Aynı Yatağı Paylaşan Çiftler

En yeni bilimsel çalışmalara göre uyku sırasında aynı yatağı paylaşan çiftler tek yatanlara göre sağlık yönünden daha kazançlı!

Pittsburgh Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre sağlıklı ve uzun yaşamanın temel nedenlerinden biri eşlerin aynı yatağı paylaşması.

Eşlerin yorgan, battaniye çekiştirirken veya birbirlerinden farklı zamanlarda yatağa gelmeleri nedeniyle uyku kesintileri olabiliyor. Kadınlar tek yattıklarında kesintisiz uyuduklarını iddia ediyorlar. Hem erkekler hem de kadınlar yatağı eşleriyle paylaştıklarında daha çok kıpırdadıklarını ve döndüklerini de belirtiyor. Araştırmacılar, bunların oda ayırmak için geçerli neden olmadığını düşünüyor.

Uyku, sağlık için çok gerekli bir alışkanlık. Daha önceden yapılan araştırmalara göre, yetersiz uyku psikolojik bozukluklara ve kalp hastalıklarına neden oluyor. 2009 yılında yapılan bir çalışma kadınların eşleriyle yattıklarında daha çabuk uykuya daldıklarını ve kesintisiz uyuduklarını bulgulamıştı. Pittsburg çalışmasında kadınlar eşleriyle yattıklarında uykularının kesintiye uğradığını söyleseler de, eşler aktigraf denen bir bileklik takarak uykuya gitmişlerdi. Aktigraf gece uykusuna ait veri topladı ama sonuçlar kadınların uykularının kesintiye uğradığına dair iddiaları desteklenmedi. Yani kadınların bildirdiği gibi eşleriyle aynı yatakta yatarken uykuları gereğinden fazla kesintiye uğramamıştı.

Pittsburg uyku çalışması henüz çok yeni ama araştırmacıların kurduğu hipoteze göre çiftlerin aynı yatağı paylaşarak uyuması stres hormonu kortizonlu düşürüyor ve mutluluk hormonu oksitosini yükseltiyor. Aynı yatağı paylaşanlar daha çok kıpırdasa da, yorgan ve battaniye çekiştirse de psikolojik kazanç ağır basıyor.

Çok kıpırdayanların “hareket hissettirmeyen” yatakları tercih edebileceğini söyleyen araştırmacılar, eşelerin kendilerine ait birer battaniye ya da yorganla yatmalarını da öneriyorlar. Böylece gece yorgan çekişmesi olmaz.

Kadınların eşleriyle aynı yatakta uyurken kıpırdanmaları uyku kesintisine neden olsa bile oldukça yüksek psikolojik fayda sağlıyor. Gündüz sorunsuz ve pozitif ilişki sürdüren kadın, gece eşiyle kesintisiz ve kaliteli uyku uyuyor. Gece kesintisiz ve rahat uyku uyuyan erkek ertesi gün negatif düşüncelerden ve negatif interaksiyondan arınmış hissediyor.

Uzmanlar sağlıklı ve yakın bir ilişkinin uykusuzluğu (insomnia) gidereceğini düşünüyorlar.  Aynı yatağı paylaşmak suretiyle hissedilen güven duygusu da ilişkiyi sağlamlaştırıyor ve iyileştiriyor.

Yani iyi ilişki uykuları düzenliyor, iyi uyku ilişkileri destekliyor.

Uyku uzmanları ve araştırmacılar, eşler çok kıpırdasa da, uykuda ufak tefek kesintiler olsa da çiftlerin aynı yatağı paylaşmasının genel sağlık ve akıl sağlığı için çok faydalı olduğunu düşünüyor.