. En güzel fotoğraflarla en kolay okunan, en çekici imajlar üretiliyor. Her yerde app var. Herşey için bir app var. Hayatımız app denen uygulamalarla idare ediliyor. Sosyal medyada şimdi artık birçok şey video ile sunuluyor.

Dedik ya onlayn olduk.. Yaşantılarımız online.. Viral hale gelmek istiyoruz. İnternet sitelerinde yaşıyor, virtüel yaşlanıyoruz.. Yaşantılarımız Web sayfalarında.. Yaşantılarımız sanal! Hepimiz camdan dünyada soluklanıyoruz.. Sen, ben, o.. Hepimiz!